Читај ми!

Srbija pita predsednika

Kosovo je goruća tema i Srbija više nema prava da okreće glavu od tog problema, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u emisiji "Srbija pita predsednika". Moj i mandat Vlade sigurno će biti krunisan rešenim problemom KiM, kaže Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u večerašnjoj specijalnoj emisiji RTS-a odgovarao na pitanja građana.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Srbija pita predsednika

Na početku emisije predsednik je rekao da je očekivao, ali da se nije pripremio za način života koji sada vodi, ali kaže da je to sada postao uobičajeni ritam. "Voleo bih da sve što radim bude efikasno", kaže predsednik Nikolić i dodaje da se nada da će ga obradovati kada bude sumirao i sabirao šta je uradio za vreme svog mandata.

Kaže da se trudi da državu vodi "građanin Tomislav Nikolić, koji se pripremao ne da bude političar nego da vodi državu". "Bilo je to vreme kada mnogi nisu verovali da ću biti predsednik, potom sam jako loše primljen kod predsednika drugih država bivše Jugoslavije, ali nikada nisam menjao izjave koje sam i tada davao", rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje zašto je uopšte potrebna platforma o KiM, ako je podložna promeni i nije obavezujuća, kao što je izjavio premijer Dačić, predsednik je rekao da treba imati u vidu da je premijer u pravu za platformu koja je još uvek predlog, jer je izložena javnosti, vlasti, opoziciji, građanima, crkvi, da bi se dale sugestije za promenu.

"Bio sam prozivan da se ona čeka kao Godo, da je nisam ni napisao, niti ću, a svi su bežali da negde predstave potpisano šta to žele, pa onog časa kada Skupština usvoji platformu, a mislim da će to biti 11. januara, onda više neće biti izmena, biće Sveto pismo", rekao je Nikolić.

Nikolić moli predstavnike opozicije da potvrde da su državotvorni. "Dvadeset godina sam bio poslanik, 18 u opoziciji, i nikada nisam glasao ni za jedan predlog vlasti, ali sam glasao za sve deklaracije, rezolucije i preporuke, koje je vlast tražila, i za Energetski sporazum, pa je sada vreme za opoziciju da se pokaže."

"Još jedan kontakt sa svima njima ću imati, da uh ubedim da imam iskrene namere, da ne delim Srbiju na vlast i opoziciju, jer sam ubeđen da ću imati glasove poslanika, što ipak nije dovoljno kada se glasa o KiM, to nas mora povezivati", navodi Nikolić. O glasovima SNS-a i URS-a kaže da je ubeđen da je stvar prosta, da oni nemaju nikakvih primedbi.

Sveobuhvatna platforma za KiM

O tome da li ova Blada vodi istu politiku po pitanju Kosova kao i prošla, Nikolić je rekao da ne vodi, sa tim što još uvek ne vodi politiku u odnosu na KiM, jer je u poziciji da izvršava ono što je dogovorila prethodna vlast. "Dok se ne usvoji platforma, neće se videti zalaganje, to jest to za šta se zalažemo, sada poptuno podržavam Vladu".

Čim su se Albanci izjasnili, kaže, znači da su se zainteresovali. Idealan rezultat bio bi da ne budu zadovoljni ni Srbi ni Albanci. "Često sam mislio da je odnos snaga bio dva prema jedan, protiv onoga ko je zastupao Srbiju, a Albanci prvi put imaju priliku da daju ocenu na neki srpski predlog – prvi put od Rambujea".

Nikolić kaže da je lagodno mogao da prevede mandat, da ostane nedorečen u vezi sa KiM. "Ali nas čekaju primene dva teška sporazuma. Ne mislim da Srbija treba da se pravi luda, izvršićemo sve to, ali istovremeno dogovaramo sveobuhvatno rešenje i obavezujemo se da sve što će biti dogovoreno bude u skladu sa tim sveobuhvatnim", naveo je Nikolić.

O tome da li država može da pomogne i reši problem plaćanja kosovskog osiguranja za one koji žive u enklavama, a imaju vozila sa srpskim registarskim tablicama, Nikolić kaže da je sve što je južno od Ibra situacija koja mora da se uklapa u rešenja Prištine, jer o njima niko nije razmišljao. "Moja ideja je bila da udružimo tu nealbansku populaciju, da zajednica srpskih opština rešava sve probleme samostalno i uz pomoć Srbije, ako nema sredstava. To očekuje ne samo Osojane nego i Kosovska Mitrovica", navodi predsednik.

Na pitanje postoji li način da se kontroliše trošenje novca iz budžeta kada je reč o podršci Srbima sa Kosova, naročito severnog Kosova, a u svetlu velikih kriminalnih radnji u vezi sa tim novčanim sredstvima, rekao je da postoji i da se zbog toga predvidelo da srpska nacionalna zajednica sama ubira i raspoređuje prihode. "Mnogi u Beogradu uopšte ne misle o tome, po difoltu daju sredstva, pa ćemo videti je li bilo malverzacija."

O tome koliko bi dugo mogli da traju pregovori sa Prištinom, kaže da mogu da se završe u kratkom roku, ako postoji volja i ako neutralna, treća strana, odluči da se oni završe. "Zašto ne brzo kada je ovom platformom sve predviđeno i realizovano u Kataloniji, pa čak predviđeno i Ahtisarijevim planom, i planom vlade iz 1999. godine. Mandat ove vlade i moj će sigurno biti krunisan rešenim problemom KiM", rekao je Nikolić.

Na pitanje o problemu spomenika u Preševu, predsednik odgovara da se juče razgovaralo o tome. "Srbija mora da reaguje, i taj spomenik bi trebalo da uklone političke vođe Albanaca na jugu Srbije, a ako ne, onda treba Srbija da ga skloni u po bela dana", rekao je predsednik Srbije.

"Već su obavljeni razgovori sa političkim vođama Albanaca. Trebalo je neka navodna ministarka iz Prištine da dođe da polaže venac. Jednostavno, to se mora zaustaviti... Srbija mora da pokaže odlučnost".

Vreme curi kao pesak 

Istovremeno, kaže predsednik, postoji ofanziva da još država prizna KiM, ali i da Generalna skupština UN raspravlja.

"Ali, ovo je goruća tema, i Srbija više nema prava da okreće glavu od tog problema. Moramo ga rešiti onako kako možemo, a ja ću stati i na čelo ljudi koji budu napadani ako rešenje ne bude po volji svih. Ovo mora da se reši, vreme nam curi kao pesak kroz prste", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije kaže da je važno izboriti se sa kriminalom, reformisati pravosuđe, pa potom ubediti EU da ne može da nam skrađuje štap na kome visi šargarepa. "Treba nam samo malo argumentacije koja je jaka i pred kojom staju i Albanci", rekao je Nikolić.

O odnosima sa Moskvom, Nikolić kaže da je dobijeno pozitivno reagovanje Rusije na sve poteze Srbije, a razgovaralo se i o platformi. "Predsednik Rusije i ja razgovaraćemo i šta još treba da se uradi, pričaćemo i o zajedničkim investicijama... Dragoceno je kada vas neko tako veliki i uticajan podržava."

Na pitanje zašto se u platformi pominje katalonski model i time ljuti Španija koja nije priznala Kosovo, kaže da je odlučeno da nijedno rešenje ustava bilo koje države ne izlazi na svetlo dana. "Mi smo izbacili prepoznavanje modela drugih država. Moja želja je bila da pokažemo EU da smo predvideli nešto što već u njoj postoji."

O saradnji u regionu

Kad je reč o Srbima koji žive u Hrvatskoj, predsednik je rekao da nije zadovoljan odnosom te države prema njima. "Tražim ono što nas povezuje i što može da se popravi, osnovna primedba jeste odnos Hrvatske prema građanima srpske nacionalnosti. Očigledno je da Hrvatska ima problema sa obavezama koje je povodom toga preuzela..."

O poseti Banjaluci i primedbama zašto nije prvo bio u Sarajevu, kaže da je gospodinu Bakiru Izetbegoviću ponudio da se sretnu u Istanbulu, ali da je on to odbio.

"Nije BiH ni Bahir Izetbegović ni Dodik, u pitanju je država. Sada je kraj godine, mi smo sumirali urađeno. Ja bih se drage volje sreo i sa Izetbegovićem, iako on misli da se politika vodi tako što se nađe opasnost, pa je on brani... Kada bude prestao da se ljuti, srešćemo se. Isto je i sa Josipovićem, ja ne odbacujem, već priznajem njihove države, a meni ne smetaju njihove izjave. Ja ne reagujem oštro kako bi oni, recimo, na oslobađajuću presudu generalima."

"Srbija je donela rezoluciju kojom je osudila zločin u Srebrenici, isporučila Mladića, a šta je Hrvatska uradila... Pa, ja opet kažem da ćemo sarađivati", navodi predsednik Srbije.

O demonstracijama u regionu kaže da ga to ne raduje. "Mene ne raduje što je kriza pogodila Sloveniju, iako su oni navikli da žive lagodno", kaže Nikolić i dodaje da ga je novoizabrani predsednik Slovenije zvao da se sretnu.

Govoreći o odnosima sa Makedonijom, Nikolić kaže da Srbija obeležava sto godina od Balkanskog rata i da je sada prvi put vladika SPC održao parastos. "To je bilo nezamislivo, a sada smo uspostavili dobre odnose", kaže Nikolić.

Investitori dolaze u Srbiju

O platformi za izlazak iz krize, kaže da Vlada radi na više frontova i da uspesi i rezultati ne mogu da budu za ceo mandat jedini rezultat. "Pomažem koliko mogu, ponekad učinim i nešto što možda ne bi trebalo", kaže Nikolić.

"Mnogo investitora dolazi u Srbiju. Mi smo otvorili knjigu projekata. Tu su Rusi, Kina, Indija, ali kod nas Vladi ostaje da vodi politiku. Ja sam prihvatio da Vlada ima autoritet, ali da se svi investitori sretnu sa mnom."

O obećanim penzijama u predizbornoj kampanji za majke koje imaju četvoro ili više dece, rekao je da treba u emisiju pozivati i ministre, jer se ne zna kada će ove teme stići na dnevni red.

"Natalitet je katastrofalno mali, to je tema svih političara u Srbiji. A malo je i zapošljavanja u Srbiji", naglašava predsednik Nikolić.

Na pitanje o stalnom odlivu mladih iz Srbije, Nikolić je rekao da se njegov stav razlikuje od drugih. "Mlade ljude ne treba zaustavljati, već im treba omogućiti da se vrate, da nastave ovde da rade. To je osnovni zadatak ove vlade."

Problem je i nostrifikacija diploma, tvrdi predsednik, jer se ovde neko pravi previše važan. "Ministarstvo mora ući u taj problem, kao što je sa Prištinom to dogovoreno za dan. Tako mogu da imaju još više poverenja u mnoge druge stare univerzitete", rekao je Nikolić.

O planu za oživljavanje Kruševca, predsednik Nikolić rekao je da se razgovara sa partnerima, i da nije samo Kruševac ugrožen. "Gotovo svi gradovi Vojvodine su stali, pa Kragujevac u kojem sve liči na dolinu gladi. Industrijalizacija je podigla gradove, a kad smo je izgubili, ljude smo ostavili na ulici... Jedna vlada u jednom mandatu ne može sve to da uradi. Mnogo lakše ćemo oživeti poljoprivredu od industrije", smatra predsednik Srbije.

Na pitanje o položaju srpskog seljaka, kaže da se juče na jednom sastanku govorilo o položaju sela, i pominjan je čuveni Zeleni plan, koji je udahnuo novi život našoj poljoprivredi.

"Nisam primetio da je Vlada uspela da vidi koliko je zadružne zemlje otišlo strancima, pod firmom, kombinatom, uz privatizaciju... Postoje delovi iz SSP-a koje Srbija neće moći da primenjuje, a jedan od najtežih jeste uvoz mnogih roba i proizvoda bez carine. O tome se mora pregovarati sa EU, jer naš seljak to ne može da izdrži", rekao je Nikolić.

Onda kada Srbija smanji poreze i doprinose, kada prestane rad na crno, ucenjivačka politika, onda će nestati i politika minimalaca, smatra predsednik Srbije. "Ja ne mogu da kažem kada, vladu bira većina u skupštini, ja joj pomažem, ali u vezi sa rokovima ovde bi trebalo da, na primer, Javni servis sazove sve ministre i da počne da ih rešeta".

O borbi protiv lokalnih moćnika po pitanju zapošljavanja mladih, školovanih kadrova, Nikolić kaže da je to, nažalost, tačno, da je to čest slučaj u javnim preduzećima, strankama, ministarstvima... "Ali ja imam i tu drugačiji stav. Vodio sam stranku sa 300 hiljada članova, i zašto neko od kvalitetnih ljudi ne bi vodio neko preduzeće", upitao je predsednik Srbije.

"Svi insistiraju da neko iz stranke ne može biti direktor, a ne insistiraju na tome kako će neko da vodi preduzeće. Zapošljavanje po partijskoj liniji je danas evidentno. To je po ugovoru, ne odgovarate ni za šta, neki se tog dana učlane u partiju, drugi zaborave ili ne žele da misle da su radili dok im je partija bila na vlasti. Ja jesam protiv toga, ali kada siđete na nivo lokalne samouprave tamo se ljudi poznaju i tamo se sve vrti u krug, a stradaju građani."

Obračun s kriminalom počinje od političara

O slučajevima koji su zastareli, poput afere "Indeks", kaže da je, kada nešto zastari i ako prođu rokovi, uzaludno govoriti o tome da li je bilo kriminala.

"Jednostavno, mislim da pravosuđe mora biti efikasnije, kao i borba protiv kriminala i korupcije u koju sam ja uložio i svog najboljeg prijatelja, jedinog čoveka koji to može da reši", ističe Nikolić i naglašava da i policija danas dobro radi svoj posao, pa kada se tako postave stvari stigne se do sudija.

Predsednik Srbije kaže da svi moraju da odgovaraju, i sudije i političari koji vrše pritiske, "jer obračun sa kriminalom počinje od političara".

"Kada se društvo zatruje, mora se kucati na svaka vrata, i političara, i bogataša, i uglednog građanina, sve mora da bude dokazano", ističe predsednik Nikolić.

Na pitanje o vraćanju obavezne vojne obuke od tri meseca, predsednik odgovara da nije za to da se građani obavezuju. "Ja sam za profesionalizaciju, za specijalne jedinice. Živimo na prostoru gde se svi nešto naoružavaju, a sa kim bi to Srbija mogla da ratuje... Rat sa NATO-om je bio nešto drugo. Bila je to druga država, i čak i drugi NATO, a danas je očigledno da nemamo sa kim da ratujemo."

"Treba nam jaka vojska, ali ako je niko oko nas ne bude imao, tu će biti taj veliki savez koji će nas štititi. Ja ne želim da Srbija uđe u NATO, ali to je i obaveza, ne samo moje mišljenje, ja to nikada neću predložiti, niti ću se složiti. Partnerstvo za mir je maksimum na kojem mi treba da sarađujemo", kaže predsednik Srbije.

Policija, kaže Nikolić, mora biti jaka i spremna, saradnja sa regionalnim i svetskim policijama je vrlo važna i ne treba štedeti na razvoju policije.

O tome da li će Srbija dozvoliti uvoz i uzgoj genetski modifikovanih organizama, za koje naučnici tvrde da su veoma štetni i izazivaju niz oboljenja, pošto se priča da je to uslov za ulazak u STO, rekao je da se time nije bavio, već je samo čitao o tome. "I ja sam protiv toga, možemo sačuvati i vodu i zemlju i vazduh, jer od nas, na primer, kupuju prirodnu soju da bi razvili ovu modifikovanu. Taj novac ulazi privatno u džepove privatnika, a ja sam potpuno za prirodu, ne za hemiju i herbicide", kaže Nikolić.

Na pitanje da li će se lično zauzeti za oslobađanje Vojislava Šešelja iz višegodišnjeg pritvora, bez obzira na nesuglasice, rekao je da je pre dava dana pomenuo Šešelja kao simbol zbog kojeg Srbi odlaze u Hag. "Uporedio sam neuporedive primere, da on bude u Hagu deset godina, zbog bavljenja politikom, a jedan general bude oslobođen. To je moj lični odnos prema Šešelju", kaže predsednik Srbije.

"On ima pravo na posebne stavove. Ubeđen sam da nisam zaslužio da me pamti po zlu, ali to je nešto što on nosi na svojoj robiji, i ja se ne ljutim. Ja sam rekao da svi Srbi iz Haga treba da budu oslobođeni. To sam rekao kada su Gotovinu oslobodili, pa sam opet vređan. Šešelj je moj kum, i moj eventualni obilazak bi isključivo zavisio od njega", rekao je Nikolić.

SNS preuzeo mnogo odgovornosti

O visokom rejtingu SNS-a kaže da tu ima i kamate.

"Stranka je sve vreme radila dobro i sada se to kapitalizuje. Vlada je formirana teško, sa dosta koalicionih partnera, a Srpska napredna stranka preuzela je mnogo odgovornosti, i sigurno će rasti. Ja tamo ne vidim ljude koji bi ugrozili njen ugled, a uz ovako oslabljenu opoziciju mogla bi sama da pobedi na sledećim izborima", rekao je Nikolić.

O mogućim novim izborima Nikolić je rekao da Srbiju u martu očekuje ocena da li je spremna za datum pregovora, u junu dolazi odluka o tome, pa Srbija nema vremena na trošenje za kampanju.

"Do marta niko razuman o tome ne sme da razmišlja. U igri je mnogo toga, sudbina ljudi, a to znaju i oni koji nas pritiskaju... Ja samo kažem kada ne bi valjalo da budu izbori, ali to ne zavisi od mene".

O tome koje bi pitanje sebi postavio decembra 2013. godine, predsednik kaže da bi lično pitanje bilo: "Tomo, šta ti je ovo trebalo?", a poslovno: "Koliko si spreman da uložiš da ostvariš svoje ideje?", a odgovor je: "Sve".

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво