Ohrabrenje evrointegracijama

Osim podrške nastavku dijaloga o Kosovu, poseta Hilari Klinton i Ketrin Ešton treba da pokaže podršku i ohrabrenje Srbiji da nastavi evropski put, ali i da pokaže solidarnost Amerike i Evrope kada je reč o politici na Balkanu, smatra profesor Predrag Simić.

Povod za dolazak u Srbiju američke državne sekretarke Hilari Klinton i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton jeste Kosovo, ali je to više ohrabrenje posustalim evrointegracijama, ocenjuje profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić.

Simić je, gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a, rekao da Zapad posebno zabrinjava to što je u Srbiji pala podrška evropskim integracijama, posebno među mladima.

"Poseta dve dame treba da pokaže podršku i ohrabrenje Srbiji da nastavi evropski put, ali i da pokaže solidarnost Amerike i Evrope kad je reč o politici na Balkanu", naglasio je profesor Simić.

Njih dve će verovatno izraziti zadovoljstvo SAD i EU dosadašnjim učinkom odnosno usmerenjem Vlade Srbije, ali treba očekivati i da iz svojih "diplomatskih tašni" izvuku dnevni red za nastavak pregovora Beograda i Prištine.

Zapad će, smatra Simić, i dalje insistirati da se agenda pregovora rešenja kosmetskog problema nastavi tamo gde su stali Borko Stefanović i Edita Tahiri da se jačaju odnosi Beograda i Prištine kao dve Nemačke, da se normalizuju odnosi i da delegacije Srbije i Prištine sede zajedno u UN.

Upitan kako komentariše navode u medijima da dve dame dolaze da Srbiji prenesu poruku da ukine državne institucije na severu Kosova, da će insistirati na integrisanim prelazima, ali da će vlastima u Prištini preneti jasnu poruku da je "sever Kosova nešto drugo", Simić je rekao da Srbija želi za sever Kosova status koji ima Republika Srpska.

Profesor Simić je dodao da, osim modela dve Nemačke koji nameće Zapad, u opciji je i model Kine i Tajvana, gde se insistira da dve delegacije ne mogu sedeti zajedno u međunarodnim institucijama.

Hilari Klinton dolazi nedelju dana pre američkih izbora, nakon kojih ona više verovatno neće biti državna sekretarka, pa je poseta i pokušaj da se sačuva tekovina američke politike jer situacija na Balkanu ne govori u prilog stabilnosti poretka koji su Amerikanci ostavili, zaključio je profesor Predrag Simić.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво