Читај ми!

Kako smanjiti broj lažnih azilanata

Predložićemo kolegama iz Nemačke da smanje prinadležnosti azilantima ili bar da stave Srbiju na listu sigurnih trećih zemalja i da skrate procedure dobijanja azila, kaže za RTS načelnik Uprave granične policije Nenad Banović. Za rešenje problema su, ipak, najvažnije dugoročne mere za unapređenje ekonomskih mogućnosti Srbije, smatra Milica Delević.

Sledeće nedelje imaćemo sastanke sa našim partnerima iz EU, pre svega Nemačkom, i prva stvar koju ćemo im predložiti kako bi se smanjio broj lažni azilanata iz Srbije jeste da se skrate procedure za dobijanje azila, a tamo gde je moguće smanje prinadležnosti, rekao je danas načelnik Uprave granične policije Nenad Banović.

Banović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, istakao da je optimista kad je reč o ovom problemu i napomenuo da su slični problemi uspešno rešeni sa Luksemburgom i Belgijom.

"U Luksemburgu smo 2011. godine imali 925 lica iz Srbije koji su zatražila azil, dok ih je u prvih deset meseci ove godine bilo 300. Takođe, u Belgiji u prvih devet meseci prošle godine bilo je 877, a sada oko 460 naših građana. Ove dve zemlje skratile su period za dobijanje azila i smanjile socijalna davanja", objasnio je Banović.

Načelnik Uprave granične policije rekao je da će to biti predlog i kolegama iz Nemačke, koji, kako kaže, možda zbog odluke Ustavnog suda neće moći da smanje prinadležnosti azilantima, ali mogu da stave Srbiju na listu "sigurnih trećih zemalja" i da skrate procedure dobijanja azila sa tri meseca na 15 dana.

Saradnja sa zemljama EU u procesu readmisije je odlična, kaže Banović i najavljuje da će na graničnim prelazima biti rigoroznije kontrole za one koji pokušaju ponovo da pređu granicu i prijave se kao lažni azilanti.

Banović je dodao da to neće značiti duže zadržavanje građana i robe koji putuju prema zemljama EU. Ipak, građani mogu očekivati dodatna pitanja koja se tiču svrhe putovanja, dužine boravka, posedovanja zdravstvenog osiguranja ili vaučera agencija.

"Mogu očekivati ta pitanja i ukoliko ne budu imali adekvatnu dokumentaciju kojom će potkrepiti odgovore na ta pitanja, biće vraćeni", napomenuo je Banović.

Upozorenja iz EU treba shvatiti ozbiljno

Predsednica Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Milica Delević smatra da upozorenje iz EU treba shvatiti veoma ozbiljno.

Na konferenciji za novinare posle predstavljanja projekta "Jačanja organizacija civilnog društva u Srbiji", Delevićeva je rekla da treba preduzeti sve moguće kratkoročne mere da bi se sprečile zloupotrebe vizne liberalizacije i delovanje organizacija i svih onih koji utiču na povećanje broja lažnih azilanata u zemljama EU.

Delevićeva je istakla da su za rešavanje problema ipak najvažnije dugoročne mere, a to su, kako je naglasila, unapređenje ekonomskih mogućnosti Srbije i stvaranje jednakih mogućnosti za sve.

Podsećajući da svega 0,3 odsto zahteva za azil bude odobreno, Delevićeva se saglasila sa ocenom da je jedno od mogućih rešenja da Srbija bude prebačena na listu sigurnih trećih zemalja.

To bi, kako je istakla, skratilo proceduru donošenja odluke o azilu i vreme za koje podnosilac zahteva uživa povlastice u zemljama u kojima je podneo zahtev. Neke zemlje Evropske unije su to već uradile.

Zajednički rešavati nastale probleme

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kaže da je interesu i EU i Srbije, kao i svih zemalja Balkana, da se sačuva bezvizni režim sa Unijom.

Dežer je naglasio i da će Beograd i Brisel zajednički rešavati probleme nastale oko bezviznog režima građana Srbije sa EU.

Podsetio je da je planiran sastanak premijera Srbije i evropske komesarke za unutrašnje poslove Sesilije Malmstrem i sa ministrima unutrašnjih poslova zemalja članica EU.

Upitan da li će 25. oktobra Srbiji biti ponovo uvedene vize, Dežer je rekao da postoji inicijativa određenog broja zemalja EU, ali je naglasio da je u pitanju proces i da bi prvo o tome trebalo da raspravljaju Evropski savet i Evropski parlament.

"Prvo oni treba da razmotre predlog amandmana na uredbu o vizama jer je vizni režim moguće vratiti u izuzetnim okolnostima", rekao je Dežer.

Francuska je protiv ukidanja bezviznog režima za građane Srbije i tu nema promene stava, napominje ambasador Fransoa Gzavije Denio.

"Francuska smatra da je Srbija demokratska zemlja i da njeni građani nisu oni koji bi mogli da traže politički azil u Francuskoj", rekao je Denio novinarima posle otvaranja izložbe posvećene Evropskom danu borbe protiv trgovine ljudima.

Denio je ocenio da se problem lažnih azilanata tiče mnogih zemalja, a da je Francuska za to da ministri razgovaraju i pronađu rešenje koje neće podrazumevati ukidanje bezviznog režima.

"U krajnjoj liniji, to rešenje značilo bi neku vrstu suspenzije koje bi bilo vremenski ograničeno ukoliko to uopšte bude trebalo", rekao je francuski ambasador.

Postoje različiti načini da se bori protiv ovog problema, a među njima su, kako kaže francuski ambasador, oštrija kontrola na granicama, te pravno procesuiranje onih koji pokušavaju da na taj način dođu u zemlje EU.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво