Читај ми!

Predlog rezolucije, podrška i amandmani

SPS, URS, SDPS i SPO najavili podršku Predlogu rezolucije o Kosmetu. Ukoliko se neke stvari u tekstu izmene, dokument spreman da podrži i DS. Predložena rezolucija mora se dopuniti i izmeniti amandmanima, smatra DSS. LDP protiv.

Podršku Predlogu rezolucije o Kosovi i Metohiji najavili SPS, URS, SDPS i SPO. Demokrate i DSS najavljuju amandmane, dok LDP poručuje da će glasati protiv. Predlog rezolucije pred poslanicima u subotu.

Ukoliko Demokratska stranka bude u mogućnosti da dodatno promeni tekst predložene rezolucije o Kosovu i Metohiji nabolje, otvaraju se mogućnosti da podrži taj dokument, izjavio je šef poslanika demokrata Borislav Stefanović.

"Tu zaista ima nelogičnosti i kontradiktornosti i stvari koje samoj vladi vezuje ruke", rekao je Stefanović novinarma u parlamentu i dodao da će stranački organi tek odlučiti o odnosu prema predloženoj rezoluciji.

"Ova rezolucija je važna, ali daleko od toga da će pregovaračkom timu biti lakše ili teže ako se određeni principi još jednom potvrde kroz skupštinsku rezoluciju. Ove principe smo u ovoj ili onoj formi već donosili bar pet ili šest puta", rekao je Stefanović.

Šef poslanika Socijalističke partije Srbije Branko Ružić očekuje da će u Skupštini u subotu biti usvojen Predlog rezolucije, ističući da će se i tom prilikom pokazati jedinstvo vladajuće koalicije po tom pitanju.

Ružić je novinarima nakon sednice kolegijuma parlamenta rekao i da će sednici prisustvovati premijer Ivica Dačić i njegov kabinet i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i da će se Dačić, u ime predlagača obratiti poslanicima, a takođe i predsednik države.

Komentarišući navode pojedinih opozicionih stranaka da predlog ne održava jedinstven stav, već da rezolucija predstavlja stav Vlade, a obrazloženje stav predsednika Republike, Ružić je rekao da je KiM državno pitanje par ekselans i da očekuje da opozicija ne pravi problem tamo gde ne egzistira.

Šef poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije Vladimir Ilić nada se da će Skupština u subotu postići vrlo visok stepen saglasnosti, konsenzusa i nacionalnog jedinstva.

Ilić je rekao da ono što je kvalitet ove rezolucije u odnosu na sva prethodna dokumenta koja je parlament doneo u prethodnom periodu o Kosovu i Metohiji jeste proaktivan stav Srbije.

Šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović očekuje da će se ovim predlogom, bar malo popraviti položaj Srba na KiM, ali da ne očekuje da će se njome postići mnogo.

Mijatović je, međutim, dodao da je, dok god ima nade da se nađe bilo kakvo rešenje, SDPS podržava dijalog sa Prištinom.

DSS: Reozluciju treba dopuniti i izmeniti

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije u Skupštini Slobodan Samardžić ocenio je da se predložena rezolucija o Kosovu mora dopuniti i izmeniti amandmanima koje će podneti ta stranka kako bi bila jasna i neprotivrečna.

"Nemamo apriori negativan stav prema rezoluciji. Videćemo, naravno, kako predstavnici vladajuće većine budu gledali na naše amandmane.

Ako budu usvojenim mi nemamo razloga da glasamo protiv. Ako ne budu usvojeni, izvući ćemo konskevence iz toga", rekao je Samardžić posle sednice skupštinskog kolegijuma.

Prema njegovim rečima, sadržaj rezolucije ima elemenata da zadovolji različite aspiracije i interese unutar vladajuće koalicije.

"Ali, ako se pažljivo čita, dolazi se do zaključka da je tekst u sebi protivrečan, da su neke stvari koje su tu sadržane negirane nekim drugim stvarima i prosto to treba ispeglati, rekao je šef poslaničke grupe DSS-a.

Andrić: Suprotni stavovi predsednika i Vlade

Poslanik Liberalno-demokratske partije Ivan Andrić kaže da ta stranka neće podržati Predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji, ističući da je njime pokazano da vladajuća koalicija nema jedinstven stav o rešavanju tog problema.

Andrić je nakon sednice skupštinskog kolegijuma, rekao da je sam tekst suviše opšti i da je obrazloženje, koje je podjednako važno, u velikoj meri različito od teksta rezolucije.

"Obrazloženje ima jednaku snagu kao tekst rezolucije i jasno je da vladajuća većina nije uspela da nađe zajednički stav o Kosovu. Pokušano je da se napravi nespretan tehnički kompromis gde bi stav Vlade bio sadržan u delu koji se tiče rezolucije, a stav predsednika i njegovog kabineta u delu koji se zove obrazloženje", rekao je Andrić.

Poslanički klub SPO–DHSS glasaće za Predlog rezoluciju o KiM, jer je ona suštinski na tragu zalaganja SPO-a u protekloj deceniji i najavljuje nameru promene kosovske politike, izjavio je je šef te poslaničke grupe Aleksandar Jugović.

"Glasaćemo za Rezoluciju. Smatramo da postoje nerealni delovi koji realnost zavijaju u oblande. Međutim, to nije razlog da budemo protiv svega za šta smo se zalagali u prethodnoj deceniji", rekao je Jugović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво