Читај ми!

Jedinstvo državnog vrha o Kosovu

Predsednik Srbije i Vlada postigli jedinstvo o dva dokumenta o Kosovu. Rezolucija, najverovatnije u subotu pred poslanicima, platforma neće biti objavljena.

11.33 - Na sednici je jednoglasno prihvaćen predlog platforme o Kosmetu koji neće ići u javnost, ali je Vlada predložila rezoluciju koja će ići u Skupštinu, rekao premijer Ivica Dačić.

11.30 - Predsednik Tomislav Nikolić pozvao Skupštinu i poslanike vladajuće koalicije i opozicije da podrže rezoluciju i ovlaste Vladu da sprovede rezoluciju.

11.28 - Završena sednica Vlade i predsednika Srbije. 

10.26 - Počela zajednička sednica Vlade i predsednika Srbije o platformi za Kosmet. 

09.54 - Članovi Vlade pristižu na sednicu. U zgradu Vlade stigli su Ivan Mrkić, Nikola Selaković, Jorgovanka Tabaković, Suzana Grubješić i Vlajko Senić. Očekuje se dolazak predsednika Tomislava Nikolića, javlja reporter RTS-a.

Vlada i predsednik Srbije Tomislav Nikolić jedinstveno stali iza platforme za pregovore o Kosovu. 

Na današnjoj sednici, Vlada bi trebalo da usvoji dva teksta - rezoluciju, koja je obavezujući dokument i o kojoj će se izjašnjavati i poslanici i drugi obavezujući dokument za koji i dalje nije izvesno da li će biti definisan kao platforma, uredba ili zaključak.

Inače, ključni principi rezolucije zvanično nisu poznati. Nezvanično, prema navodima medija, ima pet ključnih principa za pregovore koje bi trebalo da sadrži rezolucija.

Prvi je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, drugi da svaku pozitivnu etapu dijaloga sa Prištinom mora da prati i napredak Srbije u evrointegracijama, zatim rešavanje statusa severa pokrajine, garancije individualnih i kolektivnih prava za Srbe južno od Ibra.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin demantovao je juče pojedine medijske spekulacije da ima nesuglasica i političkih razmimoilaženja. Kako je rekao, Vlada i predsednik misle isto, i to će se videti danas.

Predsednik Tomislav Nikolić je u ponedeljak izjavio da bi na vanrednoj sednici parlamenta trebalo da bude usvojena platforma, i ocenio da tom dokumentu ne bi trebalo pristupati sa "skepsom, nepoverenjem i autocenzurom".

"To je ono što Srbija danas može da ostvari, iznad toga ne može, ali ispod toga ne sme ako imamo čast i dostojanstvo", rekao je Nikolić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво