Читај ми!

Usvojen Zakon o javnim preduzećima

Skupština Srbije usvojila Zakon o javnim preduzećima koji predviđa izbor direktora na javnim kokursima. Usvojeni zakoni i iz oblasti ekonomije, zdravstva i autorskih prava. Poslanici nisu prihvatili izmene Zakona o budžetskom sistemu, koje je predložila vojvođanska skupština.

12.27 - Počela nova sednica parlamenta na čijem dnevnom redu su izmene nekoliko pravosudnih zakona.

12.09 -  Parlament usvojio izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i o zdravstvenom osiguranju.

11.49 - Usvojen Zakona o preuzimanju obaveza zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama po osnovu nabavke lekova i medicinskog materijala i pretvaranja tih obaveza u javni dug Srbije.

11.37 - Izglasane izmene Zakona o autorskim i srodnim pravima, osiguranju i privatizaciji.

11.04 - Poslanici usvojili Zakon o javnim preduzećima.

10.27 - Usvojene izmene Zakona o deviznom poslovanju.

10.24 - Parlament izglasao Zakon o uslovnom otpisu zateznih kamata.

10.10 - Poslanci usvojili Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama. 

9.20 - Počelo glasanje o amandmanima na nekoliko zakona iz oblasti ekonomije i zdravstva, među kojima je Predlog zakona o javnim preduzećima.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o javnim preduzećima, kao i zakone iz oblasti ekonomije, zdravstva i autorskih prava.

Zakon o javnim preduzećima predviđa da se direktori javnih preduzeća biraju na javnim konkursima.

Za zakon je glasalo 123 poslanika, protiv 43, a nije glasalo 16 poslanika.

Tim zakonom ukinuti su upravni odbori, ubuduće će postojati samo nadzorni odbori, a direktor javnog preduzeća neće moći da bude član političke stranke.

Usvojeni zakon, kako je ranije rekao ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, omogućiće povlačenje države iz upravljanja javnim preduzećima i njihovu profesionalizaciju.

Parlament nije prihvatio izmene Zakona o budžetskom sistemu, koje je predložila vojvođanska skupština, budući da je za njihovo prihvatanja glasalo svega 15 poslanika.

Izmenama tog zakona Vojvodina je tražila da se propiše da pokrajini ide sedam odsto ukupnih, a ne poreskih prihoda iz budžeta Srbije, kako je propisano poslednjom izmenom zakona u septembru.

Predstavnici pokrajine smatraju da je tim izmenama u septembru sužena osnova za izračunavanje budžeta pokrajine i da se time "razvodnjava" ustavna garancija od sedam odsto sredstava koji iz državne kase treba da odu u Vojvodinu, kao i tri sedmine za kapitalne investicije.

Zbog komentara, koji su ocenjeni kao uvredljivi, lider LDP-a Čedomir Jovanović zaradio je dve opomene. Još jedna, i biće isključen sa sednice.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o rokovima za izmirenje novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama kojim se rok plaćanja za privatni sektor ograničava na 60 dana, a za državu na 45 dana.

Zakon koji će početi da se primenjuje 31. marta 2013. godine, uvodi zatezne kamate, prekršajne kazne i kontrolu za odgovorna lica koja ne plaćaju.

Javna preduzeća, lokalne samouprave i republički organi imaće obavezu da trezoru dostave izveštaj o preuzetim obavezama i ukoliko ih ne plate u roku biće obustavljena sva druga plaćanja dok ne izmire to dugovanje.

Parlament je usvojio i Zakon o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga koji predviđa takozvanu poresku amnestiju jer je utvrđeno da će onima koji izmire glavnicu duga biti otpisane kamate.

Preduzeća koja ne mogu da isplate ceo dug ali redovno počnu da plaćaju poreske obaveze imaće takođe mogućnost da im se otpišu kamate.

Plaćanja putem interneta

Usvojenim izmenama Zakona o deviznom poslovanju, pored ostalog, omogućava se da se plaćanje sa inostranstvom može vršiti ne samo preko poslovnih banaka, nego i preko specijalizovanih inostranih organizacija za plaćanje putem interneta.

Fizičkim licima je omogućeno da se zadužuju u inostranstvu na rok duži od godinu dana, rezidentima - ograncima stranih pravnih lica da se zadužuju kod nerezidenta - osnivača na rok duži od godinu dana, a bankama da uzimaju kratkoročne finansijske kredite iz inostranstva.

Usvojene su i izmene Zakona o privatizaciji, kojima se proces restrukturiranja državnih ili bivših društvenih preduzeća ograničava najdalje do 30. juna 2014. godine.

Država će preuzeti 13,5 milijardi dinara duga zdravstvenih ustanova veledrogerijama, utvrđeno je Zakonom o preuzimanju obaveza zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama koji je usvojen u parlamentu.

Dug će se preuzeti po osnovu nabavke lekova i medicinskog materijala i te obaveze biće pretvorene u javni dug.

Parlament je usvojio izmene Zakona o autorskom i srodnim pravima, kojima se ukida "muzički dinar" za zanatlije.

Pod zanatskim radnjama, koje ubuduće neće plaćati naknadu za javno saopštavanje muzičkih dela, interpretacije i fonograma, podrazumevaju se samostalne zanatske radnje, kao i radnje u kojima preduzetnik koji se bavi proizvodnom delatnošću prodaje sopstvene proizvode.

Tu naknadu ugostiteljski objekti će plaćati u zavisnosti od površine objekta i geografskog položaja.

Inače, poslanici bi od danas trebalo da sede na novim mestima u skupštinskoj sali o čemu je odlučio Administrativni odbor.

Po novom rasposredu sedenja, dve najveće političke stranke, vladajuća Srpska napredna stranka i opoziciona Demokratska stranka sedeće u desnom, odnosno levom delu sale iz ugla predsedavajućeg.

Između njih će biti raspoređene ostale poslaničke grupe po snazi u parlamentu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво