Читај ми!

Hitne mere protiv lažnih azilanata

Na sastanku Komisije za praćenje bezviznog režima sa EU, premijer Ivica Dačić naložio nadležnim ministarstvima da preduzmu hitne mere na smanjenju broja takozvanih lažnih azilanata. Razrađen plan za hitno suzbijanje te pojave, saopšteno iz Vlade.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, na sastanku Komisije za praćenje bezviznog režima putovanja sa Evropskom unijom, naložio je nadležnim ministarstvima da preduzmu hitne mere na smanjenju broja takozvanih lažnih azilanata, saopšteno je iz vlade.

Dačić je na sastanku Komisije istakao da je očuvanje vizne liberalizacije jedan od najvažnijih zadataka Vlade Srbije. Premijer će o tim merama razgovarati sa evropskim partnerima Srbije.

Predstavnici tima Vlade Srbije će otputovati u zemlje Zapadne Evrope u kojima je problem lažnih azilanata posebno naglašen, kako bi dogovorili zajedničku strategiju na smanjenju njihovog broja.

Na sastanku je analizirana sadašnja situacija i razrađen plan za hitno suzbijanje te pojave, piše u saopštenju.

Dosadašnje mere daju rezulatate

Od početka godine, više od 5.000 građana tražilo je azil u nekoj od zemalja EU. U graničnoj policiji kažu da i dosadašnje mere daju rezulatate, o čemu su obavestili predstavnike ambasade Nemačke.

"Nadamo se da ćemo dobiti informacije šta još da uradimo da smanjimo broj tih lica", kaže načelnik Uprave granične policije Nenad Banović. Nemačka treba da stavi Srbiju na listu sigurnih zemalja i skrati svoju proceduru, kako bi se smanjio broj državljana naše zemlje koji odlaze tamo da traže azil, smatra Banović.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je zamolio Evropsku uniju da ne oduzima bezvizni režim Srbiji. Marković se pita kako građani Srbije mogu da veruju Uniji da će zemlja, posle dobijanja datuma za pregovore, brzo ući u EU ako sada prete vraćanjem viza.

"Srbija je ispoštovala sve obaveze i uvek se EU uhvati za neku sitnicu, ovoga puta za azilante. Poznato je da među azilantima ima najviše Albanaca, koji iz političkih i separatističkih razloga odlaze u druge države i traže azil", kaže Marković.

Nemačka, Francuska, Austrija, Luksemburg, Belgija i Holandija zahtevaju pokretanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima. Kako je ranije najavljeno, zahtevi za uvođenje mera kojima bi se sprečio priliv lažnih azilanata biće tema ministarskog sastanka u Briselu, 25. oktobra.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи