Читај ми!

Jarinje, čekajući vesti iz Beograda

Mirni protesti na Jarinju nastavljeni su i danas. Srbi sa severa Kosova i Metohije blokiraju izgradnju novog prelaza tražeći garanciju da tu neće biti carina, odnosno da se ne pravi granica između centralne Srbije i Kosova.

22.53 - Predstavnici srba stigli na Jarinje. Oni se nisu zvanično obraćali, a o detaljima sastanka u Beogradu govoriće sutra.  

14.43 - Odluku o prestanku protesta na Jarinju odbornici četiri opštine na severu Kosmeta doneće sutra. Sednica zakazana za 10 časova, saznaje RTS.

Srbi sa severa Kosova dva dana zaredom proveli su na Jarinju, na mestu gde je pre dva dana obustavljana izgradnja infrastrukture za budući integrisani prelaz između centralne Srbije i ovog dela Kosova.

Za sutra u 10 časova zakazana je sednica u Leposaviću na kojoj će predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije odbornicima skupština opština preneti zaključke sa sastanka sa predsednikom Tomislavnom Nikolićem u Beogradu, saznaje RTS.

Predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Stevan Božović rekao je da će nakon toga biti odlučeno da li će protest biti nastavljen ili prekinut.

Građani spas od hladnoće pokušavaju da pronađu u svojim automobilima koji su parkirani duž i pored magistralnog puta Leposavić–Raška u Jarinju, oko naloženih vatri i u šatorima.

Sa okupljenim građanima, koji iščekuju sastanak njihovih predstavnika sa državnim vrhom u Beogradu, nalazi se i poslanik Demokratske stranke Srbije Nenad Popović.

Popović je rekao novinarima na Jarinju da okupljeni ljudi, na kiši, snegu i hladnoći, istrajni u svojim zahtevima da ostanu deo Srbije, zaslužuju da Beograd prihvati njihove zahteve, odnosno da im država da garancije da ostaju deo Srbije.

"Građani koji su po ceo dan ovde imaju vrlo skromne zahteve. Oni istrajavaju u tim zahtevima, oni na Jarinju brane celu Srbiju. Svima nama koji smo došli da ih posetimo čast je da budemo zajedno sa njima", rekao je Popović.

On je dodao da je najvažnije da se ne dozvoli cepanje Srbije i da ne dođe do podele zemlje, odnosno da će Kosovo ostati integralni deo Republike Srbije.

Radovi na administrativnom prelazu Jarinje nisu nastavljeni zbog protesta okupljenih Srba, koji su odlučni da se ne razilaze sve dok ne dobiju pisane garancije da na severu Kosova neće biti granice sa centralnom Srbijom i da će moći da koriste dokumenta koja izdaje MUP Srbije.

Saobraćaj preko Jarinja nije blokiran, tako da svi koji putuju iz pravca Raške na sever Kosova, i obrnuto, prolaze bez većih zadržavanja, uz kontrolu saobraćaja koju na prelazu obavlja Euleks.

Američki pripadnici Kfora kod Jarinja sa kosovske strane prelaza postavili su kontrolni punkt, gde naizmenično propuštaju vozila, a neka od njih i kontrolišu.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара