Читај ми!

Srpski Votergejt – Vučić najavio promene

Posle afere prisluškivanja mislim da će doći do određenih promena, rekao Aleksandar Vučić. Prvi potpredsednik Vlade istakao da će do kraja nedelje reći sve što ima u vezi sa prisluškivanjem.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da misli da će doći do određenih promena nakon afere prisluškivanja, ali nije precizirao na kojim nivoima.

"Mislim da će određenih promena biti, a na kojim nivoima, to ćemo videti", rekao je Vučić novinarima u Skupštini Srbije.

Prvi potpredsednik Vlade ponovio je da će do kraja nedelje reći sve što ima da kaže u vezi sa prisluškivanjem najviših državnih funkcionera.

"Do nedelje ću vam saopštiti više detalja. Ima tu više interesantnih stvari. Rekao sam da ću do kraja nedelje sve reći, kao što sam rekao da ću izaći sa informacijama o Politici, Dnevniku i Novostima. Tu sam kasnio dva dana, ovog puta neću kasniti", rekao je Vučić.

Na konferenciji Prezentacija korupcijske mape u javnim nabavkama, Vučić je govorio i o novom predlogu zakona i javnim nabavkama, koji je najavio da će se pred poslanicima naći za dve nedelje.

"To je važno ne samo zbog borbe protiv korupcije već i zbog obezbeđivanja boljeg poslovnog ambijenta u kom će investitori više ulagati u Srbiji", rekao je Vučić u parlamentu na konferenciji Prezentacija korupcijske mape u javnim nabavkama.

Prvi potpredsednik Vlade naveo je da zakon o javnim nabavkama, o kom je Srpska napredna stranka, čiji je on predsednik, mnogo govorila u predizbornoj kampanji, nije samo pitanje političke volje ili odluke već je pitanje bitno za stvaranje institucija države.

Vučić je naveo da je zakon o javnim nabavkama među ključnim antikorupcijskim zakonima.

"Za nas je važno da iz sive zone, koju danas imamo u javnim nabavkama, izađemo što pre i tako obezbedimo više sredstava", rekao je Vučić dodajući da je u opštinama, ministarstvima i drugim državnim institucijama, umesto jedne velike nabavke, sprovođeno više manjih.

Srbija gubi 400 miliona evra godišnje

Konferenciji u Skupštini Srbije prisustvuje vršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a Paola Tide.

Prema njenim procenama Srbija godišnje na javnim nabavkama gubi oko 400 miliona evra, od 3,5 milijardi evra koliko iznosi ukupna vrednost javnih nabavki.

Tide je ocenila da su javne nabavke izvor sistemske korupcije zbog čega je veoma dobro to što je Vlada Srbije reformu tog sektora označila kao prioritet.

Prema njenim rečima, činjenica da se svake godine smanjuje broj učesnika na tenderima u Srbiji govori o tome da su ponuđači izgubili veru u proceduru i da smatraju da su tenderi namešteni, odnosno da se unapred zna ko će pobediti.

Generalni direktor direkcije Narodne banke Srbije i koordinator tima za izradu novog Zakona o javnim nabavkama Bojan Terzić je najavio da će mere za sprečavanje sukoba interesa u toj oblasti predviđati i zabranu rada bivših funkcionera kod velikih ponuđača sa kojima su poslovali za vreme obavljanja funkcije.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво