Читај ми!

Dačić: Podela Kosova jedino pravo rešenje

Podela Kosova je jedino pravo rešenje, rekao je premijer Ivica Dačić u intervjuu za slovenačko Delo i naglasio da je to njegov lični stav. Mislim da je to najbrže, najbolje i najpravednije rešenje prihvatljivo za obe strane, rekao Dačić.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je u intervjuu slovenačkom listu Delo da je podela Kosova jedino pravo rešenje.

Srpski premijer je naglasio da je reč o njegovom ličnom stavu i da na njemu ne insistira, jer "svoje stavove ne može nametati kao one koje bi prihvatila cela Srbija ili međunarodna zajednica."

"Još uvek mislim da je to najbrže, najbolje i najpravednije rešenje, koje je prihvatljivo kako za Albance tako i za Srbe, jer uvažava njihove legitimne interese," rekao je predsednik vlade Srbije i dodao da se "Vlada, naravno, zalaže za mirno rešenje i nastavak dijaloga između Beograda i Prištine".

Dijalog bi "prema našem mišljenju morao obuhvatiti i politička, a ne samo tehnička pitanja", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je ocenio i da nezavisnost Kosova "ne može biti potpuna ukoliko ne bude saglasnosti i dogovora sa Srbijom".

"Na kraju krajeva, Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija, a Evropska unija istrajava na rešavanju kosovskog pitanja. Kada bi ta priča bila završena verovatno se njom ne bismo više bavili," rekao je Dačić.

Dačić je podsetio da Beograd želi da nastavi dijalog sa Prištinom na najvišem političkom nivou, da će Vlada zajedno sa predsednikom države formirati nacionalnu politiku prema Kosovu, kao i da EU mora da definiše teme dijaloga.

U intervjuu Delu, Dačić je, pored ostalog ponovio da EU od Srbije ne očekuje priznanje Kosova.

"Sa mnom o takvom zahtevu u Briselu niko nije razgovarao ni zvanično ni nezvanično," rekao je Dačić i ocenio da je potrebno naći rešenje "koje bi sačuvalo srpske nacionalne državne interese na takav način da Srbiji neće biti potrebno priznanje Kosova, kao i njenu evropsku perspektivu."

"Postavljanje Srbije pred dilemu da, ako želi da uđe u EU mora da prizna nezavisnost Kosova, veoma je štetno jer jača ionako sve prisutnije antievropsko raspoloženje," zaključuje premijer Dačić.

Premijer Srbije je rekao da ga je slovenački premijer Janez Janša pozvao da u novembru poseti Sloveniju, kao i da su dvojica šefova vlada telefonom razgovarali i o produbljavanju odnosa između dve države.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи