Читај ми!

Reagovanja na susret u Briselu

Predstavnici vlasti i opozicije različito o susretu srpskog i kosovskog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu. Susret je dokaz spremnosti Vlade na dijalog i rešavanje problema, rekla potpredsednica Vlade Suzana Grubješić. Za DSS susret Dačića i Tačija predstavlja "narušavanje državnih interesa", dok je za LDP to pozitivan događaj.

Susret srpskog i kosovskog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu izazvao je oprečne rekacije kod predstavnika vlasti i opozicije.

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić ocenila je da je današnji sastanak Dačića i Tačija u prisustvu Ketrin Ešton dokaz spremnosti aktuelne Vlade na dijalog i rešavanje problema.

"Pošto smo mi predložili politički dijalog na najvišem nivou, uz podršku EU, susret sa Tačijem bio je očekivan", rekla je Grubješićeva za Tanjug.

"Dačić je hrabar, za razliku od njegovih prethodnika", istakla je Grubješićeva.

"Neki su se sa Tačijem viđali nakon silaska sa vlasti, a Dačić na početku mandata", podsetila je ona i ukazala da to "govori o spremnosti ove vlade na dijalog i o nameri da se problemi rešavaju".

Šef poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije Branko Ružić rekao je da je premijer Ivica Dačić preuzeo punu odgovornost, pokazao ozbiljnost države kada je reč o rešavanju kosovskog problema i spremnost da počne razgovore.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić kaže da je dobro što je došlo do susreta premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija kod visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Tadić je za RTS dodao da se nada da posle današnjeg susreta neko razume što se on rukovao sa Tačijem na Kroacija samitu u Dubrovniku u julu ove godine.

Tadić je ponovio i da Srbija pitanje Kosova ne može da reši bez EU.

DSS: Sastanak narušava državne interese

Demokratska stranka Srbije ocenila je da je današnji sastanak srpskog i kosovskog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija, potpuno neprihvatljiv i da predstavlja "narušavanje srpskih državnih i nacionalnih interesa".

Portparol DSS-a Petar Petković rekao je za Betu da je protiv Tačija 2008. godine podneta krivična prijava zbog "najtežeg krivičnog dela podrivanja ustavnog poretka Srbije" i da postoje "osnovane sumnje" da je odgovoran za zločin otmice Srba radi trgovine ljudskim organima.

"Skupština Srbije još nije usvojila platformu za pregovore o Kosovu, niti je donela odluku i ovlastila bilo koga da može da se susretne s Hašimom Tačijem ili bilo kojim drugim albanskim separatistom", istakao je Petković.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da je susret Dačića i Tačija pod okriljem EU pozitivan događaj, ako se time konačno "smiri višegodišnje traumiranje javnosti i bavljenje perifernim elementima budućih pregovora".

"Srbima i Albancima, Srbiji i Kosovu je potreban trajni mir, a ljudima politika koja će obezbediti da konačno jedna generacija proživi život bez rata i sukoba", rekao je Jovanović Tanjugu.

Pantić: Tači shvata da nezavisnost nije završena stvar

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić ocenio je da je pristanak Tačija da razgovara sa Dačićem dokaz da je Tači svestan da status Kosova nije rešen.

"Tači je svestan da status Kosova nije rešen bez obzira na to što deo međunarodne zajednice tvrdi da je to gotova stvar", rekao je Pantić agenciji Beta.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenio je da će susret premijera Dačića i Tačija smiriti tenzije Beograda i Brisela i krizu u njihovom odnosu.

Simić je u izjavi Tanjugu ocenio da će današnji sastanak u Briselu izazvati dosta kontroverznih reakcija, a da ni Dačića u Beogradu ni Tačija u Prištini zbog toga neće "dočekati aplauzima".

Analitičar Đorđe Vukadinović rekao je da je sa susretom Dačića i Tačija srpska vlast očigledno prešla još jednu crvenu liniju i "pod prinudom progutala jednu od većih žaba".

"Susretom Dačić - Tači očigledno je pređena još jedna crvena linija srpskih vlasti, a to je da neće razgovarati s Tačijem dok se ne okonča istraga o trgovini ljudskim organima i ne razjasni njegova uloga u tome", napomenuo je Vukadinović.

Zamenik pomoćnika državne sekretarke Hilari Klinton Filip Riker rekao je SAD snažno podržava nastavak dijaloga između Srbije i Kosova i pozdravljaju današnji sastanak u Briselu.

Funkcioner Stejt departmenta je na brifingu za strane dopisnike u Vašingtonu naveo da su državna sekretarka Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton u bliskom kontaktu u vezi sa nastavkom dijaloga i dodao da Amerika "podržava evropski put i Srbije i Kosova".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи