Ohrabrenje evrointegracijama

Osim podrške nastavku dijaloga o Kosovu, poseta Hilari Klinton i Ketrin Ešton treba da pokaže podršku i ohrabrenje Srbiji da nastavi evropski put, ali i da pokaže solidarnost Amerike i Evrope kada je reč o politici na Balkanu, smatra profesor Predrag Simić.

Povod za dolazak u Srbiju američke državne sekretarke Hilari Klinton i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton jeste Kosovo, ali je to više ohrabrenje posustalim evrointegracijama, ocenjuje profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić.

Simić je, gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a, rekao da Zapad posebno zabrinjava to što je u Srbiji pala podrška evropskim integracijama, posebno među mladima.

"Poseta dve dame treba da pokaže podršku i ohrabrenje Srbiji da nastavi evropski put, ali i da pokaže solidarnost Amerike i Evrope kad je reč o politici na Balkanu", naglasio je profesor Simić.

Njih dve će verovatno izraziti zadovoljstvo SAD i EU dosadašnjim učinkom odnosno usmerenjem Vlade Srbije, ali treba očekivati i da iz svojih "diplomatskih tašni" izvuku dnevni red za nastavak pregovora Beograda i Prištine.

Zapad će, smatra Simić, i dalje insistirati da se agenda pregovora rešenja kosmetskog problema nastavi tamo gde su stali Borko Stefanović i Edita Tahiri da se jačaju odnosi Beograda i Prištine kao dve Nemačke, da se normalizuju odnosi i da delegacije Srbije i Prištine sede zajedno u UN.

Upitan kako komentariše navode u medijima da dve dame dolaze da Srbiji prenesu poruku da ukine državne institucije na severu Kosova, da će insistirati na integrisanim prelazima, ali da će vlastima u Prištini preneti jasnu poruku da je "sever Kosova nešto drugo", Simić je rekao da Srbija želi za sever Kosova status koji ima Republika Srpska.

Profesor Simić je dodao da, osim modela dve Nemačke koji nameće Zapad, u opciji je i model Kine i Tajvana, gde se insistira da dve delegacije ne mogu sedeti zajedno u međunarodnim institucijama.

Hilari Klinton dolazi nedelju dana pre američkih izbora, nakon kojih ona više verovatno neće biti državna sekretarka, pa je poseta i pokušaj da se sačuva tekovina američke politike jer situacija na Balkanu ne govori u prilog stabilnosti poretka koji su Amerikanci ostavili, zaključio je profesor Predrag Simić.

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 31. okt 2012, 08:18) - Sokolac [neregistrovani]

kosovo

Najveći podsticaj Srbiji je što smo dobili uveravanje da se od Srbije neće tražiti priznavanje nezavisnosti Kosova. Normalizacija odnosa Srbije i Prištine je u interesu svih i zato treba insistirati da dijalog otpočne što pre.

(utorak, 30. okt 2012, 17:39) - anonymous [neregistrovani]

Охрабрење?

Што нас више "храбре", некако све више сумњамо. Из искуства...

(utorak, 30. okt 2012, 16:38) - anonymous младост Србије [neregistrovani]

Господине Симићу,фино сте ово рекли

"Међу младима је опала подршка европским интеграцијама".
Све је речено.

(utorak, 30. okt 2012, 15:52) - anonymous [neregistrovani]

hvala Bogu.

da dolazi neko k je Svetska Klasa i Sila..dosta mi je ovih sa Istoka...Zivela Bratska Amerika i EU...zivela Srbija u EU i NATO-u...

(utorak, 30. okt 2012, 14:36) - anonymous [neregistrovani]

Simic ne grijesi

Pa pazite ovako, ta procijena je sigurno strucan i nimalo naivna.
Naime i Kalenjingrad je okrizen NATo clanicama, pa im je to ipak trn duboko u nihovoj teritoriji i uvijek faktor nestabilnosti.
Tako i Srbija izvan NATO i EU predstavlja perkid homogene teritorije pod kontrolom NATO /EU. To je uvijek rizik za njih.

(utorak, 30. okt 2012, 12:37) - anonymous [neregistrovani]

Procena?

 Sumnjam da je ova procena Simica tacna. Ne vidim razloga zasto bi se Zapad zabrinjavao zbog toga. Srbija je okruzena NATO clanicama, njen strateski znacaj je time neznatan. Kao ekonomija i trziste gotovo nebitna. Sta bi to onda moglo zabrinjavati Zapad po pitanju trendova u Srbiji?

(utorak, 30. okt 2012, 11:52) - anonymous [neregistrovani]

Od te solidarnosti

sve nas jako boli glava

(utorak, 30. okt 2012, 11:31) - novica952 [neregistrovani]

Tašna

Bojim se gospodine Simiću da Klintonova iz tašne pored te dve činjenice koje navoditi podška i ohrabrenje za nastavak puta ne izvuče i neke nove stvari za nas do sada nepoznate ili bar za običan narod nepoznate, koje će ionako ogromne prepreke ka našem putu u EU učiniti to nepremostive.Mislim da Klintonova želi da svojim prisustvom da na težini poseti Eštonovoj koja će biti posrednik u razgovorimai čiji će paraf na nekom sporazumu biti garanacije našeg puta u EU ili kraj naših iluzija da smo spremni da prihvatimo evropske vrednosti.Klintonova će svojom posetom ojačai i svoje vojno prisustvo na Balkanu u završnici američkih izbora.