Читај ми!

Skupština o rebalansu budžeta

Završena načelna rasprava o rebalansu budžeta kojim je predviđen deficit od 203,6 milijardi dinara ili 6,2 odsto BDP-a. Neophodna kombinovana politika štednje i stimulacija investicija, rekao ministar Mlađan Dinkić. Opozicija ponovila da neće glasati za rebalans, ocenjujući vladine mere kao loše i deklarativne.

23.55 - Počela nova sednica, na kojoj se raspravlja o ratifikaciji nekoliko međunarodnih sporazuma.

22.50 - Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o predlogu rebalansa državnog budžeta za ovu godinu.

21.52 - Rebalans ovogodišnjeg državnog budžeta "iznuđen zbog katastrofalne situacije u kojoj se Srbija nalazi", rekao Aleksandar Vučić.

20.35 - Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić došao je oko 20 sati u Skupštinu Srbije gde se vodi rasprava o rebalansu budžeta.

19.48 - Šef poslaničke grupe DS-a Dragoljub Mićunović je ocenio da se vlada na neki način distancira od rebalansa budžeta. Sve što se dešava u parlamentu ukazuje ne samo da nema timskog rada u vladi, već da se radi o "vojsci u rasulu", dodao je Mićunović.

18.00 - Moja vlada mesečno je trošila 78 milijardi dinara, a novim rebalansom budžeta predviđeno je trošenje 20 milijardi više od tog iznosa, istakao bivši premijer i poslanik DS-a Mirko Cvetković.

16.58 - Šef poslaničke grupe PUPS Milan Krkobabić rekao je da će ta stranka podržati rebalans budžeta, jer su ključne stvari za koje se ta stranka zalaže ispoštovane.

15.23 - Poslanici nastavili rasparavu o rebalansu. 

14.06 - Određena jednočasovna pauza u parlamentu.  

14.00 - Poslanici SDPS-a tražili su od Čedomira Jovanovića da u diskusiji, kako kažu, ostane u realnosti.  

13.51 - Ono što nameravamo, mi i uradimo, kaže Mlađan Dinkić odgovarajući na pitanje Čedomira Jovanovića po čemu se razlikuju od prethodnika. 

13.25 - Zašto da podržimo nešto što je loše, kaže poslanik Čedomir Jovanović, osvrćući se na Dinkićevu izjavu da rebalans nije dobar.

12.42 - LSV za povlačenje Predloga zakona o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu, jer je, kako kažu, protivustavan.

12.34 - Ministar Dinkić završio predstavljanje rebelansa budžeta rekavši da je rezultat i neobuzdane potrošnje u predizbornoj kampanji.  

11.47 - Potrebna je kombinacija mera štednje radi sprečavanja krize javnog duga i jačanja investicione potrošnje, rekao ministar Mlađan Dinkić u parlamentu. Budžet za sledeću godinu za mesec dana.

11.42 - Počeo pretres o rebalansu budžeta. 

11.17 - Poslanici koriste pravo da postavljaju pitanja predstavnicima vlasti. 

11.15 - Počela sednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o rebalansu budžeta.  

U Skupštini Srbije završena je načelna rasprava o rebalansu budžeta, a ranije dans je  završena debata o setu finansijskih zakona. Uz rebalans budžeta, poslanici su razmotrili i izmene Zakona o budžetskom sistemu, dopunu Zakona o penzijskom i invalidskom sistemu i Predlog zakona o utvrđivanju maksimalnih zarada u javnom sektoru.

Vlada Srbije ima jasan plan za izlazak iz krize, a to je precizno kombinovanje mera štednje i stimulisanja potrošnje, kako bi se zaustavio rast javnog duga i smanjio budžetski deficit, rekao je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić u Skupštini.

Plan je da budžetski deficit u 2013. godini bude prepolovljen na 3,5 odsto BDP-a, a prema realnom scenariju, rast javnog duga biće zaustavljen u 2014. godini, kako bi u 2015. počeo da pada, istakao je Dinkić.  

Ministar je najavio da će u narednih mesec dana zajedno sa predlogom budžeta za 2013. godinu Skupštini Srbije biti dostavljen i paket srednjoročnih mera i strukturnih reformi za smanjenje budžetskog deficita i zaustavljanje rasta javnog duga.

Dinkić je, predstavljajući rebalans budžeta sa setom pratećih zakona koji su deo šireg paketa za fiskalnu konsolidaciju, istakao da Vlada Srbije nema nameru da stane u smanjivanju budžetskog deficita, jer je cilj da se on u 2014. svede na 1,9 odsto BDP-a.

On je naglasio da se naša zemlja trenutno nalazi u teorijski najgore zamislivoj ekonomskoj situaciji, jer se suočava sa dvostrukim deficitom, visokim javnim dugom i inflacijom, kao i recesijom u dva uzastopna kvartala. 

Ministar je, najavljujući buduće mere, najavio reformu tržišta rada i kompletnog javnog sektora, destimulisanje prevremenog penzionisanja, unapređenje industrijske politike, ulaganja u poljoprivredu, prehrambrenu industriju, energetiku i infrastrukturu, namensku industriju i rudarstvu. On je najavio da će izvoz novog modela "fijata" koji se proizvodi u Kragujevcu, početi u subotu. 

Vučić: Rebalans državnog budžeta iznuđen

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić došao je večeras u Skupštinu, gde je rekao da je rebalans ovogodišnjeg državnog budžeta "iznuđen zbog katastrofalne situacije u kojoj se Srbija nalazi".

U toku rasprave o rebalansu državnog budžeta, Vučić je rekao da je tu katastrofalnu situaciju kriva prethodna vlast, a ne sadašnja vlada koja radi 45 dana.

"Niko vam ne veruje da je katastrofalna situacija posledica rada ove vlade", rekao je Vučić reagujući na kritike opozicije iz redova Demokratske stranke i Liberalno-demokratske partije da je rebalans budžeta loš i da će pogoršati ionako tešku ekonomsku situaciju u zemlji.

Povodom izjave lidera LDP-a Čedomira Jovanovića da će Aleksandar Vučić i premijer Ivica Dačić krivicu za loš rebalans budžeta svaliti na ministra finansija Mlađana Dinkića, Vučić je rekao da to nije tačno.

Potpredsednik Vlade Srbije osvrnuo se i na pregovarački proces Beograda i Prištine i kritikovao bivšeg šefa pregovaračkog tima Borislava Stefanovića zbog potpisivanja sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima. 

Mićunović: Vlada je "vojska u rasulu"

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Dragoljub Mićunović rekao je da izgleda da se vlada na neki način distancira od rebalansa budžeta.

Kako je istakao Mićunović, sve što se dešava u parlamentu ukazuje da ne samo da nema timskog rada u vladi već da se radi o 'vojsci u rasulu'", dodavši da će DS glasati protiv rebalansa budžeta.

Iz Demokratske stranke Srbije kažu da je budžet loš bez obzira na dobre namere vlade. "Koliko god bile dobre namere ove vlade da rebalansom, što bi rekao gospodin Dinkić aneksom budžeta popravi situaciju, mislimo da je ovaj budžet loš, kaže poslanik DSS-a Dejan Mihajlov.

Da rebalans nije idealano, ali je trenutno najbolje rešenje, ocenjuju i stranke iz vlasti, pa i sam ministar Dinkić.

Prema njegovim rečima, rebalans nije dobar, jer je posledica neobuzdanog trošenja u predizbornoj kampanji u prvih pet meseci ove godine i već izvršenih rashoda koji ne mogu da se vrate.

"Ne kažem da je ovaj rebalans dobar, ali bi bilo nedgovorno ostaviti penzionere bez socijalne zaštite, rudare bez primanja, a poljoprivrednike bez pomoći", rekao je Dinkić i dodao da su zbog toga ukupni rashodi predviđeni ovim rebalansom budžeta veći nego što to dozvoljava trenutna situacija.

LDP: Mere deklarativne i kratkoročne

Libleralno-demokratska partija ponovila je kritike na račun tog predloga i stav da neće glasati, a predstavnici vlade su istakli da Srbija ima jasan plan za izlazak iz krize.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović ocenio vladine mere samo deklarativne i da neće dati konkretne rezultate, te da ta stranka neće podržati Predlog rebalansa budžeta.

Srbiji je potrebno formulisanje nove ekonomske politike i integrisanje u EU kao preduslov ekonomskog razvoja", poručio je Jovanović.

"Jovanović je ukazao da je Dinkić raspravu započeo konstatacijom da je rebalans loš i upitao zašto onda podržavamo nešto što je loše.

Dinkić je odgovorio da ovu vladu od prethodnih razlikuje to što i uradi ono što namerava, o čemu, kako je rekao, svedoči i to što su za 45 dana mandata izrađeni sistemski zakoni koji bitno menjaju stanje javnih finansija u Srbiji.

Ministar je Jovanoviću poručio da ukoliko tvrdi suprotno, onda nije dobronameran ili te mere nije dobro proučio.

U današnjoj raspravi, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara oštro su se protivile Predlogu rebalansu budžeta, zbog izmena odredaba o davanjima za Vojvodinu.

Šef poslanika SDPS Milorad Mijatović najavio je podršku te stranke rebalansu budžeta, koji je, kako je rekao, ipak jedna iznuđena mera, koja je morala biti doneta.

Neizjašnjavajući se da li će podržati predloženi budžet, poslanik Maja Gojković je rekla da taj predlog nije razvojni, ali da bi s obzirom na kratak vremenski period koji je vlada imala teško bilo očekivati neke revolucionarnije mere.

Pre nego što je ministar Dinkić počeo obrazlaganje Predloga rebalansa budžeta, poslanik DS-a Dragoljub Mićunović pitao je zašto sednici ne prisustvuje premijer.

Rebalansom budžeta predviđeni su prihodi od 829,6 milijardi dinara, rashodi od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto BDP-a, što bi označavalo smanjenje deficita sa projektovanih 7,1 na taj niži procenat.

Od predviđenih 829,6 milijardi dinara prihoda rebalansom budžeta, poreski prihodi iznose 700,6 milijardi dinara ili 84,5 odsto, dok neporeski prihodi i primanja iznose 127,35 milijardi ili 15,4 odsto ukupnih primanja budžeta.

Ostatak obuhvataju donacije u vrednosti 1,6 milijardi dinara, što čini 0,2 odsto ukupnih prihoda.

Procenjuje se da će rast poreskih prihoda, u odnosu na prihode predviđene originalnim budžetom, biti 3,3 odsto, dok će neporeski prihodi biti manji za 16,5 odsto.

Poslanička grupa Demokratske stranke uputila je u proceduru Skupštine Srbije Predlog zakona o zaštiti i unapređenju prava pacijenata.  

Na početku radnog dana, poslanici su iskoristili priliku da, kao i svakog utorka i četvrtka, postavljaju pitanja ili traže informacije od predstavnika vlasti.  

Kako RTS nezvanično saznaje, na sinoćnim konsultacijama dogovoreno je da se rasprava završi do subote uveče. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи