Rusija i Putin su uz Srbiju

Srbija je zainteresovana za saradnju sa Rusijom, a projekat "Južni tok" uskoro će potpuno povezati dve zemlje, rekao predsednik Tomislav Nikolić. Rusija je sa vama, Putin je sa vama, potrebna nam je jaka Srbija koja će zastupati svoje stavove, rekao potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin, koji je u Beogradu razgovarao i sa premijerom Dačićem i ministrom Vučićem.

Potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin posetio je Beograd, gde se sastao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem. Rogozin je poručio da Rusija ima i želju i novac da ulaže u Srbiji.

Srbija je izuzetno zainteresovana za saradnju sa Ruskom Federacijom u brojnim oblastima, a da će uskoro projekat "Južni tok" potpuno povezati Rusiju i Srbiju, poručio je predsednik Nikolić u razgovoru sa Rogozinom, a saopštila je Pres-služba predsednika Srbije.

Predsednik Nikolić je naglasio da postoji želja da se, osim na polju energetike, posebno unapredi saradnja dve zemlje i u namenskoj industriji, ali i u drugim granama privrede.

"Naša poljoprivreda, na primer, može da stvori kvalitetne proizvode koji su potrebni ruskom tržištu i Srbija je spremna da obezbedi velike količine za plasman u Rusku Federaciju", dodao je predsednik Nikolić.

Predsednik Nikolić je, takođe, rekao da Srbija vodi politiku vojne neutralnosti i da će zbog toga uskoro biti upućena naša parlamentarna delegacija u Parlamentarnu skupštinu Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), pošto Srbija već ima svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Potpredsednik ruske vlade obavestio je predsednika Nikolića da su ruski organi i zvanično odobrili kredit pod povoljnim uslovima Srbiji, koji je našoj zemlji nedavno obećan.

Rusija ima i želju i novac da ulaže u Srbiji 

Na konferenciji za novinare, posle sastanka sa ministrom Vučićem, Rogozin je poručio da su Rusija i njen predsednik Vladimir Putin uz Srbiju i da Rusija ima i želju i novac da ulaže u Srbiji.

Moskva je u novim srpskim vlastima dobila pouzdanog i ozbiljnog partnera, istakao je Rogozin i dodao da je Rusiji potrebna jaka Srbija koja će zastupati svoje pozicije.

"Rusija je sa vama, Putin je sa vama, potrebna nam je jaka Srbija koja će zastupati svoje stavove", rekao je Rogozin.

Rusija, sa svoje strane, "ima i želju i novac da ulaže u Srbiji i verujem da naš 'brak' neće biti samo iz interesa, nego i iz ljubavi", precizirao je Rogozin. Ruski zvaničnik istakao je da Moskva i dalje podržava Srbiju kada je reč o zaštiti teritorijalnog integriteta i celovitosti.

Navodeći da ne može da ne primeti užasne posledice bombardovanja Srbije, on je podsetio da je međunarodno pravo zasnovano na dva principa: zaštiti teritorijalnog integriteta i pravu na samoopredeljenje, ali da je prvi princip važniji.

"Pravo na samoopredeljenje se uvažava samo u jednom slučaju, a to je kada postoji pretnja genocidom ili uništenjem neke konkretne nacije i samo tada ono može da prevlada prvi princip. Pitam zato: ko je 2008. ugrožovao Albance, ko konkretno? U Beogradu je na vlasti bila vlada koja je postigla kompromis oko Kosova, Milošević je bio već uklonjen. Zašto je onda doneta odluka o priznavanju Kosova", upitao je Rogozin.

Ruski zvaničnik istakao je da će njegova zemlja nastaviti da podržava Srbiju na tom planu ne samo zato što je njen prijatelj i ne zato što je advokat Srbije, već zato što zastupa međunarodno pravo.

Srbija će se rukovoditi svojim interesima

Posle sastanka sa Rogozinom, Aleksandar Vučić je rekao da nije sporna želja Srbije da uđe u Evropsku uniju, kao i da zadrži prijateljske odnose sa Rusijom.

Vučić je rekao da Srbija neće dozvoliti da bilo ko pokvari njeno prijateljstvo sa Rusijom, ali je dodao da to niko nije ni tražio - ni iz EU ni sa neke druge strane.

Prvi potpredsednik Vlade rekao je i da će se Srbija rukovoditi svojim interesima, jer postoji, pre svega, zbog svojih građana.

Govoreći o težnji Srbije da postane član EU, Rogozin je rekao da između članstva Srbije u EU i strateškog partnerstva sa Rusijom nema konflikta interesa i da Srbija može da bude "partner i EU i Rusiji".

Međutim, potpredsednik ruske vlade rekao je da je, ukoliko je za prijem Srbije u Evropsku uniju uslov da prizna Kosovo, to "bezobrazan uslov".

"Ako je za prijem u EU uslov da se prizna Kosovo, treba da razmislite o tom uslovu. To je bezobrazan uslov..., ali to je vaša suverena odluka i Rusija će podržati vašu odluku", rekao je Rogozin.

Rogozin se sastao i da predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem. Oni su ocenili da se saradnja dve zemlje značajno unapređuje i potvrdili stav da "rešavanje problema u južnoj srpskoj pokrajini mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom".

Premijer Dačić istakao je da politika Srbije prema pitanju Kosova i Metohije nije promenjena.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Dačić i Rogozin razmotrili su na današnjem sastanku mogućnosti većeg prisustva ruskih investicija, privrede i banaka u Srbiji, kao i zajednički nastup kompanija obe zemlje na tržištu.

Dogovoren je nastavak saradnje u oblasti vanrednih situacija, posebno na razminiravanju terena i ocenjeno da Humanitarni centar u Nišu ima regionalni značaj na tom planu.

Premijer Dačić i potpredsednik ruske vlade Rogozin razmatrali su i mogućnosti zajedničke borbe protiv terorizma i ilegalne trgovine narkoticima.

Potpredsednik ruske vlade sastao se i sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem, sa kojim je razgovarao o radu Skupštine i budućem učešću delegacije Srbije u Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti.

Rogozin se interesovao za političku situaciju, za aktivnosti Narodne skupštine i stabilnost skupštinske većine, saopštio je Kabinet predsednika Skupštine.

broj komentara 43 pošalji komentar
(utorak, 11. dec 2012, 17:34)
anonymous [neregistrovani]

"prijatelji"

Pogledajte malo istoriju pa ćete shvatiti da Rusi Srbima nikad ništa nisu dobro doneli! Svaki njihov dinar koji nam daju je skuplji tri puta nego sa zapada. Idite malo u Rusiju pa ćete shvatiti kako se živi tamo! Jad i beda!

(ponedeljak, 03. dec 2012, 14:25)
anonymous [neregistrovani]

gluposti

Kad ste to bili u Rusiji i gdje kad znate njihovo imovinsko stanje?

(nedelja, 02. dec 2012, 01:07)
pravoslavac [neregistrovani]

ujedinjenje

Braco Pravoslavna,UJEDINIMO SE SA RUSIJOM !!!

(četvrtak, 29. nov 2012, 09:50)
Лучо Русофил [neregistrovani]

Бог је створио Русе

Да бране свет од зла.Живела Русија живео Путин.

(četvrtak, 29. nov 2012, 02:33)
Лала из Баната [neregistrovani]

одговор за" u Rusiji"

" У Русији је све јад и беда ,сем химне"...!?
Јел'те ,господине а јел' јад и беда и ова милијарда долара које Русија данас донела нама?
Бедно и јадно је то што сте написали.Срамно.

(četvrtak, 29. nov 2012, 01:41)
anonymous [neregistrovani]

medjunarodno pravo

a medjunarodni sud pravde kaze da proglasenje nezavisnosti ne dotice medjunarodno pravo

(sreda, 28. nov 2012, 23:30)
anonymous [neregistrovani]

Odlicno

Drago mi je da je po prvi put neko od ruskih zvanicnika eksplicitno izneo poruku a ne da svoje stavove uvija u razne fraze poput "istorijskog bratstva" i sl.

(sreda, 28. nov 2012, 23:29)
anonymous [neregistrovani]

U Rusiji

je jedino dobra himna! Mocna i nadahnjujuca, ali sve ostalo je jad i beda!

(sreda, 28. nov 2012, 22:58)
anonymous [neregistrovani]

re neznam bas..

e evo ja znam, nema vas puno koji tako mislite. Vrlo ste malo sto se ne slazete sa ovim naslovom. Ne znam sta bi ti hteo da ti Putin i Rusija donesu sve da preko noci budes jak i bogat. I rusija je pre 12 godina bila u velikoj krizi, oni su sve to postigli radom. Rusi su iskreni i najveca zemlja koja nas podrzava po pitanju Kosova

(sreda, 28. nov 2012, 22:13)
anonymous [neregistrovani]

Ne znam bas ...

Ima nas puno koji se ne slazemo sa konstatacijom iz naslova ovoga clanka.