Читај ми!

Đilas predstavio program

Dragan Đilas predsednicima opštinskih odbora DS-a u Kragujevcu predstavio svoj program. On je rekao da odluku o kandidaturi doneti kada dobije stav odbora kojima je predstavio svoj program. Božidar Đelić uveren da će Đilasa podržati više od 100 odbora.

Zamenik predsednika Demokratske stranke Dragan Đilas izjavio je da je u Kragujevcu predsednicima opštinskih odbora DS-a predstavio svoj program, ali da to nije njegova zvanična kandidatura za predsednika stranke.

"To nije zvanična kandidatura, jer očekujem stav Odbora kojima sam predstavio politički program", rekao je Đilas novinarima posle sastanka.

U Kragujevcu je održan skup demokrata, na kojem je bilo prisutno oko 120 od 170 predstavnika opštinskih odbora DS-a, odnosno svih 44 iz Vojvodine, 17 iz Beograda i 59 iz drugih delova Srbije.

Sastanku su između ostalih prisustvovali Dragan Đilas, Bojan Pajtić, Milica Delević, Oliver Dulić, Goran Ješić, Milan Marković, Borislav Stefanović, bivši gradonačelnik Niša Miloš Simonović, genetičar Miodrag Stojković, bivši savetnik predsednika Srbije za Kosovo Mlađan Đorđević, Božidar Đelić i Aleksandar Šapić.

Kako javlja Tanjug, predstavnici oko 120 gradskih i opštinskih odbora DS dali su na stranačkom skupu u Kragujevcu podršku kandidaturi Dragana Đilasa za predsednika stranke, a Bojanu Pajtiću za zamenika predsednika.

Član Predsedništva DS Božidar Đelić rekao je novinarima po završetku skupa da je danas i zvanično počela kampanja za izbor rukovodstva stranke i izrazio uverenje da će kandidaturu Dragana Đilasa podržati više od 100 odbora.

"Đilasa podržavaju ne samo gradski odbori Beograda i Vojvodine, već i Šumadije, Zapadne i Istočne Srbije. Đilas je na skupu rekao da će prihvatiti da vodi stranku, ukoliko ima podršku većine", dodao je Đelić i precizirao da će u narednim danima Đilas obići sve opštinske odbore DS i posle toga odlučiti da li će prihvatiti kandidaturu.

"Na skupu je istaknuto da je Boris Tadić potreban Demokratskoj stranci i danas niko nije rekao ružnu reč o njemu, ovo nije bitka protiv nekoga, već bitka za bolju Demokratku stranku i za bolju Srbiju", naveo je Đelić i dodao da će DS-u biti potrebna i programska skupština.

Đelić smatra da jedan od problema iz prošlosti DS-a je što se poslušnost vrednovala više od energije i znanja i da njen program mora biti promenjen kako bi se odgovorilo na globalne izazove i veliku krizu, dodajući da je danas u Kragujevcu "osetio duh Zorana Đinđića u Demokratskoj stranci, koji vrednuje rad i razum, a ne Demokratsku stranku koja okleva" .

"Uveren sam da će izborom Dragana Đilasa za predsednika i Bojana Pajtića za njegovog zamenika, a videli smo da su oni na istoj liniji i da će zajedno raditi na obnovi stranke i njenoj decentralizaciji, DS veoma brzo biti ona alternativa koja je potrebna Srbiji", rekao je Đelić.

Božidar Đelić je naveo da je na sastanku bilo reči o tome šta DS može da ponudi građanima i državi, jer ta stranka mora da uči lekcije iz poraza, da iz izborne skupštine izađe ojačana, i da pre dovršetka mandata ove vlade, bude potpuno sposobna konstruktivna i energična opozicija.

Pajtić: Tadić treba da ostane u vrhu DS

Zamenik predsednika DS-a Bojan Pajtić rekao je pre sastanka da većina vojvođanskih odbora podržava Đilasovu kandidaturu. Pajtić je u Kragujevcu izjavio da lider te stranke Boris Tadić, bez obzira na rezultate stranačkih izbora, treba da ostane na visokoj poziciji u DS.

Pajtić je agenciji Beta rekao da Tadić treba i ubuduće da bude na visokoj funkciji u stranci, jer je omogućio Srbiji kandidaturu za članstvo u EU.

"Suštinski, to je zvanično početak kampanje, ali ne samog Dragana Đilasa. To nije kampanja protiv Tadića, ili bilo kog drugog kandidata, već razgovor na kome će se tražiti način kako da posle Izborne skupštine, u slučaju da pobedi Đilas, i Tadić ostane u partiji", rekao je Pajtić.

Prema njegovim rečima Tadićev uticaj u stranci doprineo bi smirivanju političke scene u Srbiji, koja je do pre nekoliko godina bila "u stanju latentnog političkog građanskog rata".

Bojan Pajtić je dodao da DS u narednih nekoliko meseci treba da se profiliše kao najjača stranka, jer nema uspešne vlade bez jake opozicije, a ocenio je i da je DS nametnula svoj program i strankama koje su na vlasti.

Pajtić je rekao da je sastanak predsednika opštinskih odbora DS-a u Kragujevcu posvećen delovanju te stranke u budućnosti, socijaldemokratskom programu, viziji i ugroženim stvarima u državi, delovanju demokrata u parlamentu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво