Читај ми!

Nikolić: Pregovori na najvišem nivou

Srbija je privržena postizanju trajnog mira Srba i Albanaca i zalaže se za direktne pregovore na najvišem političkom nivou, rekao predsednik Tomislav Nikolić u svom govoru na zasedanju Generalne skupštine UN.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio da je Srbija privržena postizanju trajnog mira Srba i Albanaca i da se zalaže za direktne pregovore na najvišem političkom nivou, bez priznavanja nezavisnosti Kosova. Nikolić se na marginama zasedanja sastao sa slovačkim predsednikom Ivanom Gašparovičem, premijerom Kuvajta Džaberom al Mubarakom al Hamadom al Sabahom, kao i s katarskim emirom Hamadom bin Kalifom Al Tanijem.

Predsednik Nikolić je rekao da Srbija nije spremna, da ne može i nikada ni pod kojim uslovima, neće priznati ni eksplicitno, ni implicitno, jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine Kosova i Metohije. 

Nikolić je istakao da Srbija u nastavak pregovora ulazi potpuno spremna da pomogne da svi građani Kosova i Metohije žive bolje, u demokratskim i bezbednim uslovima, ali neće pregovarati o sprovođenju nezavisnosti takozvane države Kosovo.

"Tome je došao kraj, mada stalno slušamo da o statusu Kosova nema pregovora i da se mi o tome ništa ne pitamo", rekao je Nikolić i zapitao šta to onda može da bude predmet pregovora i ko je uopšte merodavan da to odredi.

Prema njegovim rečima, problem Kosova i Metohije može da bude rešen i biće rešen na miran način.

"Srbija se obavezala i ispuniće sve obaveze koje je kao država preuzela dogovorima postignutim do sada, mada ih ocenjujem kao ispunjavanje spiska želja albanske strane i popuštanje našeg tadašnjeg rukovodstva pod teškim pritiscima", rekao je Nikolić.

"Srbija želi trajno, održivo i prihvatljivo rešenje za sve probleme, želi da ide napred u susret evropskoj budućnosti i u potpunosti je privržena procesu čiji rezultat bi trebalo da bude trajni mir između Srba i Albanaca", poručio je predsednik.

"Mi imamo snažnu želju da se razgovori nastave u dobroj volji i dobroj nameri, imajući u vidu, pored ostalog, i činjenicu da je važno održati dinamiku evrointegracija Srbije i Zapadnog Balkana kako bi se dugoročno obezbedili napredak i stabilnost čitavog regiona. Srbija nudi konkretan predlog - direktne pregovore na najvišem političkom nivou", poručio je Nikolić u sedištu UN.

Dogovor na bazi konsenzusa

Nikolić je u govoru naglasio da su Srbija i on, kao njen demokratski izabrani predsednik, spremni za konstruktivno učešće u pregovaračkom procesu.

Prema njegovim rečima, dogovor se može postići samo na bazi konsenzusa, bez jednostranih odluka i akcija.

Nikolić je rekao da Srbija iskreno želi da postane ravnopravna članica EU i strpljivo gradi odnos poverenja i mira u regionu koji je opterećen teškom istorijom.

"Do sada smo učinili dosta toga na sprovođenju reformi, borbe protiv kriminala i korupcije, usaglašavanju zakona sa propisima EU. Srbija je u tom smislu učinila čak i više od zemalja koje su već članice Unije", ocenio je predsednik Srbije.

"Naša zemlja se, uprkos snažnom zalaganju za striktno poštovanje međunarodnog prava i svih temeljnih dokumenata na kojima počiva rad UN, danas suočava sa kršenjem osnovnih principa Povelje UN, i to na delu svoje teritorije", upozorio je Nikolić.

"Nisam prorok, ali moram da konstatujem da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova predstavlja opasan presedan i dugoročnu pretnju po stabilnost u regionu Zapadnog Balkana i šire", rekao je Nikolić, dodavši da je Srbija kao članica UN žrtva primene dvostrukih standarda.

"Naša borba protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije je istovremeno i borba za očuvanje principa poštovanja teritorijalnog integriteta. Borba za teritorijalni integritet Srbije danas je borba za mir u svim zemljama sveta i vladavinu prava u međunarodnim odnosima", rekao je Nikolić.

Konstatujući da se većina država članica UN uzdržala od priznavanja nezavisnosti Kosova, Nikolić je zahvalio za iskazanu podršku i solidarnost.

Srbija je, rekao je Nikolić, ponosna zbog odličnih i sadržajnih odnosa sa velikim brojem država u svetu, ponosna na svoju istoriju.

Pokušaj grubog falsifikovanja istorije

"Pojedini pripadnici našeg naroda su, a ne postoje narodi bez takvih, činili greške, neki i zločine. Svoje građane za koje je postojala sumnja da su se ogrešili o međunarodno pravo prepustili smo međunarodnoj pravdi. Zato s pravom očekujemo pravdu za zemlju i narod koji su bili na strani pravde i prava u oba svetska rata", poručio je Nikolić.

Predsednik Srbije je, takođe, najoštrije osudio pokušaj tzv. Republike Kosovo da prisvoji materijalnu zaostavštinu srpske srednjovekovne države, duhovnu zaostavštinu srpskog naroda i vlasništvo SPC na Kosovu, ocenivši to kao pokušaj grubog falsifikovanja istorije, istorijskog revizionizma i zatiranja traga o postojanju srpskog naroda u Pokrajini.

Nikolić je, takođe, poručio da Srbija traži istragu povodom navoda sadržanih u izveštaju Dika Martija, izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

"Zahtevamo samo istinu da se otkrije sudbina stotina nestalih Srba sa Kosova i Metohije za koje se opravdano pretpostavlja da su bili žrtve nelegalne trgovine ljudskim organima i drugih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiji. U ime svog naroda tražim pravdu za nevine žrtve", rekao je Nikolić.

Nikolić je podsetio da Srbija već više decenija ne štedi napore da, u okviru svojih mogućnosti, doprinese multinacionalnim operacijama sa mandatom UN i naglasio da će aktivno učešće Srbije u narednom periodu biće još brojnije i primetnije.

On je upozorio da, uprkos velikim naporima koji gotovo sve zemlje ulažu, terorizam i dalje stoji kao pretnja međunarodnoj stabilnosti.

Srbija je, podsetio je predsednik, prilagodila svoje propise međunarodnim aktima koji regulišu oblast bezbednosti, a kroz regionalnu saradnju nastoji da doprinese globalnim i regionalnim naporima da se terorizmu stane na put.

"U tom smislu je od suštinskog značaja postizanje napretka u cilju usvajanja sveobuhvatne konvencije o međunarodnom terorizmu", ocenio je Nikolić.

Predsednik Srbije podsetio je da je Srbija mesto gde se prepliću uticaji različitih kultura i religija, gde se u duhovnom i materijalnom nasleđu kombinuju tradicije i elementi potpuno različitih verskih i etničkih pripadnosti.

"Niko ne sme da ispašta ili da bude ponižavan zato što pripada svojoj religiji, njegova verska osećanja su uzvišena i zaštićena kao osnovna ljudska prava. Nijedan život ne sme da bude izgubljen u obračunima motivisanim verskim neslaganjem", poručio je Nikolić, istovremeno snažno osudivši napade na nedužne ljude koji treba da budu posebno zaštićeni.

"U ime srpskog naroda izjavljujem saučešće SAD povodom ubistva ambasadora Amerike u Libiji", rekao je Nikolić.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво