Nikolić: Početak nove faze pregovora

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa ambasadorom SAD Majklom Kirbijem istakao da susret premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija predstavlja početak nove faze pregovora Beograda i Prištine.

Susret premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija predstavlja početak nove faze pregovora Beograda i Prištine, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa ambasadorom SAD u Beogradu Majklom Kirbijem, zatraživši široku podršku međunarodne zajednice, kako bi pregovori doveli do napretka u uspostavljanju trajne stabilnosti u regionu.

Nikolić je zahvalio Kirbiju na njegovom pozivu kompaniji "Majkrosoft" da ulaže u Srbiji, što je jasan signal i drugim stranim investitorima o povoljnostima ulaganja u našoj zemlji.

Kako se navodi u saopštenju Pres-službe predsednika, Nikolić je skrenuo pažnju američkom ambasadoru da, iako je Srbija posvećena uspostavljanju stabilnosti na prostoru jugoistočne Evrope, pojedini političari u regionu misle da sebe mogu učiniti bitnijim u očima Zapada tako što će, izvlačenjem iz konteksta njegovih reči i grubim falsifikatima, pokušati da stvore lošu sliku o politici koju Srbija vodi.

Poslednji primer za to je, kako se navodi u saopštenju, jučerašnje pismo predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Ambasador Kirbi pozdravio je napredak u razgovorima sa Prištinom i obećao pomoć Sjedinjenih Američkih Država kako bi oni bili što konstruktivniji.

On je, istovremeno, pohvalio napore Vlade Srbije u uspostavljanju stabilnosti institucija u Srbiji i, pre svega, napore koji se ulažu u borbu protiv korupcije.

Ambasador SAD istakao je da je sve to potrebno kako bi se u Srbiji stvorila povoljna atmosfera za privlačenje stranih investitora, što je bitan uslov za razvoj domaće privrede. Kirbi je potvrdio dolazak američkog državnog sekretara Hilari Klinton u Srbiju sledeće nedelje, navodi se u saopštenju.

Majkl Kirbi predao je akreditivna pisma predsedniku Srbije 19. septembra. Ambasador SAD je tada poručio da dve zemlje spaja opredeljenost da Srbija bude prosperitetna, snažna i demokratska država i istakao da će ostati posvećen ostvarenju vizije Srbije koja je u miru sa susedima i čvrsto na putu priključenja Evropskoj uniji.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 25. okt 2012, 02:44) - anonymous [neregistrovani]

Cudno???

da Srbija bude prosperitetna, snažna i demokratska država

(sreda, 24. okt 2012, 17:36) - anonymous [neregistrovani]

slicne vrednosti

SAD i Srbija su se borili u dva svetska rata na istoj strani. Preokret politike SAD nema historiski razlog, vec je po preceni vise posljedica licnog opredeljenja neki politicara SAD. Moramo pokazato, da su ti licni stavovi cist pogresni i da mi imam kroz hostoriju slicne vrednosti. Prvi ustav moderne Srbije je bijo najliberalniju u Evropi. SAD su mlada drzava, zato su histrijske dimenzije sto bitnije. Pokazimo zajednika dostignuja i vrednosti, pa ce se okrenuti i misljenje o Srbiji, koja je uvjek zastupala jedan kosmopoliticki duh, pa i sa stvaranjem Jugoslavije, izraz zelje naroda zapadnog balkana za slobodu.