Читај ми!

Politički pritisci u Despotovcu?

Progon demokrata koji su zaposleni u rudniku uglja Rembas u Despotovcu počeo je nakon što je na čelo rudnika postavljen menadžment i direktor iz Srpske napredne stranke, upozorava DS. Dejan Nenadović, predsednik opštinskog Odbora SPS-a, kaže da se nikada nisu koristili pritiscima.

U Opštini Despotovac na vlasti je Demokratska stranka, koja upozorava da su njeni odbornici u poslednje vreme pod pritiskom zbog prekomponovanja vlasti. Tvrde da je reč o političkom progonu demokrata zaposlenih u rudniku uglja Rembas, gde su pre mesec dana postavljeni novi menadžment i direktor iz redova Srpske napredne stranke.

Demokrate u Despotovcu imaju natpolovičnu većinu i zbog toga, tvrde, trpe pritisak da neki od odbornika pređu u drugi tabor.

Neki od zaposlenih u rudniku Rembas su raspoređeni, kažu, na mesta s nižom platom. Pritisci, ucene i pretnje upućeni su i odbornici koja je pred porođajem, kažu zaposleni.

Mališa Alimpijević, predsednik opštine Despotovac smatra da su to primeri "flagrantnog kršenja i političkih prava i radnih prava radnika koji rade u rudniku mrkog uglja Rembas u Resavici".

Situacija se intenzivirala kada je došao novi menadžment, rekao je Alimpijević i dodao da je direktor JP PEU predsednik opštinskog odbora SNS-a u Despotovcu.

U rudniku tvrde da im je jedini interes bezbednost radnika i bolje poslovanje.

"Nema političkog progona, ovo što se radi radi se isključivo radi postizanja boljih poslovnih rezultata rudnika koji se nalazi u veoma teškom stanju, verovatno najtežoj situaciji od svog osnivanja 1853. godine", rekao je Vladan Milošević, direktor JP PEU Resavica.

U celu priču uvučen je i sindikat koji je po prijavi radnika od rukovodstva tražio da preispita svoje odluke o promeni radnih mesta. Najavljenog štrajka za sada neće biti.

Milojko Manojlović, potpredsednik sindikata rudnika smatra da je DS zloupotrebila dopis. "Neko je od njih skinuo sa oglasne table, izvukao iz konteksta našu najavu štrajka i zloupotrebili su to", rekao je Manojlović.

U DS-u optužuju pojedine odbornike socijalista i naprednjaka za pritisak na tamošnje demokrate da promene tabor.

Sa druge strane, Dejan Nenadović, predsednik opštinskog odbora SPS-a smatra da "oni bezočno lažu". "Mi se nikada nismo koristili takvim stvarima da pritiskamo. Legalno je razgovarati sa ljudima, ja sam to kao odbornik na sednici skupštine opštine i rekao", naveo je Nenadović.

Krivične prijave najavili su radnici rudnika kojima je promenjeno radno mesto, ali i socijalisti za uvredu i klevete.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво