Читај ми!

Nesporazumi oko Razvojne banke?

Guverner Jorgovanka Tabaković poziva ministre da ne daju uznemirujuće izjave. Kao primer navodi izjavu premijera, koju su preneli neki mediji, da je u Razvojnoj banci pronevereno nekoliko desetina miliona evra. Izjava nije dobro preneta, premijer je rekao da je mislio na bivšu Metals banku koju je pre dve godine preuzela Razvojna banka, kažu za RTS u Kabinetu premijera.

Uz pohvale za ambiciozne planove, iz Narodne banke na račun Vlade stižu i primedbe. Guverner poziva ministre da se bave svojim poslom i da ne daju uznemirujuće izjave koje štete poslovanju banaka. Kao primer navodi izjavu premijera koju su juče preneli neki mediji da je u Razvojnoj banci pronevereno nekoliko desetina miliona evra i da je to jedna od najvećih pljački u Srbiji.

Narodna banka ima plan kako da reši probleme u pojedinim bankama u državnom vlasništvu, kaže guverner i poručuje da svako treba da radi svoj posao.

"Da zamolim svoje kolege iz Vlade da se bave svojim poslom i da ne unose nikakvu vrstu uznemirenjena. Bojim se da je jučerašnji naslov u novinama, ne znam koliko je konstruisan koliko je to izvorna najava, prilično uzdrmao Razvojnu banku Vojvodine, a to nikome od nas nije potrebno, posebno u Nedelji štednje", navela je Jorgovanka Tabaković, guverner NBS.

O problemima u poslovanju Razvojne banke odavno se govori. Kulminiralo je kada je jedan tabloid objavio izjavu premijera da su u Razvojnoj banci proneverene ozbiljne pare i da ta pljačka nije nimalo manja od one u Agrobanci.

U Kabinetu premijera rekli su RTS-u da izjava nije dobro preneta, da je premijer rekao da je istraga u toku i da je mislio na bivšu Metals banku koju je pre dve godine preuzela Razvojna banka. Vlada Vojvodine kao većinski vlasnik Razvojne Banke odbacuje optužbe.

"Ukoliko premijer podnese dokaze da je Razvojna banka proneverila ma i jedan, a ne desetine miliona evra, ne samo da će kompletno rukovodstvo Banke biti smenjeno, već će i svi članovi Vlade Vojvodine dati ostavku", navode u Vladi Vojvodine. 

Dodaju i da se politički ratovi ne vode u bankama i institucijama, već na izborima. Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da je reč samo o zaštiti ekonomskih interesa građana i države. Tvrdi da je banka pravila gubitke i poslednje dve godine.

"Metal banka nije postojala u poslednje dve godine, znači ako je Pokrajinska vlada zajedno sa prethodnom republičkom vladom već ubacila 150 miliona evra u poslednje dve godine. To znači da treba ispitati zašto je taj minus nastao. Sa aspekta dubioza ta banka je zrela za oduzimanje dozvole za rad", rekao je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin rekao je da se, ako se misli da je bilo kriminala u Razvojnoj banci a ne u Metals banci, onda direktno u tu vezu dovodi Narodna banka Srbije koja je sve vreme sarađivala sa nadležnim organima Razvojne banke Vojvodine.

U Razvojnoj banci kažu da je šteta napravljena. Tvrde da je bilo dirigovanog povlačenja depozita velikih klijenata iz javnog sektora.

"Mi kao banka smo sada pod kanonadom kampanje koja prouzrokuje velike probleme i posledice. Pitanje je da li u nekoj drugoj zemlji ministar može pojedinačno da proziva klijente banke i kolike iznose imaju iznoseći bankarske tajne", naveo je Goran Kostić iz Razvojne banke.

Još pre nekoliko meseci, iz Razvojne banke je saopšteno da imaju 75 odsto nenaplativih kredita, ali da su to zajmovi koje je odobrila nekadašnja Metals banka, koju su preuzeli.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво