Hag pred Savetom bezbednosti

Savet bezbednosti UN u sredu raspravlja o Haškom tribunalu, svega nedelju dana posle odluka da na slobodu pusti generale hrvatske vojske i komandanta OVK. Na dnevnom redu izveštaji Teodora Merona i Serža Brameca. Srbiju predstavlja potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. "Imaćemo šta da kažemo", rekao Vučić posle haških presuda.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će u sredu biti poprište žestoke debate o radu Haškog tribunala, neposredno posle odluka tog suda da oslobodi optužbi hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača i komandanta OVK Ramuša Haradinaja, što je izazvalo talas oštrih reakcija u Beogradu i Moskvi.

"Savet bezbednosti će u sredu razmatrati izveštaj predsednika Haškog tribinala i Glavnog tužioca", rekao je Muhamed Luliki, ambasador Maroka, države koja u decembru predsedava Savetom bezbednosti.

Srbiju će na ovoj sednici predstavljati potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji je neposredno posle oslobađajućih presuda hrvatskim generalima i Haradinaju, najavio da će "imati šta da kaže pred Savetom bezbednosti UN".

Izveštaji Merona i Bramerca

Na dnevnom redu Saveta bezbednosti je razmatranje redovnih izveštaja predsednika Tribunala Teodora Merona i Glavnog tužioca Serža Bramerca, koji su u dokumentu koji je podeljen ambasadorima najmoćnijeg tela svetske organizacije, naveli da je nastavak saradnje sa Srbijom, BiH i Hrvatskom ključni faktor za uspešno okončanje rada Tribunala.

"Tužilaštvo sa zadovoljstvom zapaža da prve indikacije navode na zaključak da će nova Vlada Srbije zadržati isti nivo pozitivne saradnje kao što je to činila prethodna", navodi se u izveštaju u koje je Internet portal Radio-televizije Srbije imao uvid.

Tužilaštvo je, takođe, navelo da je pristup dokumentima i dalje važan faktor za tekuće procese i žalbene postupke. Srpske vlasti i dalje adekvatno dogovaraju na zahteve za pristup svedocima.

"Kancelarija tužioca traži da se saradnja Srbije u narednim mesecima nastavi", navodi se u delu izveštaja koji je potpisao Serž Bramerc.

Za razliku od niza izveštaja koje su ranije podnosili Bramerc i njegova prethodnica na mestu Glavnog tužioca Karla del Ponte u novom dokumentu se ne pominje problem zaštite svedoka na Kosovu.

Tužilaštvo je u prethodna tri meseca smanjilo broj zaposlenih za 76 i u njemu trenutno radi 207 osoba.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво