Читај ми!

Rasprava o amandmanima, glasanje u utorak

Poslanici završili raspravu o amandmanima na rebalans budžeta i izmene finansijskih zakona o kojima će glasati u utorak, 25. septembra. Oštra polemika ministra Mlađana Dinkića i poslanika opozicije o PDV-u na opremu za bebe.

22.15 - Završena rasprava o amandmanima na rebalans budžeta i izmenama finansijskih zakona.

20.08 - Poslanici završili debatu o amandmanima na rebalans budžeta i prešla na pretres amandmana na prateće zakone. 

19.10 - Prethodna vlada je upumpavanjem 100 miliona evra u "Novu agrobanku" zadužila državu, odnosno povećala javni dug, istakao Mlađan Dinkić, i dodao da će parlament o tome morati da raspravlja.

17.22 - Skupština završila razmatranje amandmana na paket zakona za fiskalnu konsolidaciju i prešla na pretres amandmana na rebalans budžeta. 

15.22 - Poslanici nastavili raspravu o amandmanima na set finansijskih zakona. Skupština Srbije radiće najkasnije do 22 časa, a poslanici će o predlogu rebalansa budžeta, finansijskim zakonima i drugim aktima glasati u utorak, 25. septembra, dogovoreno na sastanku šefova poslaničkih grupa vladajuće većine.

14.05 - U parlamentu određena jednočasovna pauza. 

12.05 - Skupština Srbije nastaviće rad i posle 18 časova, a postoji mogućnost da se tokom noći završi rasprava o svim amandmanima i da se usvoji predloženi rebalans budžeta, kaže poslanik Nove Srbije Dubravka Filipovski.

11.10 - Polemika poslanika vladajuće koalicije i poslanika DS-a o načinu trošenja sredstava iz budžeta. Poslanik DS-a Oliver Dulić odgovara na optužbe da je nenamenski trošio sredstva dok je bio ministar.  

10.15 - Počela rasprava o amandmanima na paket finansijskih zakona. 

Skupština Srbije završila je pretres svih tačaka dnevnog reda među kojima je i predlog rebalansa budžeta, o kojima će se izjasniti u utorak, 25. septembra. Razmotreno je više od 100 amandmana na paket zakona namenjenih fiskalnoj konsolidaciji, predlogu rebalansa i pratećim zakonima.

Skupština će se 25. septembra izjasniti o rebalnsu i pratećim zakonima - izmenama zakona o budžetskom sistemu i o penzijsko i invalidskom osiguranju, kao i Predlogu zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru.

Rebalansu budžeta, koji predviđa deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto bruto domaćeg proizvoda, podršku su najavile stranke vladajuće koalicije, a opozicione DS, DSS, LDP, SVM, LSV, SPO ga neće podržati.

Poslanici opozicije polemisali su sa sa ministrom finasija Mlađanom Dinkićem oko PDV-a na opremu za bebe, ističući da bi od povraćaja tog poreza za roditelje bilo bolje smanjenje stope.

Sučeljavajući mišljenje sa Dinkićem, poslanici DSS-a, LDP-a i Narodne partije, su podsetili da su se skoro sve stranke u predizbornoj kampanji zalagale ne samo za samnjenje PDV-a već i njegovo ukidanja, navodeći da se to ne bi mnogo odrazilo na budžet zemlje, a svakako bi pomoglo roditeljima i stimulisalo rađanje.

Dinkić je istakao da se Vlada opredelila da se roditeljima koji imaju primanja do 80.000 dinara, što su dve prosečne plate u Srbiji, vraća PDV i da je to najbolji način da im se pomogne, budući da postoji bojazan da bi smanjenje tog poreza ili njegovo ukidanje najviše odgovaralo trgovcima i uvoznicima bebi opreme.

Ministar je precizirao i da direktive EU, kao i SSP ne predviđaju nižu stopu PDV opreme za bebe, osim dečjih stolica za automobile, a to bi zemlju udaljilo od usklađivanja sa propisima EU.

Autorka amandmana Milica Vojić Marković iz DSS objasnila je da je za roditelje previše komplikovana procedura prikupljanja dokumentacije neophodne za povraćaj PDV i upitala "da li će država da propadne ako se smanji stopa PDV".

U polemiku se uključio i poslanik LDP-a Ivan Andrić, koji se složio da je vladino rešenje komplikovano i upitao u kojoj meri bi smanjenje stope PDV moglo da dovede do "poremećaja" konačnih cifara u budžetu.

Andrić je čestitao Dinkiću na kupovinu novog Fijatovog automobila "500L", a ministar je rekao da je time samo ispunio obećanje dato pre tri godine da će biti prvi kupac tog automobilu.

"Pre tri godine sam obećao da ću biti prvi kupac automobila, taj dan je došao, ali pre svega želim da podržim projekat koji će Srbiji doneti nove prihode", rekao je Dinkić i naveo da će do kraja godine biti proizvedeno 30.000 automobila, a sledeće godine između 140.000 i 180.000.

U novu Agrobanku "upumpano" 100 miliona evra

Ministar finansija i privrede rekao je da će Skupština Srbije morati da diskutuje i o osnivanju nove Agrobanke koja je počela da radi posle likvidacije stare Agrobanke zbog malverzacija.

Odgovarajući na pitanja poslanika Marjana Rističevića iz SNS-a o osnivanju nove Agrobanke, Dinkić je u parlamentu tokom rasprave o amandmanima na rebalans ovogodišnjeg budžeta naveo da se u aprilu tokom izborne kampanje znalo da su Agrobanka, Privredna banka Beograd i Razvojna banka Vojvodine u dubiozi.

"Tadašnja vlada na čelu sa Mirkom Cvetkovićem odlučila je da izda trogodišnje državne obveznice kojim sa 50 miliona evra upumpava novac u Razvojnu banku Vojvodine, 20 miliona u Privrednu banku Beograd i preuzima time nju u većinsko vlasništvo i čak 100 miliona evra u novu Agrobanku koja je nastala nakon likvidacije ove stare Agrobanke", rekao je Dinkić.

Ministar je naveo da je kontrola utvrdila da je minus u staroj Agrobanci bio čak 300 miliona evra, a da je 100 miliona evra bilo nedovoljno čak i za formiranje i kvalitetan rad nove Agrobanke.

Unapređenje Poreske uprave

Uz opasku "nadam se da se bebe nisu isprečile na put Srbije ka EU", poslanik Narodne partije Maja Gojković je takođe najavila podršku amandmanu DSS-a, ukazujući da pitanje nataliteta nije samo pitanje finasija i da je zastrašujući podatak da Srbija godišnje ima 30.000 građana manje, odnosno da svake godine nestane jedan grad.

Dinkić je istakao da će se u narednih godinu dana raditi na unapređenju rada Poreske uprave i smanjenu birokratije kako bi i procedura povraćaja novca bila lakša, kao i da se udruženje "Roditelj" saglasilo sa vladinim predlogom.

Ministar je pozvao poslanike da ne glasaju za taj amandman, jer su procene pokazale da to može ići samo na ruku trgovcima, da neće doći do smanjenja cena bebi opreme, zbog velikih marži, kojima bi trgovci u tom slučaju verovato pribegli.

U debatu su se uključili i poslanici SNS-a, koji su naveli da je vladino rešenje realno, posebno imajući u vidu da su troškovi najveći u prve dve godine i u skladu sa stanjem u javnim finansijama, kao i da su sigurni da će vlada kada bude bolja situacija otići i korak dalje.

SVM: Zakon o budžetskom sistemu obesmisliće Ustav

Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara kažu da apsolutno podržavaju najavu premijera Vojvodine Bojana Pajtića da će se pokrajina obratiti Ustavnom sudu ako Skupština Srbije usvoji izmene zakona o budžetskom sistemu.

"Mislimo, i zato smo podneli amandman, da će biti izuzetno teško izračunati sledećih godina koliko uopšte pripada Vojvodini po novim pravilima i zakonu o budžetskom sistemu. To je obesmišljavanje ustavne garancije u vezi s finansiranjem Vojvodine", rekao je poslanik SVM-a Balint Pastor.

Pator je dodao da nema iluzija da će amandmani na predloge biti usvojeni i ocenio da će u budućnosti tema o finansiranju Vojvodine biti još teža i složenija.

Iako je prvobitno bilo planirano da poslanici razmotre amandmane na paket od 24 zakona, u petak posle podne posle rasprave o viceguvernerima, nastavak sednice je odložen, jer nije stiglo mišljenje Vlade o amandmanima.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво