Читај ми!

Protest na Jarinju, prekinuti radovi

Lokalni Srbi od jutros protestuju u međuzoni kod prelaza Jarinje zbog čega su prekinuti radovi na izgradnji integrisanog prelaza. Među okupljenima najviše odbornika četiri opštine sa severa Kosmeta. Američki vojnici iz sastava Kfora postavili su kontrolni punkt na putu Leposavić - Raška.

18.00 - Odbornici sa severa Kosmeta odbili predlog MUP-a Srbije da se građani koji protestuju pomere sa Jarinja i omoguće nastavak radova.

17.25 - U Raškoj u toku razgovori predstavnika opština sa severa Kosmeta i MUP-a Srbije koji je od njih tražio da se građani pomere sa gradilišta, javlja izveštač RTS-a.

Radovi na izgradnji integrisanog prelaza u međuzoni kod prelaza Jarinje jutros nisu nastavljeni, jer su se lokalni Srbi sa severa Kosmeta okupili protestujući zbog namere da na tom mestu od 10. decembra počne primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima. 

Srbi, koji se od jutros nalaze na lokaciji gde treba da bude integrisani prelaz, pored puta Raška - Leposavić, odlučni su da provedu noć na Jarinju, kako bi, kako kažu, sprečili postavljanje granice između Kosova i centralne Srbije.

Predstavnici MUP-a Srbije zatražili su večeras od predstavnika lokalne samouprave da omoguće nastavak radova na izgradnji integrisanog prelaza na Jarinju.

Na sastanku koji je održan u Raškoj, predstavnici MUP-a zatražili su od građana i lokalnih vlasti da se udalje 100 metara od mesta gde bi sutra trebalo da budu nastavljeni radovi, što su oni odbili.

Jutros, nešto posle pet časova na mestu gde se pravi novi prelaz okupili su se odbornici skupštine opštine opštine i predsednici opština na Severu Kosova. Oni će tu, kako su rekli, čekati da dobiju obećane pisane garancije da na Jarinju neće biti carine i da im neće biti potrebna kosovska dokumenta da bi tuda prošli.

Predsednik SO Leposavić Slavko Stevanović rekao je da oni neće granicu između Srbije i Srbije, odnosno granicu između severa Kosova i ostatka Srbije.

"Ovde na ovom mestu nikada nije bila granica, nije bila carina, nije prirodno da bude sada", kaže Stevanović.

Posle sirene koja se oglasila u Kosovskoj Mitrovici, a koja poziva na okupljanje, na Jarinju su počeli da se okupljaju i građani sa severa Kosova.

S druge strane prelaza vojnici Kfora pojačali su prisustvo i kontrolišu vozila koja tuda prolaze.

Prethodnih dana na tom mestu smenjivale su se mašine preduzeća "Pazar put". To preduzeće najavilo je završetak svog dela posla do 7. decembra. Međutim, pitanje je kako će protesti i današnja obustava radova pomeriti taj rok.

Kako je najavljeno prelaz Jarinje i Merdare trebalo bi da budu funkcionalni do 10. decembra kada bi trebalo da počne sa primenom sporazum o integrisanom upravljanju prelazima. Prelaz na Jarinju trebalo bi da ima četiri kolovozne trake, a kako je rečeno neće biti državnih obeležja niti zastava Kosova.

U Prištini kažu da je dogovoreno da na prelazu putnici budu jednom zaustavljani sa jednom proverom dokumenata. Oni koji dolaze iz centralne Srbije dokumenta će davati srpskim predstvanicima na prelazu.

"Sigurno da će oni dati dokumenta srpskoj policiji ili carini šta treba da prijave i onda će ostalo da se iskomunicira sa kosovskim službenicima unutar te administrativne jedinice", kaže Saša Rašić, zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova.

Prema njegovim rečima, kada se izlazi sa Kosova ka centralnoj Srbiji, obrnuta je procedura.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво