Читај ми!

SAD i EU: Unutrašnja stvar Srbije

Uoči sastanka političkik sekretara nekoliko ambasada u Beogradu i lidera albanskih stranaka sa juga Srbije, Amerika i EU poručili da je pitanje spomenika u Preševu "unutrašnja stvar" Srbije. Održava se i sednica Predsedništva Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

19.50 - Završen sastanak u Bujanovcu. 

17.30 - Počeo sastanak predstavnika Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu i lidera albanskih političkih partija sa juga Srbije na kome će biti reči o spomeniku u Preševu.

Lideri političkih stranaka, koje deluju među Albancima na jugu Srbije, sastali su se u Bujanovcu sa političkim sekretarima nekoliko ambasada u Beogradu kako bi razgovarali o sudbini spomenika poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) u Preševu. Uoči susreta, SAD i Evropska unija poručili da je pitanje spomenika poginulim pripadnicima OVPBM "unutrašnja stvar Srbije".

Sastanak, koji je ztvoren za javnost održava se u prostorijama OEBS-a. Za sada nije sigurno iz kojih će ambasada biti ti politički predstavnici, a razgovaraće se o situaciji na jugu Srbije i problemu spomenika poginulim pripadnicima OVPMB u Preševu.

Lideri albanskih stranaka su rekli Fonetu da nisu imali nikakav poziv za sastanak sa ambasadorima u Beogradu i da su za to čuli iz srpskih medija.

Premijer Srbije Ivica Dačić je, ocenjujući sastanak predstavnika albanskih stranaka sa ambasadorima u Beogradu, rekao da niko ne želi da se zaoštrava situacija u Preševu i da su svi svesni težine međunacionalnih odnosa.

SAD smatraju da je pitanje spomenika u Preševu "unutrašnja stvar" Srbije i podržavaju napore da se postigne rešenje koja bi zadovoljilo sve strane, rečeno je Tanjugu u Ambasadi SAD.

Na pitanje da li je planiran sastanak ambasadora SAD Majkla Kirbija sa liderima Albanaca na jugu Srbije portparol Stiven Stark je rekao da se ambasador i funkcioneri Ambasade redovno sastaju sa vladinim funkcionerima i predstavnicima društva u Srbiji.

"Ali mi ne dajemo komentare o sadržaju ili vremenu održavanja tih sastanka," rekao je Stark.

Sličnu izjavu dao je i ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio koji je u intervjuu Politici rekao da je spomenik " isključivo unutrašnje pitanje Srbije, i da se "treba okrenuti ka budućnosti i cilju boljeg integrisanja stanovništva Bujanovca, Preševa i Medveđe u njihovu zemlju Srbiju".

Gzavije je, međutim, dodao i da se pored pitanja legalnosti spomenika nameće i konstatacija da je njegovo prisustvo nepotrebno i da neprikladno oživljava stare tenzije koje sada pripadaju prošlosti.

Predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković rekao je da očekuje da problem spomenika bude rešen na miran i dostojanstven način uz primenu zakona Republike Srbije.

Stanković je dodao i da zahteva da bude pozvan na zajedničku sednicu parlamenata tri opštine sa juga Srbije u subotu.

"Vidim da su predstavnici lokalnih samouprava pozvali predstavnike međunarodne zajednice, ali da niko od predstavnika vlasti iz Srbije nije pozvan. Ja očekujem i zahtevam od njih da prisustvujem tom sastanku", poručio je Stanković.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je u razgovoru za Tanjug da je problem spomenika preuveličan i da to ne sme biti izgovor za obustavu dijaloga Beograda i Prištine. 

Prema pisanju lista Danas diplomatski predstavnici zapadnih zemalja predložili su političkim partijama Albanaca u Preševu da sami premeste sporni spomenik na drugu lokaciju, dok je predsednik Odbora za ljudska prava u Preševu Belgzima Kamberi najavio rešavanje ovog pitanja putem "legalizacije spomenika."

U Bujanovcu je danas u 13 sati počela i sednica Predsedništva Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, koja je zatvorena za javnost.

Sednici će prisustvovati i predsednici opština Preševo Ragmi Mustafa, Bujanovac Nagip Arifi i Medveđa Slobodan Drašković, koji su po funkciji potpredsednici Koordinacionog tela.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се