Читај ми!

Ko će podržati rezoluciju

SNS je spreman da razmotri ozbiljno svaki amandman ako on poboljšava Rezoluciju o Kosovu i Metohiji i da ga prihvate. DS će pokušati da poboljša tekst rezolucije amandmanima dok LDP neće podržati Predlog rezolucije, ali će učestvovati u raspravi.

Spremni smo na ustupke, ali samo do granice koja ne podrazumeva secesiju Kosova, poručio je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju i poslanik SNS-a Milovan Drecun gostujući u emisiji Oko.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

Drecun smatra da je cilj Rezolucije da se očuva državni kontinuitet vođen u odbrani teritorijalnog integriteta, odnosno nepriznavanje jednostrane secesije Kosmeta i da se definiše okvir za pregovarački proces koji je započet, a da Srbija pređe u aktivnu poziciju.

"Srbija bi trebalo da ponudi neka rešenja, a ne samo da konstatuje da je prekršena Rezolucija 1244, da je prekršeno međunarodno pravo i da smo suočeni sa činjenicom da je formirana jedna tvorevina koja sebe naziva državom, sa centrom u Prištini, koju mi i dalje smatramo pokrajinom, ali ona funkcioniše i postoji" kaže Drecun.

Spremni amandmani

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju i poslanik Demokratske stranke Goran Bogdanović kaže da su do sada sve rezolucije o Kosovu i Metohiji koje je Skupština usvajala bile gotovo identične i da, u međuvremenu, ništa nije promenjeno.

Demokratska stranka spremna je da konstruktivno učestvuje u raspravi koju će poslanici u subotu voditi o Predlogu rezolucije.

"Što se tiče DS-a, mi smo spremni da podnesemo nekoliko amandmana, a svakako da će jednim od amandmana da se traži da platforma koja je ponuđena kosovskim Srbima bude u obrazloženju rezolucije" kaže Bogdanović.

LDP: Rezolucija nastavak stare politike

Rezolucija je kontinuitet jedne politike koja, da je bila ispravna, ne bi dovela do situacije u kojoj smo danas, smatra poslanik LDP-a Zoran Ostojić.

"Nova rezolucija je kontinuitet pogrešne politike, nastavak obmanjivanja građana i Srba na severu Kosmeta" rekao je Ostojić.

Ta stranka neće imati amandmane jer je, kaže Ostojić, rezolucija nebitna i skup nekih opštih mesta, a ono što ne valja jeste obrazloženje. LDP će, ipak, učestvovati u raspravi.

Priznavanje realnosti

Osnovni ustupak koji se postiže predloženom Rezolucijom jeste da se prihvata realost i ono što se dešavalo prethodnih 13 godina, kaže Milovan Drecun.  Ključni i osnovni princip jeste da nećemo priznati jednostrano proglašenu secesiju na Kosovu i nećemo dozvoliti da Kosovo postane članica UN, smatra Drecun.

"Institucije Republike Srbije na Kosovu neće se ukidati dok se ne postigne sveobuhvatno rešenje s privremenim institicijama samouprave u Prištini. Dok se bude pregovaralo, neće biti ukidanja, tek onda ako se postigne rešenje i zaštiti interes srpskog naroda na odgovarajući način onda će se preformulisati te institucije kao autonomna zajednica srpskih opština," ocenjuje Drecun.

"Ako bi tokom pregovora bio postignut konačan dogovor, Srbija bi bila spremna da ne koči članstvo Kosova i Metohije u nekim međunarodnim organizacijama, ali ne onim ključnim kao što su Ujedinjene nacije", smatra Milovan Drecun.

LDP se zalaže za dijalog s Prištinom. Ta stranka je, objašnjava Ostojić, osudila jednostrano proglašenu nezavisnost, rekli su da je Ahtisarijev plan osnova za pregovore, a sad, kaže, taj plan ulazi na mala vrata.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво