Читај ми!

Susret Nikolić–Ešton: Mir za sever Kosmeta

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao u Njujorku sa sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton o Kosovu i evropskim integracijama. Počinje rad na srpskoj platformi za pregovore i izbor šefa tima. Eštonova predstavlja EU.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, posle susreta sa šeficom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, najavio početak rada na srpskoj platformi i izbor šefa tima za pregovore sa Prištinom.

Nikolić je potvrdio da će Eštonova biti predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine i dodao da Srbija treba da odredi šefa tima na najvišem mogućem nivou.

"Vlada povodom toga treba da zaseda i da odredi ko će to da bude. Ne bežim da budem to i ja, ali to ne bi bilo u redu", rekao je Nikolić.

"Čim budemo definisali stavove, onda će onaj ko bude vodio pregovore otići u Brisel i ne mislim da treba da tražimo mnogo da bismo to dobili. Mislim da treba da napišemo šta želimo i da od toga ne odustajemo", rekao je Nikolić nakon sastanaka sa Ketrin Ešton u Njujorku.

Nikolić je istakao da mu je Eštonova u razgovoru rekla da ona ne insistira na priznavanju nezavisnosti Kosova.

Predsednik Nikolić je u govoru pred Generalnom skupštinom UN rekao da se Srbija zalaže za direktne pregovore na najvišem političkom nivou, ali bez mogućnosti da pod bilo kojim uslovima, eksplicitno ili implicitno, prizna nezavisnost Kosova.

"Stigli smo do kraja u ispunjavanju zahteva za koje smo videli da vode ka nezavisnosti Kosova i Metohije i više nećemo da načinimo nijedan korak u tom pravcu, a to sam rekao i na Generalnoj skupštini", rekao je Nikolić.

On je, takođe, rekao da je Srbija privržena postizanju trajnog mira između Srba i Albanaca.

Nikolić je odbacio mogućnost da polazna osnova budućeg dijaloga na visokom nivou sa Prištinom bude sporazum o dobrosusedskim odnosima sa Kosovom.

On je rekao da može da bude "sagovornik za dobar život na Kosovu, za mir, bezbednost i investicije", ali ne i za to da se "jednog dana bude sused sa Kosovom".

Mir za građane na severu Kosmeta

Upitan da li će Vlada Srbije ispuniti zahtev EU za ukidanjem institucija na severu Kosova, Nikolić je rekao da bi to bilo promovisanje nezavisnosti Kosova što je, kako je rekao, nemoguće tražiti od Vlade.

On je rekao da je video ozbiljnu želju Ketrin Ešton da Srbija bude deo Evropske unije i da joj je preneo da Srbija više ništa neće raditi za noć ili dan, pred neki odlučujući datum, kao i da se odnosi sa EU strpljivo grade.

Nikolić je rekao Ketrin Ešton i da će Srbija ispuniti ono što je dogovorila prethodna vlada jer želi da dokaže da postoji kontinuitet u državi i da smena vlasti ne znači promenu države.

Prema njegovim rečima, sa Eštonovom je dogovoreno da se na severu Kosova odmah obezbedi mir, bezbednost i bolji život za građane.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, Nikolić je rekao da je NATO jedina zaštita za Srbe, ali da je građanima na Kosovu teško da žive pored oklopnih vozila i znanja da ih je neko okupirao.

Nikolić je dodao i da ga je Eštonova uverila da odnosi Srbije sa drugim državama ne mogu da budu ugroženi jer želi da bude članica EU i naglasio da Srbija neće zapostaviti odnose prema tim državama.

Predsednik Srbije se danas, takođe, susreo sa predsednikom Togoa Faureom Gnasingbeom, a prisustvovao je dododeli odlikovanja bivšem ambasadoru Srbije u Mađarskoj Dejanu Šahoviću u mađarskoj misiji pri UN, čime je delegacija Srbije večeras završila četvorodnevni boravak u Njujorku.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво