Читај ми!

Strane agencije o sastanku državnog vrha

Dokumenti o Kosovu, koji je usvojio srpski državni vrh mogli bi da ugroze pomirenje dve strane. Ipak, Srbija je pokazala spremnost da smanji uticaj na svoje sunarodnike na Kosovu, navodi se u reakcijama stranih agencija na sastanak državnog vrha.

Strane agencije komentarišu da bi dokumenti o Kosovu, koji su dobili podršku vlade i predsednika Srbije, mogli da ugroze pregovore u smislu pomirenja između dve strane, ali i da je Srbija pokazala spremnost da smanji uticaj nad Srbima na Kosovu što bi mogao da bude veliku ustupak Beograda u naporima za početak pregovora sa EU.

Agencija AP ocenjuje da je srpska nacionalistička vlada usvojila beskompromisnu rezoluciju o Kosovu koja bi mogla da ugrozi pregovore u cilju pomirenja između dva ogorčena balkanska rivala, dodajući da je još jednom ponovljeno da Srbija nikada neće priznati secesiju Kosova.

U dokumentu se traži puna autnomija za kosovske Srbe, koji čine 10 odsto stanovništva od ukupno dva miliona pretežno albanskih stanovnika Kosova.

Nikolić je rekao da Kosovo ne vidi kao nezavisnu državu i da rezolucija osigurava da srpski pregovarači neće ugroziti državne interese u tekućim pregovorima sa kosovskim zvaničnicima.

Napredak u pregovorima pod okriljem EU ključan je uslov za obe strane u njihovom naporima za približavanje Uniji, podseća američka agencija.

Pre nego što postane zvaničan, dokument mora da odobri skupština, navodi AP.

Kako navodi AP, nacrt rezolucije prošlog meseca procureo u javnost, kritikovan je od zapadnih zvaničnika i odbačen od kosovskog rukovodstva jer predlaže de fakto podelu Kosova po etničkim linijama.

Detalji konače verzije, usvojene danas, ostaće tajna jer Srbija ne želi da odaje pregovaračku poziciju, citirao je AP reči premijera Ivice Dačića.

Rojters: Beograd spreman na ustupke

S druge strane, Rojters navodi da je Srbija pokazala da je spremna da smanji uticaj nad Srbima na Kosovu što bi mogao da bude veliku ustupak Beograda u naporima za početak pregovora sa EU.

Agencija podseća da je Kosovo, nastanjeno većinom Albancima, 2008. godine proglasilo nezavinost, ali da Beograd ne priznaje secesiju i nastavlja da kontroliše severni deo Kosova.

Premijer Ivica Dačić kaže da srpskom manjinom treba da rukovode sopstvene autonomne institucije na Kosovu.

Kako je rekao, "ono što nam je potrebno jesu srpske institucije koje priznaju svi učesnici pregovaračkog procesa pod okriljem EU".

Svaki vid rasformiravanja srpskih državnih tela na severu Kosova označio bi veliki ustupak Beograda", ocenjuje Rojters dodajući da Dačićeva koalicija nastoji da otvori pregovore sa EU u prvoj polovini ove godine.

"Ovo je prvi put da mi sugerišemo postojanje srpske zajednice na Kosovu i njene autnomije i postojanje prištinskih institucija čije je ta autonomija, na kraju krajeva, deo", rekao je Dačić.

Uz podsećanje da Brisel smatra da ta kontrola na severu mora da se okonča ako Srbija namerava da napreduje ka EU, Rojters navodi i reči premijera Dačića da je cilj Srbije da dobije datum za početak pregovora i da nema vremena za gubljenje.

Francuska agencija AFP prenosi da će Srbija tražiti autonomiju za srpsku manjinu na Kosovu i navodi da je Dačićeva vlada usvojila dva dokumenta - nacrt rezolucije i platformu koja bi, kako je rekao premijer, trebalo da služi kao baza za buduće pregovore.

Agencija citira Dačića koji je rekao da cilj nije podela Kosova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара