Skupština o visokom obrazovanju

Izmene Zakona o visokom obrazovanju treba što većem broju studenata da omoguće upis u narednu godinu studija, rekao ministar Žarko Obradović, predstavljajući zakon u Skupštini.

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras načelnu raspravu o izmenama zakona o visokom obrazovanju, a rad nastavljaju sutra razmatranjem nekoliko međunarodnih sporazuma.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović rekao je da će izmene Zakona o visokom obrazovanju treba što većem broju studenata da omoguće upis u narednu godinu studija.

Obrazlažući izmene tog zakona u Skupštini, ministar je rekao de izmenama Zakona o visokom obrazovanju studentima biti omogućeno da i ove godine upišu narednu akademsku godinu o trošku budžeta sa osvojenih 48 bodova, a ne maksimalnih 60, kako je to trenutno propisano.

Obradović je naveo da je taj predlog Vlada uputila po hitnom postupku kako bi nova rešenja počela da se primenjuju pre početka nove školske godine.

Ministar je rekao da je izmenama zakona predviđeno da 2013. godine broj bodova za upis naredne godine studija bude 50, a 2014. i 2015. 60 bodova. Prema njegovim rečima, broj ispitnih rokova postepeno će se smanjivati.

Ministar je naveo da će u školskoj 2012/13 godini broj ispitnih rokova biti šest, u 2013/14 biće pet ispitnih rokova, dok će u 2014/15 biti četiri ispitna roka.

"Mi smo država u regionu sa najvećim brojem ispitnih rokova", kazao je Obradović i dodao da se izmenama zakona rešava pitanje ostanka na budžetu studenata koji su se na fakultet upisivali od 2006. do 2010, kao i pitanje ispitnih rokova za apsolvente koje će biti uređeno Statutom fakulteta.

Obradović je rekao da se polovina studenata na državnim fakultetima u Srbiji finasira iz budžeta.  

Skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo prihvatio je izmene Zakona o visokom obrazovanju. 

Poslanici vladajuće koalicije najavili su podršku izmenama zakona o visokom obrazovanju, jer će to, kako su ocenili, olakšati studentima uslove za upis naredne godine studija, dok se opozicioni poslanici protive pojedinim zakonskim rešenjima, poput manjeg broja ispitnih rokova.

Poslanički klub SPO-DHSS neće podržati predložene izmene Zakona o visokom obrazovanju jer on, kako smatraju poslanici tog kluba, stavlja u podređeni položaj studente državnih fakulteta, rekao je šef tog kluba Aleksandar Jugović. 

Poslanica vladajuće koalicije iz Nove Srbije Dubravka Filipovski istakla je da je u visokom obrazovanju Srbije neophodno usvajanje nacionalnog okvira kvalifikacija, kojim bi se tačno utvrdilo ko se za šta školuje i gde mu je mesto na tržištu rada.

Poslanik DS-a Ljiljana Lučić očekivala je od ministra više informacija o tome kako napreduje Bolonjski proces, koji su problemi, jer u javnosti postoji osećaj da ima opstrukcije uspešnosti sporvođenja tog procesa.

Poslanik SNS-a Mileta Poskurica je rekao da se svake jeseni uoči da ponešto nije dobro i to uvek iz istog zakonskog opusa.

On je kritikovao praksu da studenti uglavnom znanje pokazuju kroz testove, a manje na usmenim ispitima, kroz razgovor sa profesorima

Na početku sednice, poslanici su iskoristili pravo da postavljaju pitanja. Poslanik LDP-a Bojan Đurić pitao je šta je bilo sa departizacijom, o kojoj se mnogo govorilo u predizbornoj kampanji.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Siniša Kovačević pitao je zašto još nije formiran parlamentarni Odbor za kulturu i kada će biti.

Poslanik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović pitao je da li postoji mogućnost da poslanici i građani imaju uvid u rad ministara na sednicama Vlade.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 29. sep 2012, 13:30)
anonymous [neregistrovani]

studenti

Kako je to lepo. Brinu se zato sto imamo najveci broj ispitnih rokova umesto da brinu o tome sto smo jedina zamlja u regionu koja ima najnizi zivotni standard,sto cena potrosacke korpe skace iz dana u dan...ali ne, vi unistavajte svoju mladost. Ionako mladi jedva ostaju u ovoj zemlji i muce se da svojim trudom postignu nesto a vi im zabadate noz u ledja. Nemam druge reci, osim bravo!!!!

(petak, 28. sep 2012, 14:26)
anonymous [neregistrovani]

Asolventi

Jel usvojen amandman kojim se asolventima omogućava da imaju ispite svakog meseca???????????????