Читај ми!

Završena rasprava o javnim nabavkama

Skupština Srbije završila je raspravu o Predlogu zakona o javnim nabavkama. Usvajanje zakona omogućiće, prema tvrdnjama predlagača, uštedu i do milijardu evra. Opozicija je saglasna da je predlog dobar, ukoliko se doradi usvajanjem njihovih amandmana.

16.45 - Počela rasprava o Razvojnom fondu Vojvodine, izmenama i dopunama Zakona o energetici, kao i sporazumima u oblasti energetike i davanju garancija.

15.45 - Završeno razmatranje Predloga zakona o javnim nabavkama u načelu. Posle pauze će početi rasprava o Predlogu zakona o Razvojnom fondu Autonomne pokrajine Vojvodine.

9.23 - Počela sednica Skupštine Srbije. 

Poslanici Skupštine Srbije završili su načelnu raspravu o Predlogu zakona o javnim nabavkama. Usvajanje zakona omogućiće, prema tvrdnjama predlagača, uštedu i do milijardu evra. Podršku zakonu najavile su sve stranke vladajuće većine, dok su poslanici DS-a to uslovili usvajanjem njihovog amandmana, a LDP oštro kritikovao predložena rešenja.

Vladajuća većina saglasna je da će predloženi zakon omogućiti uštede u postupcima javnih nabavki, putem kojih je Srbija, kako su naveli, na godišnjem nivou gubila i do milijardu evra.

Šef poslanika SNS-a Veroljub Arsić, koji je u ime 138 poslanika vladajuće većine obrazložio predloženi zakon, istakao je da su nova rešenja usmerena na brže i lakše sprovođenje postupaka javnih nabavki, kao i otklanjanju koruptivnih elemenata i zloupotreba prilikom zaključivanja ugovora.

DS je podršku zakonu uslovio usvajanjem amandmana koji će materijalizovati uštede tako što će se kroz rebalans budžeta za 2013. godinu smanjiti stavke za kupovinu dobara i usluga i formirati budžetski fond u iznosu od 600 miliona evra.

Poslanici LDP-a oštro su kritikovali predložena rešenja i rekli da za njih neće glasati, jer nemaju poverenja u Vladu, koja je odgovorna za njihovo sprovođenje, posebno posle "niza skandaloznih imenovanja u javnim preduzećima".

DSS smatra da predloženi zakon ima dobra rešenja koja omogućavaju da postupak javnih nabavki bude brz, precizan i efikasan uz smanjenje zloupotreba, a odluku o tome kako će glasati doneće nakon rasprave, u zavisnosti od amandmana koji će biti prihvaćeni.

Poslanik SNS-a Ljubica Vasić istakla je da se tim zakonom ostvaruju značajne uštede i navela da je Državna revizorska institucija ukazala da je sadašnjim zakonom propuštena prilika da se napravi sistem javnih nabavki i uskladi sa EU.

Ljubica Vasić istakla je da SNS smatra da je novi predlog zakona usklađen sa borbom protiv korupcije, da će biti upotpunjen konstruktivnim predlozma iz javne rasprave i da je usklađen sa zakonima Evropske unije.

Poslanik socijalista Dejan Radenković rekao je da je interesantna novina poglavlje dva – sprečavanje korupcije i sukoba insteresa, u kome se, pored ostalog, reguliše da rukovodioci, kod naručioca, imaju obavezu da zaposlenima isključivo daju naloge pisanim putem, odnosno elektronskom poštom.

Radenković je dodao da zakon predviđa da su lica zaposlena na poslovima javnih nabavki dužna da odbiju izvršenje naloga, ako je on u suprotnosti sa zakonom.

"To je novina koja daje na značaju ljudima koji rade na javnim nabavkama, uvažavajući pravila struke, odredbe zakona i moralnih principa. Novinu predstavlja i uvođenje građanskog nadzornika, koji će sada nadgledati sve postupke kod naručioca, čija vrednost prelazi 700 miliona dinara", naveo je Radenković.

Poslanik SPS-a osvrnuo se i na nabavke malih vrenosti, i to one do tri miliona dinara.

Ubuduće će naručioci morati da objave oglas na portalu i biće u mogućnosti i ostali da saznaju za taj postupak i podnesu ponudu, rekao je Radenković i najavio da će socijalisti uložiti amandman kojim se ukazuje na jedan propust koji se odnosi na objavljivanje planova nabavke.

Objavljivanjem planova nabavki na portalu još više bi se doprinelo ostvarenju načela transparentnosti javnih nabavki kao jednog od osnovnih načela, objasnio je Radenković.

Šef poslaničke grupe DS-a Borislav Stefanović smatra da nije dovoljno promenjen član koji definiše pregovaranje bez objavljivanja, pa svako može žalbom da zaustavi javne nabave i taj proces.

Zatim, dodao je Stefanović, smanjen je dozvoljeni procenat dodatnih radova sa 25 na 15 odsto, što neće dovesti do ušteda, jer će osnovna cena porasti za 10 odsto.

Poslanik na listi LDP-a Ranka Savić saglasna je da je reč o sistemskom zakonu, podsetivši da je Državna revizorska institucija konstatovala da su skoro sva ministarstva imala prekršaj u javnim nabavkama, da nije bilo odgovornosti niti javne osude, dok su radnici, pak, ostajali bez posla.

"Samo u 2012. godini 170.000 radnika je ostalo bez posla. Očekivala sam da se u samom zakonu uvede krivična odgovornost za sva odgovorna lica, a ne samo povećanje kazne za prekršaje od 100.000 do milion dinara. Zato sam predložila amandman kojim se uvodi krivično delo u postupku zloupotrebe javne nabavke", rekla je Savićeva tokom rasprave.

Prema njenoj proceni, obeležavanje svih koji su vršili zloupotrebe ima za cilj preventivno delovanje, a osuda javnosti jeste preventiva, kao što preventivno može biti određivanje svih kritičnih tačaka.

Savić smatra da je potrebno sa mnogo više mehanizama ograničiti hitne nabavke, jer je osam milijardi hitnih nabavki bilo prošle godine, a u ovoj godini broj hitnih nabavki se povećao, jer se, kako je rekla, valjda žurilo pre usvajanja novog zakona.

Poslanik DSS-a Miroslav Petković takođe smatra da predloženi zakon nudi dobra rešenja, ali je ukazao i na određene nedoumice zbog kojih je ta poslanička grupa i predložila oko 30 amandmana.

U poslaničkom klubu SVM-a kažu da je zakon usaglašen sa direktivama EU, iako ne u potpunosti.

Njihov poslanik Zoltan Pek naveo je kao novinu uključivanje ekoloških pitanja u javne nabavke i korišćenje centralnog registra ponuđača, istakavši i da mnoga poglavlja u vezi sa sektorom odbrane i bezbednosti nisu u potpunosti usaglašena sa direktivama Unije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво