Povratnika sve manje

Na svoja ognjišta na Kosovu i Metohiji vraćaju se uglavnom stariji. Mladih gotovo da nema, sagrađene kuće nisu jedini uslov za povratak, već posao.

Ove godine, na Kosovo i Metohiju treba da se vrati između 700 i 800 raseljenih, najmanje u poslednjih nekoliko godina. Vraćaju se uglavnom stariji. Mladih gotovo da nema, jer sagrađene kuće nisu jedini uslov za povratak.

Poslednji primer povratka raseljenih Srba zabeležen je u Drenovcu kod Kline. Podeljeni su ključevi 12 novosagrađenih kuća. Među povratnicima su isključivo starije osobe.

"Mislim da ću da opstanem, nadamo se, videćemo. Ništa se ne zna", kaže Miloš Bogićević, koji se nada da će i mladi doći.

"Pa nema ih sada, rade tamo, zbog posla. Kako da dovedem sinove kad nema posla. Šta da rade, da jedu konzervu sa mnom", rekao je Bogićević.

U Drenovcu konkretno nema ni škole, ni ambulante. Miodrag Stepić kaže da mu je unuče četvrti razred, a unuka ide u predškolsko i da zato ne može da ih dovede.

Stariji za razliku od mlađih ljudi ne brinu za opšte uslove povratka i zadovoljavaju se socijalnim primanjima. 

Na Kosovo se od 1999. godine vratilo oko 22 hiljade Srba i drugih nealbanaca. Koliko je od njih ostalo da na Kosovu živi, ne znaju ni u Ministarstvu za povratak.

Ministar za povratak Radojica Tomić kaže da se vraćaju samo stari ljudi. "Nemamo mlade ljude, što nam daje opomenu da ovaj posao koji radimo moramo da radimo mnogo bolje. Ne samo Ministarstvo za zajednice i povratak već i čitava kosovska vlada i međunarodna zajednica", kaže Tomić.

Na Kosovu je više primera da su za povratnike izgrađena čitava naselja, ali da je u njima ostalo nekoliko povratnika ili da ih nema uopšte. U selu Srpski Babuš kod Uroševca 2007. godine su sagrađene 74 kuće. U njima danas živi petoro povratnika.

"Kuće su uslov za povratak. Te uslove smo napravili. A uslov za opstanak je posao", kaže Novica Jovanović.

"Od čega će čovek da živi. Gde da radi. Nismo drva imali. Gde ćeš decu da ostaviš u hladno", upitao je Dušan Trajković. 

U Srpskom Babušu 2007. godine u prvom talasu povratka bilo je 120 raseljenih. Bilo je 20-oro dece. U selu je kad i kuće izgrađena i nova škola. Međutim, selo je ponovo opustelo, a onda su na scenu stupili lopovi. Na retko kojoj kući su ostali prozori i vrata.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи