Читај ми!

DSS: Prelazi ne smeju postati granica

Sprovođenjem sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima uspostavlja se granica između Srbije i Srbije, rekao potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić ponovo se usprotivio sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima i ocenio da se time uspostavlja granica.

Samardžić je konferenciju za novinare održao u severnoj Kosovskoj Mitrovici gde je sa funkcionerima DSS-a došao zbog, kako je rekao, "pravljenja granice između Srbije i Srbije".

"I da se napravi granica to nikada neće biti granica između Kosova i Srbije, već je to granica između Srbije i Srbije", rekao je potpredsednik DSS-a i izrazio nadu da do toga neće ni doći.

Samardžić je istakao da se prvo mora videti kako će izgledati tehnički protokol i da li u njemu postoje garancije za Srbe o kojima je bilo reči na sastanku predsednika opština sa severa Kosova sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.

"Da li će biti samo papirnate ili čvršće garancije. Mislimo da bi predsednici skupština opština trebalo da podnesu zahtev Beogradu da, ukoliko i bude nekih garancija, da se ceo taj paket oroči pisano i eksplicitno do rešenja statusa Kosova i Metohije. Tako mora da stoji izričito. To znači da se poštuje Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN", naglasio je Samardžić.

Prema njegovim rečima, da svaki sporazum koji se pravi sa Euleksom, Kforom ili drugim međunarodnim predstavnicima treba da ima tu klauzulu.

Samardžić je rekao da je DSS očekivao da će promenom vlasti u Srbiji i politika prema Kosovu biti promenjena, ali da se to nije desilo.

DSS je počeo postupak pred Ustavnim sudom za ocenu ustavnosti sporazuma Beograda i Prištine postignutih u Briselu, a, kako ističe Samardžić, danas ističe rok do kog Vlada Srbije treba da odgovori Ustavnom sudu Srbije.

Samardžić je dodao da, dok Ustavni sud ne donese odluku, treba obustaviti svako delovanje na primeni sporazuma.

Potpredsednik DSS-a upozorio je Vladu Srbije da je rok istekao i da se u Srbiji krši Ustavni zakon na najosetljivijim oblastima njene egzistencije – na pitanju suvereniteta i teritorijalnig integriteta.

Samardžić je optužio državno rukovodstvo da četiri i po godine zanemaruje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i drži se Sporazuma o dolasku Euleksa na Kosovu i Metohiji koji nema međunarodno-pravnu snagu.

Prema njegovim rečima, događaja na prelazima ne treba ostaviti na milost i nemilost Euleksu i odluci organa "lažne države Kosovo".

"DSS će podržati građane Kosova i Metohije u svemu što će oni preduzeti. Narednih dana treba da izvršimo pritisak da se odustane od uspostavljanja granice, ali ukoliko bude implementiran sporazum o integrisanom upravljanju prelazima mi ga nećemo poštovati i činićemo sve da on ne funkcioniše", rekao je Samardžić.

Potpredsednik DSS-a dodao je da će prelazi biti bojkotovani i da će se "mirnim građanskim otporom pokazati da to nije završen posao".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво