Читај ми!

Nikolić u Ujedinjenim nacijama

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić obratiće se danas učesnicima generalne debate 67. zasedanja Generalne skupštine UN. Predsednik Nikolić naglasiće privrženost Srbije evropskim integracijama i nastavku reformi, saznaje RTS. Ponoviće spremnost da se sprovedu svi sporazumi sa Prištinom, ali će još jednom naglasiti da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Učesnicima generalne debate u okviru 67. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjene nacije danas će se obratiti i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Predsednik Srbije govoriće na samom početku debate, odmah iza predsednika Brazila i Sjedinjenih Država.

Kako je RTS-u rečeno iz srpske delegacije, predsednik Nikolić će u svom govoru naglasiti privrženost Srbije evropskim integracijama i nastavku reformi u zemlji.

Kada je reč o Kosovu, predsednik Srbije ponoviće spremnost Beograda da sprovede sve sporazume postignute sa Prištinom, ali će još jednom jasno naglasiti da Srbija ni eksplicitno ni implicitno neće priznati nezavisnost Kosova.

Predsednik Nikolić pozvaće sve zemlje članice na poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, bez pravljenja presedana koji bi u budućnosti mogli uticati na opšte odnose u svetu.

Predsednik Srbije će govoriti i o globalnim izazovima sa kojima se svet suočava, pre svega na Bliskom istoku. Osudiće nedavno ubistvo američkog ambasadora u Libiji Kristofera Stivensa, ali će naglasiti i potrebu poštovanja verskih osećanja, navodeći Srbiju kao primer multietničke i multikonfesionalne zemlje.

Inače, predsednik Nikolić se juče sastao sa generalnim sekretarom UN Ban Kimunom i preneo mu opredeljenost Srbije da dâ pun doprinos afirmaciji uloge UN na svetskoj sceni.

Ponovio je stav Srbije da se odnosi Beograda i Prištine moraju rešavati mirnim putem i konstruktivnim dijalogom.

Ban je, sa druge strane, rekao da je ohrabren predsednikovim rečima i iskrenim zalaganjem za mir i stabilnost u regionu.

Predsednik Nikolić je sinoć prisustvovao prijemu koji je za učesnike Genaralne skupštine UN priredio američki predsednik Barak Obama.

Kako je saopšteno iz srpske delegacije, u kratkom razgovoru Nikolić je upoznao Obamu sa naporima Srbije u prevazilaženju teške ekonomske situacije, uz sistemsku i beskompromisnu borbu protiv korupcije.

Američki predsednik izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima na unapređenju odnosa i izrazio uverenje da odnosi dve zemlje idu uzlaznom putanjom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи