Читај ми!

Diplomate predlažu izmeštanje spomenika

Zapadne diplomate predložile albanskim političkim partijama u Preševu da premeste spomenik prpadnicima OVPMB iz centra grada, piše Danas. Lideri Albanaca podeljeni po tom pitanju, navodi list.

Diplomatski predstavnici zapadnih zemalja predložili su političkim partijama Albanaca u Preševu da iz centra tog mesta na drugu lokaciju sami premeste spomenik pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medvede, piše dnevni list Danas.

List Danas, pozivajući se na diplomatske izvore, piše da je ideja zapadnih diplomata da se tako spreči intervencija državnih organa Srbije, koji su najavili da će do 17. januara, za kada su u Briselu zakazani pregovori Beograda i Prištine, sporni spomenik biti uklonjen "milom ili silom".

Diplomate su predložile i da Nacionalni savet Albanaca "hitno usvoji predlog izgleda zastave albanske nacionalne zajednice na jugu Srbije", kako bi se izbeglo dosadašnje isticanje zastave Albanije na skupovima, a u skladu sa važećim Zakonom o nacionalnim manjinama.

Sednica 65 odbornika albanske nacionalne zajednice iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa zakazana je za subotu, 12. januar. Kakao navodi Danas, očekuje se da će odbornici raspravljati i o predlogu zapadnih diplomata.

List piše da predstavnici Albanaca nisu jedinstveni o tom pitanju i citira izjavu Jonuza Muslijua, predsednika Pokreta za Demokratski Progres (PDP), koji predvodi i Organizaciju veterana OVPMB na jugu Srbije i koji je rekao da spomenik "sasvim sigurno" neće biti uklonjen iz centra Preševa.

"Problem je rešen i nemojte očekivati da će spomenik biti uklonjen. Međunarodne diplomate moraju da shvate da poštujemo pripadnike našeg naroda koji su se borili u redovima OVPMB, želeći slobodu ljudima na jugu Srbije", rekao je Musliju.

Predsednik Demokratske unije doline (DUD) Skender Destani nije isključio mogućnost kompromisa, koji bi, kako je rekao, dobro došao svim, osim radikalnim političkim elementima.

Potpredsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi je rekao da je stav te partije da spomenik u Preševu ostane tamo gde jeste i da za sada nema nikakve kompromisne varijante o njegovom izmeštanju.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da bi spomenik u Preševu trebalo "srušiti u sred bela dana", a premijer Ivica Dačić da će spomenik biti uklonjen "milom ili silom".

Nikolić i Dačić su pozvali Albance da sami uklone spomenik.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво