Читај ми!

Finansijski zakoni, dan drugi

Poslanici raspravljali o setu zakona za fiskalnu konsolidaciju. Polemika Mlađana Dinkića i Olivera Dulića o uvozu akumulatora i guma za reciklažu. Rasprava o rebalansu budžeta počinje sutra u 11 časova.

18.27 - Završena rasprava o paketu finansijskih zakona. Sutra u 11 časova počeće sednica o rebalansu budžeta za 2012. godinu. 

18.14 - Poslanici nastavili zasedanje. 

17.33 - U skupštini određena pauza od 15 minuta. 

17.20 - Polemika poslanika vladajuće koalicije i opozicije o povredi skupštinskog poslovnika.

16.30 - Vlada će razmotriti mogućnost da se ne ukinu Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja i Nuklearni objekti Srbije, kaže Mlađan Dinkić.

15.41 - Poslanici nastavili rad razmatranjem seta finansijskih zakona. Mlađan Dinkić i Vlajko Senić prisustvuju sednici. 

15.13 - Poslanik DS-a Srđan Miković zatražio da u parlament dođe neko od predstavnika Vlade, pa je ponovo određena pauza.

13.54 - Određena jednočasovna pauza u parlamentu.

13.37 - Polemika Dulića i Dinkića o reciklažnoj industriji, otpadnim automobilskim gumama, subvencijama za uvoz akumulatora i o trošenju sredstava Fonda za zaštitu životne sredine. 

13.26 - Ministar Dinkić optužio Dulića da je sklapao ugovore koji, kako kaže, nemaju veze sa zaštitom životne sredine. 

12.59 - Poslanik Oliver Dulić (DS) rekao da će ukidanje nekih agencija i Fonda iz oblasti zaštite životne sredine ostaviti teške posledice.

12.00 - Poslanik Marjan Rističević (SNS) pokazao fotogafije desetak luksuznih stanova i kuća za koje tvrdi da pripadaju jednom visokom funkcioneru DS-a. Lokacije su uglavnom u Vojvodini.

11.36 - Ministar Mlađan Dinkić rekao poslanicima da će Vlada sledeće nedelje početi pregovore sa ruskim partnerom koji je zainteresovan za Železaru, u kojima će učestvovati i predstavnici sindikata. 

10.18 - Počela sednica Skupštine Srbije na kojoj će poslanici nastaviti raspravu o setu finansijskih zakona. 

Skupština Srbije raspravljala je o setu 24 zakona čiji je cilj trajno zaustavljanje rasta budžetskog deficita Srbije. Sednica, na kojoj bi poslanici bi trebalo da pređu na razmatranje rebalansa budžeta za ovu godinu, počeće sutra u 11 časova. Rebalansom je predviđen deficit od 203,6 milijardi dinara ili 6,2 odsto BDP-a.

Potpredsednica Skupštine Srbije Vesna Kovač rekla je poslanicima da su se šefovi poslaničkih grupa u parlamentu dogovorili da sutra, a ne večeras, započnu debatu o sledećoj tački dnevnog reda, odnosno o rebalansu budžeta, tako će rasprava o rebalansu budžeta i pratećim zakonima početi sutra u 11 sati.

Šefovi poslaničkih grupa održali su konsultacije pošto je LDP zatražio da se rasprava o rebalansu odloži za sutra, budući da je rasprava o paketu od 24 finasijska zakona, koja je počela juče, potrajala duže nego što se očekivalo.

Današnju sednicu obeležila je oštra polemika poslanika DS-a i bivšeg ministra životne sredine Olivera Dulića i ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića.

Oliver Dulić odbacio je optužbe Mlađana Dinkića o nenamenskom trošenju novca iz Fonda za zaštitu životne sredine navodeći da Dinkić učestvuje u njegovoj kriminalizaciji bez ikakvih argumenata za svoje tvrdnje.

Dulić je rekao da Dinkić u opštoj histeriji u medijima u kojoj se nastoji da se svi bivši ljudi iz prethodne vlasti predstave kao kriminalci pokušava da prikaže da je sav potrošeni novac iz Fonda otišao u "nečije džepove i političke stranke", a da, u stvari, nema pravi uvid u stvarno stanje.

"Ako je bilo zloupotreba u Fondu, neka se dokaže, ali nemojte da etiketirate nekoga u medijima", rekao je Dulić i naveo da je oko 97 odsto sredstava Fonda potrošeno namenski.

Dinkić tvrdi da su više od 80 odsto sredstava iz Fonda trošena u svrhu predizborne kampanje DS-a i optužio Dulića da iznosi neistine da su sredstva iz Fonda namenski trošena.

Prema rečima Dinkića, Fond osnovan krajem 2006. godine i u poslednje vreme je radio mimo evropskih normi. Dulić je poručio Dinkiću da je Vlada Srbije, ako je to htela, mogla da ukine Fond i bez "ove sramne kampanje" navodeći da nije postojao nijedan razlog da Dinkić napada Fond koji je, kako je ocenio, dobro radio.

Dinkić je uzvratio i da su velika sredstva iz Fonda trošena na medijsku kampanju i za potrebe održavanja kola i klima-uređaja u Ministarstvu životne sredine na čijem čelu je bio Dulić i upitao bivšeg ministra zašto je 1,1 milijarda dinara iz Fonda utrošena na uvoz 140 tona polovnih akumulatora i 13 tona starih guma.

Ta sredstva, kako je naveo Dinkić, data su kao subvencija onima koji uvezu tu vrstu otpada kako bi ga zbrinuli na svojim privatnim placevima uglavnom u Vojvodini, a pre svega u Subotici, gde Dulić živi.

"To nije otpad prikupljen u Srbiji. To je otpad iz inostranstva. Ovo nema nikakvog smisla", rekao je Dinkić i dodao da je Dulić potpisivao ugovore koji nemaju nikave veze sa zaštitom životne sredine.

Dinkić je rekao da je Vlada predložila ukidanje Fonda za zaštitu životne sredine zbog nenamenskog trošenja sredstava kako se u budućnosti ne bi desilo da se neko ponaša neodgovorno kao što se Dulić ponašao.

Povodom Dinkićevih optužbi, Dulić ga je pozvao da proveri "tračeve iz frizerskih salona" pre nego što ih izgovori u parlamentu i dodao da Dinkićevi navodi nisu argumenti za ukidanje Fonda već da je prava namera ministra finansija da centralizuje sav novac u državi i upravlja prema politici svoje stranke gazeći pritom svoje prethodnike.

Na navode Dinkića o reciklažnim centrima, Dulić je kazao da su akumulatori i gume jedan od najvažnijih segmenata primene zakona za podsticanje reciklažne industrije i da nijedna deponija nije u Subotici.

"Nijedan reciklažni centar nema veze sa mnom. Oni se nalaze po celoj Srbiji i nema ih u Subotici", rekao je Dulić.

Kada je reč o ukidanju taksi i rasterećenju privrede, to u praksi znači ukidanje samo jedne od dve takse po jednom preduzeću i jedini konkretan rezultat koji je vlada preduzela jeste ukidanje firmarina, i to što smo zbog ukidanja jednog broja taksi dobili popis svega onoga što su privrednici plaćali godinama, smatra LDP.

Poslanik LDP-a Ranka Savić predložila je ministru Dinkiću, na početku sednice, da višak zaposlenih u administraciji pošalje kući sa smanjenim zaradama koje će plaćati država, kako je to urađeno i u Železari "Smederevo".

"Jedino dobro što smo dobili jeste popis svega što se plaćalo godinama, a nismo imali pojma da to uopšte postoji", rekla je Savićeva.

Dinkić je ukazao da Srbija nema odgovarajuću budžetsku statistiku, te da ne postoje garancije da neki radnici neće uzeti otpremninu i potom naći drugi posao.

Nezapamćena seča taksi i ukidanje parafiskalnih nameta rasteretiće građane i privredu za ukupno 10 milijardi dinara, rekao je Dinkić i napomenuo da je ukinuto 12 lokalnih i 121 republička taksa.

Osvrćući se na rebalans, poslanik DS-a Mirko Cvetković rekao je novinarima u parlamentu da on ide u pogrešnom pravcu i da predviđa da svakog narednog meseca rashodi države u proseku budu 20 odsto veći nego to što su bili mesečno u periodu od januara do jula ove godine.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović izrazio je uverenje da će za dva meseca, nakon što se pokaže da je predlog rebalansa državnog budžeta loš, koalicioni partneri svu krivicu svaliti na ministra Mlađana Dinkića.

Poslanik SNS-a Marjan Rističević izrazio je nezadovoljstvo što je Skupština Srbije iskorišćena, kako kaže, da bude "kurirska služba" organizatora Parade ponosa koja se, kako tvrdi, najverovatnije finansira od poreskih prihoda iz budžeta.

"Očigledno je da su taj poziv poslali poštom i da nije stigao na kućne adrese poslanika, već na adresu Narodne skupštine, rekao je Rističević. Iako mu je predsedavajuća rekla da se drži dnevnog reda, Rističević je pokazao i fotogafije desetak luksuznih stanova i kuća za koje tvrdi da pripadaju jednom visokom funkcioneru DS-a.

Novi poslanici Nebojša Berić i Irena Aleksić sa liste SNS-a i Rajko Stevanović sa liste URS-a položili su zakletvu u Skupštini Srbije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво