Читај ми!

Vlada Vojvodine traži ocenu ustavnosti

Nezadovoljna načinom finansiranja vojvođanska Vlada odlučila je da zatraži ocenu ustavnosti Zakona o budžetskom sistemu. Bojan Pajtić najavljuje borbu svim političkim i pravnim sredstvima, dok premijer Srbije odgovara da je potrebno naći rešenje koje uvažava i realnost u kojoj se zemlja nalazi i zahteve Pokrajine.

Vlada Vojvodine odlučila je da traži ocenu ustavnosti izmena Zakona o budžetskom sistemu. Juče usvojenim zakonom je, smatraju, prekršen Ustav, koji garantuje Pokrajini dobitak od sedam odsto budžeta Srbije.

Tumačenje spornog člana Ustava dovelo je do sukoba republičke i pokrajinske vlasti. Ustav predviđa da Vojvodina dobije najmanje sedam odsto republičkog budžeta, ali ne precizira da li je reč o prihodnoj ili rashodnoj strani.

Juče usvojenim izmenama Zakona o budžetskom sistemu odlučeno je da severna pokrajina dobija sedam odsto prihoda. Kako je Srbija u deficitu, što znači da su rashodi veći. Vojvođani tvrde da su oštećeni. Pokrajinski premijer računa sa preko devet milijardi dinara godišnje.

Predsednik pokrajinske Vlade Bojan Pajtić kaže da bi ovim rešenjem građani Vojvodine gubili dva i po urgentna centra godišnje.

"To je gubitak koji ne možemo da dozvolimo niti ćemo preko toga preći. Dakle, koristićemo sva pravna i politička sredstva da se ospori ovakva odreda zakona", kaže Pajtić.

Potpredsednik vojvođanske vlade Goran Ješić kaže da je pokrajinska vlada odlučila da zatraži ocenu ustavnosti Zakona o budžetskom sistemu.

"Očekujemo da Ustavni sud Srbije zaštiti prava Vojvodine u slučaju budžeta", rekao je Ješić posle sednice pokrajinske vlade, napominjući da je kao prvu vanrednu tačku dnevnog reda vlada uvrstila razmatranje tog pitanja.

Dačić: Pronaći kompromisno rešenje

Premijer Ivica Dačić objasnio je da je ranije bilo lako da se postigne dogovor o finansiranju jer je vlast na republičkom i pokrajinskom nivou bila ista.

On se, kaže, nije bavio procentima, ali će razgovarati sa ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem o tome jesu li primedbe Vojvođana osnovane.

"Želim sa vojvođanskim vlastima da razgovaram da primedbe i pitanja koja postoje zbog razlika vlasti na republičkom i pokrajinskom nivou ne bi bile povod da se ugrožava stabilnost u zemlji", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, treba pokazati zrelost i jedinstvo, a, kako kaže, ova Vlada sigurno neće ukidati autonomiju Vojvodine isto kao i statut Vojvodine koji je donela Narodna skupština.

Iz Ministarstva finansija kažu da su prethodnih dana objašnjavali da Vojvođani nisu oštećeni, te da će dobijati sedam odsto ostvarenih poreskih prihoda. Kako kažu, ti prihodi su najizvesniji, a biće i veći zbog povećanja PDV-a sa 18 na 20 odsto.

Tako je državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić ocenio da izmene Zakona o budžetskom sistemu jasno uređuju pitanje transfera sredstava u vezi sa Vojvodininom.

"Ministarstvo smatra da smo prvi put došli do jasnog uređenja transfernih sredstava u vezi sa Vojvodinom", rekao je Senić i dodao da je izmenom Zakona Ministarstvo ponudilo jasno rešenje i vezalo rashode za predvidive poreske prihode.

"Kao što je poznato svima, i samom predsedniku vojvođanske vlade, u proteklih nekoliko godina uvek je, prilikom usvajanja budžeta, vladao nesporazum, a nekad i haos, o tome šta pripada Vojvodini. Na osnovu čega, koliko, šta je osnov, šta ide za kapitalne investicije", rekao je Senić.

"Čini mi se da prvi put i u oblasti transferskih sredstava pokušavamo da uredimo sistem da prihodi budžeta budu jasni da svi ostali korisnici koji zavise od našeg budžeta mogu srednjoročno i dugoročno da planiraju svoje budžete", istakao je Senić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo je ovim rešenjima napravilo korak napred.

Senić je rekao da je Ministarstvo spremno za svaku vrstu razgovora i argumenata, ali ne i za političke pretnje i ucene i rečnik koji ne priliči normalnoj komunikaciji, a koji se, kako je naveo, mogao čuti prethodnih nekoliko dana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи