Читај ми!

Dačić na Kipru

Srbija nikad nije bila bliža datumu za početak pregovora sa EU, rekao Ivica Dačić posle razgovora sa predsednikom Kipra Demetrisom Hristofijasom. Narednih dana očekujemo mišljenje Saveta EU koje bi omogućilo da Srbija u martu, a najdalje u junu, počne pregovore o članstvu, istakao Dačić.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić boravi u jednodnevnoj poseti Kipru gde se sastao s predsednikom Republike Kipar Dimitrisom Hristofijasom.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da Srbija nikad nije bila bliža datumu za početak pregovora sa Evropskom unijom, zbog čega se narednih dana očekuje mišljenje Saveta EU koje bi otvorilo mogućnost da Srbija u martu, a najdalje u junu, počne pregovore o članstvu.

Dačić je, posle razgovora sa predsednikom Kipra Demetrisom Hristofijasom, zahvalio Kipru državi na podršci koju daje Srbiji u procesu evropskih integracija.

Zahvaljujem Kipru što nas snažno podršava na evropskom putu i što se protivi svakom dodatnom uslovljavanju Srbije i njenog puta u Uniju pitanjem Kosova i Metohije, istakao je Dačić.

U EU, dodao je on, počeli su sastanci na nižem nivou, a narednih dana se očekuju razgovori i na višem nivou, koji bi trebalo da rezultiraju pozitivnim predlozima prema Srbiji.

"Kipar je najveći prijatelj Srbije u EU. Imamo mnogo zajedničkih detalja iz istorije, mnogo primera bratskih odnosa, kao i zajedničke muke", ocenio je Dačić.

Zahvalnost Kipru

"Srbija je veoma zahvalna Kipru na podršci koju nam daje u poštovanju našeg teritorijlnog integriteta i suvereniteta, a isto tako Kipar može da računa sto odsto na našu podršku i rešenje kiparskog problema na bazi relevantnih rezolucija Ujedinjenih nacija", poručio je Dačić.

Hristofijas je rekao da njegova država snažno podržava evropsku perspektivu Srbije, kao i što brži početak pregovora o članstvu.

Pozdravljamo dijalog Beograda i Prištine, o čemu me je Dačić detaljno informisao, ali i o teškoćama u procesu, rekao je Hristofijas.

"Kipar ne priznaje niti će priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, što je stav baziran na međunarodnom pravu. Rešenje mora biti rezultat zajedničkih konsultacija, uz poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije i odobreno u Savetu bezbednosti UN", naglasio je Hristofijas.

Predsednik Kipra zahvalio je Dačiću na podršci Srbije kiparskom problemu, kao i za prisustvo srpskih vojnika u okviru vojnog kontingenta UN.

Dačić se sastao sa ministarkom spoljnih poslova Eratom Kozaku Markulis i sa predsednikom Predstavničkog doma Janikisom Omiruom.

Premijer  Dačić izrazio je, prilikom sastanka sa šeficom diplomatije Kipra, očekivanje da će na predstojećem zasedanju Evropskog saveta Srbija dobiti pozitivno mišljenje i preporuku Saveta, kao i mogućnost da u martu dobije datum početka pregovora.

Premijer Srbije posetio je i sedište Misije UN na Kipru i bazu mirovnih snaga UN 126 "Stefan Nemanja" u kojoj su pripadnici srpske vojske i policije.

Kako je ranije objavljeno, zbog kvara na avionu Vlade Srbije, premijer Ivica Dačić nije na vreme poleteo sa aerodroma "Nikola Tesla" na Kipar.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи