Читај ми!

Platforma za KiM sledeće nedelje

Tokom naredne sedmice biće održan sastanak državnog vrha na kome bi trebalo da se dogovori platforma za pregovore sa Prištinom, kaže Ivica Dačić. Klintonova i Hejg dolaze u Beograd

Premijer Ivica Dačić najavio je da će se tokom naredne sedmice održati sastanak državnog vrha u organizaciji Kabineta predsednika Republike Tomislava Nikolića na kome bi trebalo da se dogovori platforma za pregovore sa Prištinom.

Dačić je u Vrbasu rekao da to nije prvi takav sastanak i da će naredne sedmice zapravo biti samo nastavljeni razgovori o pristupu i platformi Srbije u dijalogu koji sledi.

"Izrada platforme je u toku. Na tim sastancima je više puta razgovarano o elementima našeg pristupa u nastavku dijaloga i tu nije reč samo o tome kako vidimo konačno rešenje za Kosovo, već i o drugim stvarima koje treba rešavati, a koje se tiču zaključaka Evropskog saveta iz decembra prošle godine, odnosno potrebe normalizacije odnosa sa Prištinom", naveo je premijer.

Dačić je ponovio i da će razgovori biti nastavljeni u novembru i da će platforma do tada biti uobličena.

Govoreći o početnim pozicijama dve strane, premijer je rekao da je u Briselu naglasio da Srbija nikada neće priznati Kosovo i Metohiju, a da je sa druge strane (kosovski premijer Hašim) Tači rekao da je pitanje statusa za njih rešeno.

"To su naše polazne pozicije, ali normalno je da se razlikuju, inače ne bi bilo potrebe ni da razgovaramo. Siguran sam, međutim, da postoji spremnost Prištine da razgovaramo o svim temema", dodao je Dačić.

Zvaničnik američkog Stejt departmenta Filip Riker pozdravio je susret Ivice Dačića i Hašima Tačija i ocenio da je to veliko korak napred.

I svetski mediji su pozdravili susret Dačića i Tačija u Briselu, a reagovali su i analitičari i mediji u Prištini.

"Nije bilo istorijskog rukovanja"

Premijer Srbije je istakao da se na početku trojnog sastanka u Briselu nije rukovao sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, već na kraju, ali to, prema njegovim rečima, nije bilo ni ritualno, niti istorijsko rukovanje.

Dačić je novinarima u Vrbasu rekao da je protokolom bilo predviđeno da ne bude ni ritualnog rukovanja, ni državnih simbola na sastanku, upravo zato da rukovanje ne bi bilo glavna tema.

"Rukovali smo se na kraju sastanka, ali to nije bilo istorijsko rukovanje. Istorijsko rukovanje će biti na kraju, ako do toga dođe", dodao je premijer.

Dačić je naveo da će danas biti objavljena fotografija sa tog susreta, za šta je dao odobrenje EU.

Prema njegovim rečima, prvobitno je bilo planirano da sastanak bude održan izvan očiju javnosti, ali da je on to odbio i istakao da će svi sastanci ubuduće biti javni.

Kako je Dačić ocenio, Srbija je napravila strateški i taktički dobar potez učešćem na trojnom sastanku u Briselu, jer se bez EU ne može boriti za Kosovo.

Dačić je naveo da je kao predsednik Vlade Srbije ovih dana razgovarao sa predstavnicima obe srpske pokrajine.

Odgovarajući na pitanja novinara o odnosu Republike i pokrajine Vojvodine, Dačić je u Vrbasu podsetio da je sa predsednikom vojvođanske vlade Bojanom Pajtićem o tome razgovarao već prošle nedelje, kao što je juče u Briselu razgovarao sa predstavnikom privremenih insitucija u Prištini, kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

"Ja sam ovih dana razgovarao sa obe pokrajine", konstatovao je Dačić i istakao da predstavnici svih nivoa vlasti u Srbiji moraju da sarađuju u skladu sa svojim zakonskim i ustavnim ovlašćenjima.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво