Koštunica: Srbija je ugrožena

Srbiju deli samo nekoliko dana od uspostavljanja granice sa Kosmetom, rekao lider DSS-a Vojislav Koštunica nakon potpisivanja proglasa "Srbija je ugrožena". Veoma je važno u ovom trenutku susprotstaviti se tome po svaku cenu jer jedna granica povlači i druge granice, istakao Koštunica.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica rekao je da Srbiju deli "samo nekoliko dana" od uspostavljanja granice sa Kosovom.

"Veoma je važno u ovom trenutku, kada je reč o uspostavljanje granice između Srbije i Kosova od čega nas deli samo nekoliko dana, jasno reći, dići svoj glas i susprotstaviti se tome po svaku cenu jer jedna granica povlači i druge granice, jedna ucena povlači i druge ucene", rekao je Koštunica novinarima u centru Beograda.

Lider DSS-a je nakon potpisivanja proglasa svoje partije "Srbija je ugrožena" istakao da je država najviše ugrožena zbog jedne opasnosti - uspostavljanja granice unutar same Srbije, odnosno između Srbije i Kosova, koja se, kako je naveo, najavljuje u prvoj polovini decembra.

"To otvara pitanje velike odgovornosti pred kojom se sadašnja vlast nalazi. Posebno se postavlja pitanje odgovornosti Ustavnog suda Srbije kojem je DSS podnela predlog za ocenu ustavnosti više uredbi donetih na osnovu sporazuma između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom, odnosno nadzorom Brisela", istakao je Koštunica.

Prema njegovoj oceni, ti sporazumi su protivustvani i ne može se prikriti "ono što je suština stvari: da je pred nama uspostavljanje granice između Srbije i Kosova".

"Srbija je ugrožena, samo da se podsetimo, zbog ucene koje se ređaju iz Brisela i uslova koji se iz Brisela postavljaju Srbiji i nijednoj drugoj državi. Ugrožena je i zbog još jedne u nizu sramnih presuda haškog Tribunala i nasrtaja na naš teritorijalni integrtitet, i to ne samo kada je reč o Kosovu i Metohiju", naveo je Koštunica.

Interesi EU stavljeni iznad interesa Srbije

Lider DSS-a je ocenio da "prikrivaju istinu svi koji tvrde da je spas Srbije u tome što će se na toj granici naći tobože statusno neutralni, a zapravo stvarno statusno i ekstremno pristrasni Euleks koji stvara nezavisnu i protivpravnu kosovsku državu".

Po njegovim rečima, glavni razlog za ugroženost je "srljanje" u evro-integracije, odnosno stavljanje interesa Evropske unije iznad interesa Srbije.

Koštunica je rekao da je proglas "Srbija je ugrožena" kojim D S S od vlasti traži odustajenje od puta u Evropsku uniju i proglašavanje političke neutralnosti Srbije, potpisalo više od 200 istaknutih javnih ličnosti.

U centru Beograda građani i funkcioneri te stranke potpisivali su proglas, a najavljeno je potpisivanje i u drugim gradovima.

broj komentara 46 pošalji komentar
(nedelja, 25. nov 2012, 13:24) - anonymous [neregistrovani]

Србија

Србија је одвајкада била часна и поносна држава.Тако достојанствена ће и остати.Међународно право је на нашој страни.Нека га поштују моћници који прекрајају параграфе и територије.Све се враћа као бумеранг,па ћемо доћи до истине и правде.

(nedelja, 25. nov 2012, 13:15) - anonymous људи из народа [neregistrovani]

Народ верује Воји

Потписујемо!

(nedelja, 25. nov 2012, 13:03) - anonymous [neregistrovani]

Потписник

Кад нас овако уцењују док још нисмо приступили,шта ће тек бити касније?
Искусан политичар и државник упозорава да смо угрожени,шта друго треба да радимо него да будемо јединствени због сопственог опстанка и спаса.Живео др Коштуница,поштењачина и патриот!

(nedelja, 25. nov 2012, 11:47) - Spartacus [neregistrovani]

Srbija je ugrozena od 1945

Srbija je ugrozena od 1945 kada je okrenula ledja svojim mocnim saveznicima i suprotstavila se interesima onih koji na ovim prostorima polazu pravo uticaja.
Dok su se drugi uspjesno i na vrijeme presaltali u pravi tabor, dostigavsi i to da uspijevaju dokazane zlocince osloboditi kazne, gospodin Kostunica i dalje zagovara izolaciji.
Srbija je vec imala politicare koji nisu bili sposobni da procijene medjunarodnu vojnopoliticku siutuaciju, a posljedice njihove nesposobnosti su nam svima poznate.
Treba li i dalje tako biti?

(nedelja, 25. nov 2012, 08:29) - anonymous [neregistrovani]

I ja...

...sam za podrsku gosn Kostunici.Bio i ostao
borac za Srbiju.

(nedelja, 25. nov 2012, 08:03) - anonymous [neregistrovani]

Menjajmo njih i sebe!

Ceo dan Vam je slobodan pa se potpisite jer u EU, samo pricaju o stezanju kajsa, kada njihovi moraju kako ce tek nama biti.

(nedelja, 25. nov 2012, 05:17) - anonymous [neregistrovani]

Ovo

treba da potpise svaki gradanin Srbije.

(nedelja, 25. nov 2012, 02:06) - anonymous [neregistrovani]

Jedna granica povlaci drugu

a granica BiH??? Nju negirate iako je "postujete"? jadno!

(nedelja, 25. nov 2012, 00:39) - Petar Bozic [neregistrovani]

svi ko jedan

Kosovo je Srbija, Zivela Srbija!

(nedelja, 25. nov 2012, 00:21) - Ратко [neregistrovani]

Коначно!

Надам се да ће проглас потписати тако велики број грађана да ће то потпуно делегитимисати инсистирање на ЕУ интеграцијама и зауставити пут у амбис.