Читај ми!

Amnestija zbog pretrpanih zatvora

Vlada na današnjoj sednici usvojila Predlog zakona o amnestiji zatvorenika osuđenih na male kazne radi rešavanja problema pretrpanih zatvora.

Vlada Srbije usvojila je predlog zakona o amnestiji i uputila ga parlamentu na usvajanje po hitnom postupku. Zakonom o amnestiji biće obuhvaćeno oko 3.600 osuđenika koji služe kazne za lakša krivična dela.

U Ministarstvu pravde amnestiju objašnjavaju kao akt milosrđa, rešenje problema preopterećenosti srpskih zatvora, ali i potez kojim će se uštedeti oko 800 miliona dinara u budžetu.

Od Zakona o amnestiji mnogi očekuju korist. Osuđenici za lakša krivična dela – smanjenje kazni i slobodu, a država više novca u kasi. U srpskim zatvorima, čiji je kapacitet nešto više od sedam hiljada, trenutno se nalazi oko 11 hiljada zatvorenika, pa će korist imati i upravnici zatvora i socijalni radnici – manje štićenika i bolje uslove za rad.

"To je potreba rasterećenja kapaciteta kada je reč o zatvorima, jer veliki broj ljudi, praktično, čeka na izvršenje zatvorskih sankcija odnosno kazni. Naravno, to ne podrazumeva amnestiju za teška krivična dela", kaže Ivica Dačić.

Pomilovanje će obuhvatiti one koji su osuđeni za lakša krivična dela u zavisnosti od visine kazne. Tako će zatvorenici koji su prvi put osuđeni, a kazna im ne prelazi tri meseca, biti oslobođeni. Polovinu kazne služiće oni koji su osuđeni na kazne od tri do šest meseci, a četvrtinu svi čija je kazna zatvora duža od šest meseci.

Od ukupnog broja osuđenika koji će biti amnestirani, trećina će ih se naći na slobodi odmah po stupanju zakona na snagu. Iz Ministarstva pravde preciziraju da je reč o jednokratnom zakonu.

"Znači, odnosi se na sva lica koja su na dan stupanja na snagu, tj. pravnosnažnosti na koja se odnosi, znači već sutradan lica koja budu osuđena i pravnosnažna presuda oglašena pravnosnažnom neće uživati pravo po zakonu o amnestiji", kaže državni sekretar u Ministarstvu pravde i državne uprave Danilo Nikolić.

Milosrđe države neće osetiti ni oni koji su više od tri puta pravnosnažno osuđeni na zatvorsku kaznu, kao ni osuđenici za teška krivična dela.

Nacrtom je precizirano da se zakon ne odnosi na osuđene za organizovani kriminal, teške oblike nasilja, oni koji služe kaznu zatvora od 30 do 40 godina za teško ubistvo, ratni zločinci, trgovci drogom osuđeni za teže oblike neovlašćene proizvodnje i prodaje narkotika, oni koji su počinili dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije – terorizam, oni koji su davali ili primali mito.

Jedini počinioci teških krivičnih dela koji će biti amnestirani jesu oni stariji od 70 godina.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво