Читај ми!

Busek: Jedini izlaz podela Kosova

Beograd i Priština su, u suštini, za podelu Kosova, samo treba ubediti Brisel da se još jednom menjaju granice na Balkanu, kaže bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek.

Dijalog Beograda i Prištine što pre treba dići na viši, politički nivo, a na kraju ovog procesa trebalo bi pronaći konačno rešenje za izlazak iz kosovskog čvora, koje bi moglo biti podela Kosova, izjavio bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek.

"Beograd i Priština su, u suštini, za to i samo treba ubediti Brisel da se još jednom menjaju granice na Balkanu", rekao je Busek za Večernje novosti.

Prema njegovom mišljenju, svi detalji izlaska iz kosovske pat-pozicije mogli bi da se usaglase na nekoj vrsti "Dejtona za Kosovo", gde bi međunarodna zajednica, pre svih EU, SAD i Rusija, bili garant sporazuma.

Busek tvrdi da Srbija ne može da se nada dobijanju datuma za početak pregovora sa EU u decembru: "Očekujem da Evropska komisija, i na kraju, Evropski savet, definišu podužu listu oblasti u kojima je potrebno izvršiti neophodne reforme".

Problem, dodao je, neće biti samo normalizacija odnosa sa Kosovom, već i promene u pravosudnom sistemu, vođenju ekonomske politike...

Busek kaže da ga ne iznenađuje zahtev Nemačke da Beograd i Priština potpišu ugovor o dobrosusedskim odnosima i poručuje da treba očekivati da najveće zemlje EU, pre svih Nemačka, postave i nove, dodatne uslove pred Srbiju, kako proces integracija bude odmicao.

"U ovom trenutku je gotovo nemoguće reći kada ćete dobiti datum pregovora. To će u velikoj meri zavisiti i od ekonomske situacije u EU, koja nije baš najsjajnija", ocenio je Busek.

On, takođe, kaže da je nemoguće reći kada bi Srbija mogla da postane članica EU.

"Govorili smo da će na stogodišnjicu Prvog svetskog rata, 2014, ceo Balkan biti u evropskoj porodici, pa se to, očigledno, neće desiti", rekao je Busek dodajući da je pitanje da li je realan i drugi datum koji se pominjao – 2020. godina.

"Ali, ono što je sada već sigurno, Srbija će morati, pre ulaska u EU da prizna postojanje države Kosovo", istakao je Busek.

Busek smatra da ono što je video od poteza koje je na početku mandata vukla nova vlada ne ide u pravcu suštinskih promena u Srbiji i usklađivanja sa standardima EU.

"Imam osećaj da Srbija, a pogotovo vaši političari, stalno čekaju da se Evropa prilagodi vama, umesto da bude obrnuto. Takođe, primetan je i zaokret nove vlade ka Rusiji, što mislim da nije dobro, jer je Srbiji mesto u EU", rekao je Busek.

Број коментара 60

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво