Читај ми!

Pismo Koštunice Ustavnom sudu

Lider DSS-a Vojislav Koštunica traži od Ustavnog suda Srbije da se što pre izjasni o ustavnosti sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima. Koštunica kaže da sudije Ustavnog suda najbolje znaju da je "pitanje granice prvorazredno ustavno pitanje, onako kako je ono utvrđeno u članu 8. Ustava Srbije".

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica zatražio je od sudija Ustavnog suda Srbije da se što pre izjasne o ustavnosti sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima između Kosova i centralne Srbije.

"Kako se pred očima cele naše javnosti u najdramatičnijem smislu otvorilo pitanje da li je ustavno ili nije ustavno uspostavljanje integrisanog upravljanja prelazima na administrativnoj liniji s Kosovom i Metohijom, samo po sebi se podrazumeva da je vaša dužnost da pravovremeno i u skladu sa Ustavom odgovorite na ovo za našu zemlju i naš narod sudbonosno pitanje", navodi se u pismu Koštunice.

Na prelazima Jarinje i Merdare jutros je počelo sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima između Kosova i centralne Srbije.

Predsednik DSS-a naveo je da sudije Ustavnog suda najbolje znaju da je "pitanje granice prvorazredno ustavno pitanje, onako kako je ono utvrđeno u članu 8. Ustava Srbije".

"Zbog toga ste, pre svega, vi danas pozvani da odgovorite i ispunite svoju dužnost sudija Ustavnog suda i donesete odluku o zahtevu da se privremeno zabrani primena navedenih uredbi, pre svega Uredbe o kontroli prelaska administrativne linije prema AP Kosovo i Metohija", naveo je Koštunica.

"Ako smatrate da su ove uredbe u skladu sa Ustavom i da treba da se primenjuju, sada je trenutak da to saopštite građanima Srbije.

Ukoliko smatrate da su ove uredbe protivustavne, još je važnije da saglasno vašoj nadležnosti odmah donesete potrebne odluke kako ne bi nastale neotklonjive štetne posledice po državne i nacionalne interese. Nema nikog drugog osim vas koji je pozvan i koji može merodavno da donese tu odluku", ocenio je Koštunica.

Prema njegovim rečima, najgore rešenje jeste ćutanje i izbegavanje vlastite dužnosti i ustavne obaveze.

"Oči naših građana, oči srpskog naroda uprte su u vas i čekaju vašu odluku", naveo je Koštunica u pismu sudijama Ustavnog suda Srbije.

DSS je Ustavnom sudu 24. oktobra 2012. uputio zahtev da do svoje konačne ocene obustavi izvršenje uredbi nastalih na osnovu sporazuma Beograda i Prištine.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво