Читај ми!

Eštonova sa Dačićem i Tačijem

Postignuta saglasnost da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, saopštila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton posle zajedničkog sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. Vreme je za istorijski dogovor, spremni smo čak i za razgovore o konačnom statusu, kaže premijer Ivica Dačić za RTS.

17.05 - Cilj razgovora u Briselu bio je da se vidi da li postoji želja za dijalogom, rekao premijer Ivica Dačić za RTS i dodao da Srbija ne menja svoju poziciju i da razgovore smatra statusno neutralnim. Smatram da je vreme za istorijski dogovor, a spremni smo i za razgovore o konačnom statusu, kaže Dačić.  Sledeći sastanak u novembru.

16.34 - Ketrin Ešton saopštila da je na zajedničkom sastanku sa Dačićem i Tačijem postignuta saglasnost da se dijalog nastavi i da su se Dačić i Tači obavezali da rade zajedno.

15.50 - Završen zajednički sastanak visoke predstavnice EU Ketrin Ešton sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu.

15.15 - U toku sastanak premijera Srbije Ivice Dačića, kosovskog premijera Hašima Tačija i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela. 

13.26 - U sedište EU stigao je i kosovski premijer Hašim Tači.

12.54 - Premijer Ivica Dačić sastao se u Briselu sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je posle sastanka sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem da je dogovoreno da je neophodno ostvariti vidljiv napredak odnosa i da je zatražio da ne bude jednostranih poteza dok traju pregovori.

"Smatramo da je vreme da se postigne istorijski dogovor. Spremni smo za razgovore čak i o konačnom statusu Kosova i Metohije", istakao je Dačić.

Premijer je naveo i da je srpska strana spremna da pregovara i o konkretnim problemima.

"Spremni smo za razgovore o položaju srpskog naroda, zaštite crkvene baštine, ratnim zločinima, trgovini organima, nestalim licima, srpskoj imovini i povratku izbeglih na Kosovo i Metohiju", naveo je Dačić.

Predsednik Vlade Srbije je najavio da će u novembru biti održan sledeći sastanak, do kada će rukovodstvo Srbije pripremiti platformu za vođenje dijaloga sa Prištinom.

Premijer je rekao da sada sledi sednica državnog rukovodstva Srbije na kojoj će biti utvrđena platforma za dijalog u kome će, kako ističe, biti otvorene sve teme - od primene do sada postignutih sporazuma, telekomunikacija i energetike pa do političkih pitanja.

On se osvrnuo na činjenicu da se sastao sa čovekom koji je u izveštaju saveta Evrope osumnjičen za trgovinu organima Srbija na Kosovu, istakavši da kao premijer mora da učestvuje u dijalogu.

"Ja sam mu rekao da koliko je Kosovo njegovo, toliko je i moje. Ja sam rođen na Kosovu", naveo je Dačić i dodao da je Tači učestvovao i u razogovorima u Rambujeu, kao i u pregovorima u Beču.

Premijer je istakao da danas prvi put u dijalogu Evropska unija nije imala "naredbodavan pristup". "Nije nam je rečeno: 'Ovo je tema o kojoj se morate dogovoriti' ", dodao je premijer.

Dačić je rekao da zahvaljuje visokoj predstavnici Ešton što je prihvatila da bude posrednica jer u takvoj vrsti dijaloga Srbija dobija argument snage.

"Niko mi ne može zameriti što vodim dijalog s Tačijem jer sam ja i ratovao protiv Tačija, ali moja uloga, kao predsednika Vlade, je da se ratovi više ne ponove", naglasio je on.

Srpski premijer je rekao da su razgovori održani bez simbola i da nikakav protokol niti fotografisanje nisu bili ni predviđeni. To je bio njegov odgovor na pitanje da li se rukovao s Tačijem.

Rekao je da je, kao i uvek, na reveru imao značku s državnom zastavom Srbije i dodao da je i Tači imao neku značku, ali, dodao je Dačić, "moja je bila veća".

Eštonova: Dačić i Tači se obavezali da rade zajedno

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton rekla je da je na zajedničkom sastanku postignuta saglasnost da se dijalog nastavi i da su se Dačić i Tači obavezali da rade zajedno.

Eštonova je najavila da će do narednog sastanka doći uskoro.

"Nakon odvojenih susreta, predsedavala sam zajedničkim sastankom u mojoj kancelariji, koji je protekao u dobroj i konstruktivnoj atmosferi. Složili smo se da se dijalog dve strane o normalizaciji nastavi i obojica su se obavezala da će raditi zajedno. Uskoro ćemo se ponovo sresti", navodi se u saopštenju visoke predstavnice.

Eštonova je, takođe, rekla da čvrsto veruje da je dijalog u interesu obe strane.

"Njegov cilj je da se poboljša život naroda i da im se pomogne da reše probleme, a to će i Srbiju i Kosovo približiti Evropi", ocenjuje Ešton.

Uoči sastanaka u Briselu šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da se od razgovora Ketrin Ešeton sa Dačićem i Tačijem očekuje da obe strane pokažu spremnost da se angažuju u dijalogu, kojeg nema već šest meseci.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво