Читај ми!

Blokada gradnje na Jarinju

Srbi sa severa Kosova i dalje u Jarinju blokiraju mesto gde se gradi integrisani prelaz. Protive se, kažu, uspostavljanju granice između Kosova i centralne Srbije i traže objašnjenje o tome šta je dogovoreno na pregovorima sa Prištinom.

13.55 - Srbi i dalje protestuju na Jarinju protiveći se gradnji prelaza i čekaju da im se, kako kažu, obrati neko iz državnog vrha, javlja izveštač RTS-a sa lica mesta.

Radovi na integrisanom prelazu Jarinje na severu Kosova nisu nastavljeni ni danas, jer su Srbi sa severa Kosmeta koji se protive njegovoj izgradnji i dalje na toj lokaciji. Oni protestuju jer se, kako kažu, na taj način uspostavlja granica između Kosova i centralne Srbije.

Srbi su spavali u automobilima i šatoru koji je postavljen na mestu gradilišta. Oni su poručili da se neće razići dok ne dobiju pisane garancije da tu neće biti carine i da im neće biti potrebna kosovska dokumenta za prelaz sa severa Kosova u centralnu Srbiju.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da veruje premijeru Ivici Dačiću i u njegove dogovore u Briselu, ali da su Srbima sa severa Kosova potrebne pisane garancije jer su ranije više puta prevareni.

"Izjava predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića ohrabrujuća je, ali imajući u vidu da su građani do sada bezbroj puta prevareni od strane međunarodne zajednice i Albanaca, ovoga puta insistiraju da sve što je premijer rekao nakon sastanka u Briselu bude stavljeno na papir i potpisano od svih učesnika sastanka", rekao je Pantić novinarima na Jarinju.

Prema njegovim rečima, kada stignu pisane garancije, o njima će biti obavešteni lokalni odbornici, pa neće biti razloga da se blokira izgradnja prelaza na severu Kosova.

Okupljenima Srbima jutros su se pridružili i poslanici DSS-a, kao i članovi SRS-a, predvođeni Nemanjom Šarovićem, koji će tu ostati dok traje protest, javlja izveštač RTS-a. 

Potpredsednik DSS-a Nenad Popović je sa narodnim poslanicima Petrom Petkovićem i Jovanom Palalić došao na Jarinje da pruži podršku Srbima.

"EU ima cilj da ovde napravi granicu, ali ovaj narod niko ne može prevariti. Niko u Srbiji ne želi granicu na ovom mestu i to se neće dozvoliti", rekao je Popović. 

Saobraćaj preko Jarinja nije ometan tako da svi oni koji putuju iz pravca Raške na sever Pokrajine i obrnuto prolaze bez većih zadržavanja uz kontrolu saobraćaja koju na prelazu obavlja Euleks. 

Više stotina Srba, predvođenih lokalnim odbornicima, juče ujutro je blokiralo mesto na kojem se grade objekti potrebni za početak sprovođenja sporazuma o integrisanom upravljanju granicama.  Srbi smatraju da će otvaranje tih prelaza, planirano za 10. decembar, značiti i postavljanje granice ka centralnoj Srbiji.

Predstavnici opština sa severa Kosova zatražili su u pismu od predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića da odbornicima i rukovodstvu tih opština hitno objasne šta je dogovoreno sa Prištinom na pregovorima u Briselu.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво