Читај ми!

Nova runda razgovora Dačić–Tači

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači ponovo će se, uz posredovanje EU, sastati u Briselu. U okviru tehničkih pregovora Beograda i Prištine juče je postignut dogovor o carinskoj proceduri na administrativnim prelazima.

Treći put u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, sastaće se predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači.

Sastanak je nastavak razgovora vođenih 19. oktobra i 7. novembra i biće prilika da se nastavi dijalog o normalizaciji odnosa dve strane, saopštila je Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, koja će biti domaćin susreta.

Portparolka Visoke predstavnice EU je najavila da će se Ketrin Ešton prvo odvojeno sastati sa dvojicom premijera, a da će zatim, nešto posle 19 časova uslediti radna večera i zajednički sastanak u sedištu Diplomatske službe EU.

Inače, juče je u Briselu, u okviru tehničkih pregovora Beograda i Prištine, zaokružen dogovor o carinskoj proceduri na prelazima na administrativnoj liniji sa Kosovom, kao i o ulozi Euleksa.

Kako je rekao šef beogradskog pregovaračkog tima za tehnički dijalog Dejan Pavićević, Euleks će imati isti broj carinika kao kosovska i srpska strana, a prva dva prelaza, Rudnica i Merdare biće puštena u rad 10. decembra.

Eštonova će prvo imati zasebne sastanke sa Dačićem i Tačijem, a zatim će biti organizovan i trojni sastanak, koji bi trebalo da na političkom nivou zaokruži i potvrdi ono što je postignuto na tehničkom nivou.

Od ishoda sastanka i primene sporazuma na terenu zavisi kako će se sledeće nedelje Savet ministara, a zatim šefovi država i vlada odrediti prema datumu početka pregovora o članstvu Srbije u EU.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво