Читај ми!

Državni vrh sutra o platformi za Kosmet

Državni vrh će sutra razmatrati platformu i rezoluciju o daljim razgovorima Beograda i Prištine. Kako RTS saznaje, sednica, koja je prethodno najavljivana za danas, odložena je da bi se dodatno usaglasili svi detalji predloga rezolucije.

18.05 - Vlada i predsednik Srbije održaće sednicu sutra u 10 časova, potvrđeno je RTS-u.

16.36 - Zajednička sednica Vlade i predsednika Srbije čija će tema biti platforma i rezolucija o Kosmetu održaće se sutra, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

12.45 - Zajednička sednica Blade i predsednika Srbije trebalo bi da bude održana sutra, nezvanično saznaje RTS.

12.01 - Sednica državnog vrha neće biti održana danas, saznaje RTS. 

Platforma i rezolucija o Kosmetu biće tema zajedničke sednice Vlade i predsednika Tomislava Nikolića. Platforma o Kosovu i Metohiji trebalo je da bude tema današnje zajedničke sednice Vlade i predsednika koja je odložena. 

Državni vrh je na današnjoj sednici trebalo da usvoji ključne principe platforme o Kosovu, koje bi Vlada Srbije kao predlog rezolucije uputila na usvajanje Skupštini Srbije. Nezvanično, sednica parlamenta trebalo bi da bude održana u petak.

Zajednička sednica Vlade i predsednika i nije bila zvanično zakazana, ali su je državni zvaničnici u proteklih nedelju dana najavljivali za 8. januar.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je da će sutra biti održana zajednička sednica Vlade i predsednika Srbije, čija će tema biti platforma i rezolucija o Kosovu i Metohiji, koja bi potom trebalo da bude prosleđena parlamentu na usvajanje.

"Sednica je zakazana za sutra zato što se ocenilo da je tako potrebno. Nema nikakvih nesuglasica, političkih razmimoilaženja - i Vlada, i predsednik misle isto, i to će se videti sutra", rekao je Vulin Tanjugu i podsetio da je i premijer Ivica Dačić rekao da će se sednica o tom pitanju održati 8. ili 9. januara.

Kako RTS nezvanično saznaje, današnja sednica je odložena da bi se dodatno usaglasili svi detalji predloga rezolucije.

Pet principa za pregovore

U medijima je pominjano pet ključnih principa za pregovore koje bi trebalo da sadrži rezolucija: Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosmeta, svaku pozitivnu etapu dijaloga sa Prištinom mora da prati i napredak Srbije u evrointegracijama, rešavanje statusa severa pokrajine, garancije individualnih i kolektivnih prava za Srbe južno od Ibra.

Međutim, nema zvaničnih podataka o principima. Prema saznanjima Tanjuga, nadležnima je u Vladi sinoć prosleđen nacrt rezolucije pripremljen u Kabinetu predsednika na kojem se i dalje radi. 

Sporno je, kako je rečeno, da li će u konačnom tekstu rezolucije biti pozivanje na platformu ili će se izbeći formalno pominjanje tog pojma. Takođe, ostaje i pitanje da li će dokument imati i deo sa obrazoloženjima.

Vlada bi trebalo da usvoji dva teksta - rezoluciju, koja je obavezujući dokument i o kojoj će se izjašnjavati i poslanici, i drugi obavezujući dokument za koji i dalje nije izvesno da li će biti definisan kao platforma, uredba ili zaključak, prenosi Tanjug.

Predsednik Nikolić juče je poručio da Srbija ne može da dobije više od onoga što je sadržano u platformi o Kosovu i Metohiji, ali da ispod toga ne sme da ide.

"Očekujem da u petak bude sednica Narodne skupštine na koju bi trebalo da budem pozvan i da konačno pred celim svetom pokažemo šta želimo i možemo da uradimo", rekao je Nikolić.

Nikolić je pozvao sve da platformi ne prilaze sa skepsom, nepoverenjem i autocenzurom, dodavši da je platforma "najviše što Srbija danas može da ostvari".

"Iznad toga ne može, očigledno, ali ispod toga ne sme, ako imamo čast i dostojanstvo", naglasio je Nikolić.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво