Читај ми!

DS bez starateljstva "prijatelja i savetnika"

Demokratska stranka više nikad ne sme da bude pod starateljstvom "uskog kruga prijatelja i savetnika", koji ne snose nikakve posledice posle poraza na izborima, izjavio Dragan Đilas za nedeljnik "Vreme". Odluka o kandidaturi za predsednika stranke posle izjašnjavanja lokalnih odbora.

Zamenik predsednika Demokratske stranke Dragan Đilas najavio je da će odluku o kandidaturi za mesto predsednika te partije doneti tek pošto odbori predlože kandidate, navodeći da DS više nikad ne sme da bude pod starateljstvom "uskog kruga prijatelja i savetnika", koji ne snose nikakve posledice kada se izgubi na izborima.

Đilas je, u intervjuu za novi broj nedeljnika Vreme, odbacio kritike da nema ideologiju i da će stranku otvoriti za uticaj tajkuna, navodeći da su na isti način svojevremeno kritikovali i Zorana Đinđića.

"Ideologija jeste skup ideja i očekivanja, ali i akcije, prakse i rezultata. Polovično shvaćena ideologija ne otvara radna mesta, ne hrani gladne i ne unapređuje društvo... Praktično, Demokratska stranka i danas ponavlja stari sukob, koji postoji još od razlaza između Zorana Đinđića i Dragoljuba Mićunovića – a to je sukob između predsedničke ideologije i premijerske prakse", rekao je Đilas.

Potpredsednik DS-a je, takođe, odbacio odgovornost beogradskih demokrata za poraz Borisa Tadića na predsedničkim izborima, objašnjavajući da su ti izbori stvar ličnog odnosa kandidata i građana, i nije posao stranke, već kandidata, da birače u što većem broju izvedu na glasanje.

"Ko je odgovoran što je Tomislav Nikolić danas predsednik Srbije? Kolika je odgovornost Borisa Tadića, koji sam kaže da je pomogao u Nikolićevom političkom profilisanju? Pa, super mu je pomogao – da ga pobedi!", ističe Đilas. "Nije posao predsednika Republike da pomaže opozicione partije u njihovom političkom profilisanju, već da vodi zemlju, a ako je u isto vreme i predsednik DS-a, da se bavi njenim interesima".

Zamenik predsednika Demokratske stranke Dragan Đilas izjavio je da će odluku da li će se kandidovati za predsednika DS-a doneti tek kada odbori kažu ko treba da bude kandidat za šefa partije.

Pregovori o formiranju Vlade

Govoreći o pregovorima za formiranje Vlade, Đilas je rekao da se Predsedništvo DS-a sastalo 21. maja, dan pošto je Boris Tadić rekao da se povlači i da je tada bilo više kandidata za premijera da bi u jednom trenutku ljudi, koji nisu članovi Predsedništva, poput Srđana Šapera, predložili Tadića.

"Pošto on to nije odbio, Predsedništvo ga je podržalo kao svog predsednika i čoveka, koji je osvojio milion i po glasova da otpočne pregovore sa SPS-om o formiranju Vlade", istakao je Đilas.

Đilas je rekao da je tačno da je sa Tadićem razgovarao o mestu premijera i da mu je rekao da hoće da bude premijer, kada premijer zaista bude premijer, ali da ne želi da bude predsednik Vlade, a da je zaista ne vodi, već da služi za ukras.

Nije sramota ući u politiku kao situiran čovek, već je sramota obogatiti se od politike, a ne od rada, kaže Đilas i dodaje da je "sramota kada bavljenje politikom svodi na preskakanje socijalnih stepenica.

"Neki članovi DS-a i svih ostalih stranaka dali su svoj doprinos politici kao biznisu", zaključio je Đilas.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара