Читај ми!

Dačić: Dosta zaklinjanja u ljubav

Specijalne paralelne veze Srbije i Republike Srpske moraju početi da daju rezultate koje će građani propoznati kao boljitak, poručio u Banjaluci premijer Srbije Ivica Dačić. Do sada smo se ponajviše grlili i ljubili, a ponajmanje radili, i ta praksa nije dobra, ističe Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je u Banjaluci da specijalne paralelne veze Srbije i Republike Srpske moraju početi da daju rezultate koje će građani propoznati kao boljitak, kao i da su brojne oblasti u kojima ekonomska saradnja može biti unapređena.

Dačić je, posle sastanka sa predsednikom Vlade Republike Srpske Aleksandrom Džombićem, rekao da rezultati saradnje Beograda i Banjaluke moraju biti vidljiviji, i da je današnji sastanak upravo iskorišćen kao prilika da se pripremi plodotvorna zajednička sednica dveju vlada.

"Do sada smo se ponajviše grlili i ljubili, a ponajmanje radili, i ta praksa nije dobra. Skloni smo da držimo sastanke i iskažemo čvrste i neopokolebljive veze i da se zakunemo u ljubav i prijateljstvo, a da niko ne zapiše šta je dogovoreno. Ja nemam nameru da gubim vreme ponavljajući teme od sastanka do sastanka. Osim toga što je nesporno da gajimo specijalne odnose i veze moramo nešto i da uradimo", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ima mnogo mogućnosti za zajedničke projekte i investicije, a neki od tih projekata su i šireg regionalnog karaktera, bilo da je reč o saobraćajnoj infrastruturi, energetici ili drugim granama gde Srbija i RS imaju komparativne prednosti.

"Mi želimo da razvoj odnosa bude održiv i da građani osete napredak i boljitak od specijalnih veza", rekao je Dačić, istakavši da vlade moraju da preopoznaju i rešavaju svakodnevne probleme građana.

Premijer RS Aleksandar Džombić rekao je da je sa Dačićem razgovarao i o aranžmanima koje Srbija i RS imaju sa Međunarodnim monetarnim fondom, objasnivši da su ti aranžmani od velike važnosti za kredibiltet kod međunarodnih finansijskih institucija.

Džombić se saglasio da saradnja Beograda i Banjaluke može biti znatno unapređena, i izrazio očekivanje da će zajednička sednica dveju vlada, koja će biti početkom oktobra održana u Banjaluci, biti prilika za to.

Dačić: SPS zaslužna za stvaranje RS

Predsednik Vlade Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić izjavio je da je ta partija veoma zaslužna za stvaranje Republike Srpske, ali da nikada nije podržavala ratne zločine, genocid i stvaranje "velike Srbije", već samo prava Srba gde god da oni žive.

Dačić je, na predizbornom skupu Socijalističke partije Republike Srpske, koji se održava u okviru kampanje za lokalne izbore zakazane za 7. oktobar, rekao da nije zadovoljan načinom na koji vlasti RS uzimaju o obzir tu činjenicu.

"Prisustvovao sam različitim skupovima kada su pojedinim ljudima koji su vodili Srbiju posle 5. oktobra 2000. dodeljivane plakete, a one koji su stvorili RS sramota vas je da pomenete", rekao je Dačić.

SPS i Vlada Srbije i danas vode politiku mira i pomirenja, a ne politiku protivljenja međunarodnoj zajednici, rekao je Dačić i dodao da se on kandidovao kako bi sprovodio jasnu, čvrstu i odlučnu politiku, koja podrazumeva i sposobnost da se proceni kada se međunarodnoj zajednici može reći ne, a kada da.

"Učiniću sve da Srbi žive u miru, gde god da žive. Ako treba, pregovaraćemo milion puta, ali mora da se zna ispod čega ne možemo da idemo, samo tako će nas poštovati u međunarodnoj zajednici", rekao je Dačić.

Govoreći o svom odnosu prema RS, Dačić je istakao da je on jedini političar iz Srbije koji ne traži ničiju pomoć i političku podršku iz Banjaluke, već samo želi da pomogne građanima RS i zajedničkom opstanku srpskog naroda.

"Borite se za opstanak RS, u tome ćete imati podršku i Srbije i SPS-a, borite se za socijalnu pravdu, jer u suštini našeg naroda je ideja jednakosti ravnopravonosti i socijalne pravde. Vi ste se ovde uglavnom bavili nacionalnim pitanjem, a za to vreme su fabrike opljačkane, radnici ostali bez posla, nastao je uzak krug bogatih, a širok krug siromašnih", rekao je Dačić.

Osvrćući se na nedavna hapšenja funkcionera Socijalističke partije RS, Dačić je rekao da su i oni koji su godinama nastojali da unište SPS sada politički propali, jer je politička ideja socijalista jača od svih drugih.

Dačić je ranije danas, posle sastanka sa premijerom RS Aleksandrom Džombićem, rekao da bi bilo veoma loše da su hapšenja kadrova SP RS izvršena po političkoj liniji, ali da svako ko je vršio krivična dela treba da odgovara bez obzira na stranačku pripadnost.

U poslednjih mesec dana u RS su zbog primanja mita uhapšena trojica visokih funkcionera SP RS, a predsednik ove stranke Petar Đokić izrazio je sumnju da su hapšenja sračunata kako bi se onemogućila pobeda pojedinih kandidata SP RS-a na predstojećim lokalnim izborima.

Inače, Dačić je u Banjaluci boravio u prvoj zvaničnoj poseti u svojstvu predsednika Vlade Srbije, a ovo je bio njegov drugi susret sa premijerom RS u poslednjih nekoliko meseci.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво