Читај ми!

Priština sve bliža Tirani

Auto-putem od Prištine do granice sa Albanijom stiže se za tri i po sata. Za prelaz preko granice, stanovnicima Kosova i Albanije potrebna je samo lična karta. Uz put od Tirane do Drača, na obali Jadranskog mora, mala privreda cveta.

Od Prištine do Tirane se do pre neku godinu putovalo 12 sati. Izgradnjom auto-puta od Prištine do granice sa Albanijom i auto-putem kroz veći deo severistočnog dela te zemlje, danas se stiže za tri i po sata.

Od Prištine do Vrbnice na granici sa Albanijom, auto-putem ima 80 kilometara. Američko-turska kompanija "Behtel Enka" za dve građevinske sezone izgradila je 64 kilometra auto-puta. Probijena su brda i napravljeno 13 mostova. Maksimalna brzina je 130 kilometara na sat.

Za prelaz preko granice, stanovnicima Kosova i Albanije potrebna je samo lična karta. U policiji kažu da beleže nagli porast broja putnika i saobraćaja vozila.

"Pre otvaranja auto-puta imali smo 2,8 miliona prelazaka godišnje, dok je u 2012. godini, bez decembra meseca, prošlo više od tri miliona ljudi", kaže šef istrage na prelazu Vrbnica Fatmir Blaca.

Kroz Vrbnicu je u 11 meseci ove godine prošlo 87.000 komercijalnih vozila u oba pravca.

"Vozim krompir iz Vučitrna u Albaniju, u Kuks. Slabo ide prodaja. Slabo je tržište u Albaniji", kaže jedan auto-prevoznik.

Na kontrolnom punktu zadržavanje traje od tri do pet minuta.

"Lepo ide. Mi smo jedan narod, jedan jezik, mi smo braća. Dobro je. Auto-put nam znači. To je nacionalni put", kaže drugi prevoznik.

Od Vrbnice do Tirane, Kuks je najveći grad pored kojeg se prolazi. Stambeni i privredni objekti svedoče o ekonomskom stanju tog dela Albanije.

Na 170. kilometru od Prištine, auto-put se u Albaniji završava. Klasičan magistralni put na 20. kilometru od Tirane, severnim krakom vodi ka Skadru i Crnoj Gori. U policiji nemaju podatke koliko je turista sa Kosova letos izabralo put kroz Albaniju ka Crnoj Gori, ali kažu da se mnogo brže stiže nego starim putem, uz kanjon Morače.

Oko glavnog grada Albanije druga slika ekonomije i života.

Uz put od Tirane do Drača, na obali Jadranskog mora, gotovo da nema slobodnog prostora. Mala privreda cveta.

Od Prištine do Drača ima 290 kilometara. Auto-put omogućuje da se do Drača iz Prištine stigne za četiri sata efektivne vožnje. Drač je najveća luka u Albaniji, ali kosovske vlasti su za svoju luku izabrale Šenđin.

Vlasti u Tirani izrazile su spremnost da im ustupe luku u Šenđinu, ali finalizacija dogovora traje godinama.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи