Читај ми!

Jovanović o incidentima u Kruševcu

Eksplozija nasilja, vređanja i zaziranja od različitosti nije posledica spleta okolnosti, već je to signal da grešimo u politici, u obrazovnom sistemu, u odnosu elita i medija prema ljudskim pravima, slobodi, toleranciji i pravilima civilizacije kojoj pripadamo, kaže Čedomir Jovanović.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da su rasistički ispadi na utakmici u Kruševcu slika sistema vrednosti koji proizvode i neguju političari koji vode Srbiju, večito koketirajući sa ksenofobijom, ekstremnim nacionalizmom i ideologijom sukoba sa svakim ko je drugačiji.

Jovanović u pisanoj izjavi ističe da eksplozija nasilja, vređanja i zaziranja od različitosti nije posledica spleta okolnosti, posebno ne na Balkanu gde se svaki sportski događaj koristi za međunacionalne sukobe i dizanje tenzija.

"To je signal da grešimo u politici, u obrazovnom sistemu, u odnosu elita i medija prema ljudskim pravima, slobodi, toleranciji i pravilima civilizacije kojoj pripadamo. Zbog toga je bilo važno da država postavi jasna pravila, da omogući održavanje Parade ponosa i pokaže da je sposobna da se sa svakim ekstremizmom suoči i da ga pobedi", smatra Jovanović.

Prema rečima Jovanovića, građani Srbije nisu rasisti, ogromna većina njih su odgovorni i obični ljudi koji nikoga ne mrze zbog boje kože, kao što nikoga ne bi ni tukli ni vređali zbog seksualne orijentacije ili bilo kog drugog ličnog svojstva.

"Međutim, onoga trenutka kada se država povukla pred pretnjama nasilne manjine, pred krugovima koji podstiču netrpeljivost i mržnju, otvoren je prostor za nekažnjeno divljanje i za nanošenje ogromne štete ovoj zemlji", naglasio je lider LDP-a.

Jovanović navodi da u svakom društvu osnovni ton za politiku, javnu scenu, odnos prema manjinama i strancima diktiraju predsednik, premijer i ministri i dodaje da će posedice incidenta biti najveće u samoj Srbiji, ako izostane jasna politika države i ako i dalje ovakvi ispadi budu tretirani kao prolazni incident.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи