Читај ми!

Ne stavljajte nas pred dilemu Kosovo ili EU

Želimo integracije ka EU, ali ne po cenu da u tim procesima ostanemo bez države i elementarnog dostojanstva, kaže za "Novosti" premijer Ivica Dačić.

Srbija ne može da pređe liniju državnog i nacionalnog opstanka da bi ušla u Evropsku uniju. Želimo nastavak dijaloga sa Prištinom, želimo integracije ka EU, ali ne po cenu da u tim procesima ostanemo bez države i elementarnog dostojanstva, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić i dodao da na to ne bi pristao niko ni u Evropi ni u svetu.

Dačić je u intervjuu za Novosti rekao da Srbija ne odustaje od evropskih integracija, ali da ne može da odobri briselske formulacije koje zadiru u teritorijalni integritet Srbije.

"Stav da poštujemo teritorijalni integritet Kosova, Srbija ne može i neće da prihvati. Iako razumemo objašnjenje komesara Štefana Filea da je smisao te formulacije da Evropa ne želi podelu južne srpske pokrajine, poručujem Briselu da nas ne stavlja pred dilemu Kosovo ili EU jer se mi ne možemo odreći sebe i svoje države. A ne želimo da se odreknemo ni EU, kojoj stremimo", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da Vlada ostaje dosledna ideji EU, jer je svesna značaja koji otvaranje pregovora o članstvu u Uniji nosi društvu i ekonomiji Srbije.

"Srbija se suočava sa nemalim političkim izazovima, kao što je pitanje Kosova, ali je Vlada spremna da se suoči sa izazovima koji joj predstoje i njihovom mirnom razrešenju. Svesni smo značaja koji otvaranje pregovora sa EU nosi društvu i ekonomiji Srbije", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija će nastaviti proces harmonizacije svog zakonodavstva sa evropskim, a EU ostaje i najvažniji trgovinski partner Srbije.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво