Читај ми!

Prekid protesta na Jarinju

Srbi se povukli sa Jarinja, pošto je na zajedničkoj sednici četiri opštine sa severa Kosmeta doneta odluka da privremeno prekinu proteste na tom prelazu. Odbornici se ne slažu sa primenom sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na Jarinju i Brnjaku.

15.53 - Srbi počeli da odlaze sa Jarinja. 

14.58 - Zajednička skupština četiri opštine sa severa Kosova donela odluku da se privremeno prekine protest na Jarinju. Od Vlade očekuju da obustave radove na Jarinju, navodi se u zaključcima sa zajedničke sednice.

12.33 - U toku je pauza na zasedanju odbornika četiri kosovske opštine. 

10.23 - Na zajedničkoj sednici od 119 prisutno 105 odbornika. Ne vidim razlog da skup ne prihvati zaključke Vlade, rekao predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić. 

10.15 - Intoniranjem himne "Bože pravde" počela zajednička sednica odbornika četiri opštine sa severa Kosmeta, javlja izveštač RTS-a sa lica mesta.

Zajednička skupština četiri opštine sa severa Kosova, koja je održana u Leposaviću, donela je odluku da se privremeno prekine protest na Jarinju. Odbornici se ne slažu sa primenom sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na Jarinju i Brnjaku i oni od Vlade očekuju da obustave radove na Jarinju, navodi se u zaključcima sa zajedničke sednice.

Prethodnih dana građani severa Kosova na Jarinju blokirali su nastavak radova na izgradnji novog integrisanog punkta tražeći garancije da tu neće biti carine i da im neće biti potrebna kosovska dokumenta. Takve garancije dobili su juče od državnog vrha posle čega su odlučili da privremeno prekinu protest.

Odbornici severa Kosova za prekid protesta glasali su gotovo jednoglasno. Bez poslanika iz redova Srpske radikalne stranke odlučili su da podrže one tačke iz Zaključka Vlade Srbije koje se odnose na njihove zahteve i da im to bude pisana garancija da neće biti granice između severa Kosova i centralne Srbije.

Zbog nepoverenja u dogovore iz Brisela konsultacije pre glasanja trajale su govotovo dva sata.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je da je glavni problem sprovođenje sporazuma zarad evropskih integracija i da toga nema ne bismo imali ove probleme.

"Valjda je svima jasno da bi Vlada odustala mora da se dogodi narod, pre svega u Srbiji gde ih je najviše, pa i ovde na Kosovu i Metohiji. Nažalost u ova tri dana nije se dogdio narod i ko tvrdi suprotno ne vidi dalje od svog nosa", rekao je Ristić.

Odmah nakon glasanja predsednici opština saopštili su građanima na Jarinju svoju odluku, pa je ubrzo na prelazu ostala samo policija, koja na tom gradilištu dežura od početka radova.

Predsednik Skupštine opštine Leposavić Slavko Stefanović pročitao je zaključke u kojima se navodi da se protesti privremeno prekidaju, ali da će biti nastavljeni i radikalizovani ako ne budu poštovana obećanja data Srbima sa severa Kosova.

Srbi sa severa pokrajine očekuju da i Skupština Srbije potvrdi garancije Vlade kroz odgovarajuću skupštinsku rezoluciju, kao i da Ustavni sud Srbije oceni ustavnost donetih uredbi i sporazuma.

U usvojenim zaključcima traži se i da posle prekida protesta Vlada obustavi radove na novom punktu, a predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić objašnjava da to ne znači nove probleme.

"Očekujemo od Vlade da obustavi izgradnja ovog administrativnog prelaza, jer je to zahtevala jedna odbornička grupa, to je isključivo bilo radi postizanja jedinstva, ali većinski stav je bio da radovi moraju da se nastave, jer smo mi svesni da Vlada ima određene obaveze još iz prethodnog perioda", rekao je Pantić.

Kosovski Srbi u timu za pregovore

Pantić je rekao i da je na sastanku sa državnim vrhom u Beogradu dogovoreno da Srbi sa Kosova i Metohije odrede svog člana pregovaračkog tima u budućim razgovorima sa Prištinom.

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije biće upoznati i sa platformom o Kosovu koja će biti upućena Skupštini Srbije na usvajanje, rekao je Pantić, a prenosi Tanjug.

"Dogovorili smo juče da se svi naredni koraci usaglašavaju sa našom vladom i predsednikom Srbije kako bi za sva rešenja koja se pripremaju imali podršku Srba sa Kosova i Metohije", rekao je Pantić.

Pantić je ranije rekao da je na prethodnom sastanku u Briselu prihvaćen zahtev srpskog premijera Ivice Dačića koji se odnosi na zahteve kosovskih Srba da režim na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak ostane nepromenjen.

"Svi naši zahtevi su prihvaćeni i od strane EU i kosovskog premijera", rekao je Pantić i dodao da će 10. januara u Briselu ponovo biti nastavljeni razgovori o integrisanom upravljanju prelazima, jer, kako je objasnio, tehnički protokol o tom pitanju nisu jasno definisali.

Član opštinskog veća u Zubinom Potoku Vladimir Milentijević iz DSS-a poručio je sa sednice da je na prvi pogled zadovoljan zaključcima Vlade Srbije, jer su prvi put kosovski Srbi dobili pisane garancije za ono što su tražili i kojima za sada treba da veruje.

Imamo razloga za strah zato što i dalje imamo nejasnu situaciju šta vlasti Srbije imaju nameru da preduzmu kada je u pitanju Kosovo i Metohija, posebno sever Pokrajine, ukazao je Milentijević.

Kosovo nije izgubljeno i mi ćemo nastaviti da se borimo i pomognemo vlastima u Beogradu u očuvanju Kosova u sastavu Srbije, jer Srbiju doživljavamo kao jedinu državu, rekao je Milentijević.

"Hoćemo sve drugo, osim da živimo u nezavisnom Kosovu i prihvatimo institucije samoproglašene Republike Kosovo", naglasio je Milentijević.

Srpska radikalna stranka, čiji su odbornici napustili zajedničku sednicu, tvrdi da se u zaključcima Vlade Srbije ne vidi nijedna garancija za Srbe sa Kosova i Metohije.

"U zaključcima vlade se ne vidi nijedna garancija za Srbe. Srpski radikali nisu licemeri da prvo kritikuju, a kada dođe vreme za glasanje podrže rešenja koja nisu dobra. Iz tog razloga smo napustili sednicu pre glasanja", navodi se u saopštenju SRS.

Kako se navodi u saopštenju, odbornici SRS su napustili sednicu "u znak neprihvatanja bilo koje varijante stvaranja granica koje predstavljaju podelu unutar Srbije".

Zaključak Vlade Srbije

U zaključku Vlade Srbije koji je pred početak sednice podeljen odbornicima četiri opštine navodi se da na prelazima Jarinje i Brnjak neće biti naplate carine i drugih dažbina za robu namenjenu severnom delu Kosova, da će biti omogućeno slobodno korišćenje ličnih dokumenata, registarskih tablica, saobraćajnih dozvola i ostalih dokumenata koje je izdala Republika Srbija.

Vlada će primeniti postignuti sporazum u vezi sa integrisanim upravljanjem administrativnim prelazima i, ukoliko dođe do kršenja dogovora, Vlada će suspendovati dalje sprovođenje tog sporazuma.

U njemu je, takođe, naznačeno da će ovaj režim biti na snazi do postizanja konačnog dogovora iz oblasti sporazuma u vezi sa integrisanim upravljanjem prelazima.

U zaključku je precizirano i to da će prelazi Jarinje i Merdare biti otvoreni 10. decembra, a prelazi Brnjak i Končulj do 31. decembra.

U preduzeću Novi Pazar put kažu da je neizvodljivo da sve bude gotovo do 10. decembra kada bi novi prelaz trebalo da počne da radi, a otežavajuća okolnost su i vremenski uslovi.

U tom preduzeću, koje bi sutra trebalo da nastavi radove, kažu da bi, ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, trebalo za četiri do pet dana da završe posao.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво