Читај ми!

Dačić: Na Zapadu ništa novo

Srbija mora da vodi veštu politiku kako bi ušla u EU, a da ne mora da verifikuje nezavisnost Kosova, rekao premijer Ivica Dačić. "Na Zapadu ništa novo", rekao Dačić komentarišući nemački "paket zahteva" za Srbiju. Dačić poručio da neće tolerisati pokušaje da se kriminalizuje SPS.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija mora da vodi veštu politiku kako bi došla do toga da uđe u EU, a da time ne mora da verifikuje nezavisnost Kosova.

Dačić je, povodom nemačkog "paketa zahteva" Srbiji za priključenje, rekao da je "sve to poznato", da "svako ima pravo da iznese svoje zahteve", ali da "Srbija treba da zna šta hoće".

"Na Zapadu ništa novo, samo da ne bude - na Istoku stare priče", rekao je Dačić i napomenuo da se ne "treba mnogo uzbuđivati" zbog ovih zahteva, ali da treba da znamo šta hoćemo.

"Svako ima pravo da iznese svoje zahteve i mi imamo pravo da iznesemo svoje mišljenje o svemu tome. Mi tragamo za rešenjem kako da prođemo kroz evropske integracije, da uđemo u EU, a da pritom ne moramo time da verifikujemo da je Kosovo nezavisna država. To će biti naš principijelni stav do kraja", rekao je Dačić novinarima u Vranju na obeležavanju Dana Sektora za vanredne situacije.

Premijer je rekao da je Srbija spremna "da u bilo kom formatu i na bilo kom mestu da razgovara na temu traženja mogućeg dogovornog rešenja", i ako treba 100 puta da pregovara - 100 puta će pregovarati, ali, kako je istakao, rešenje se ne može naći mimo Srbije.

"Ako to dogovorno rešenje znači da je to sve već rešeno, a mi samo treba da sednemo za isti sto i da kažemo 'u redu, mi smo se složili sa tim što ste vi rešili', to tako neće moći", upozorio je premijer.

Kako je rekao, "možemo samo da razgovaramo o tome koje bi rešenje bilo dobro za izlaz iz ove situacije".

"Jeste videli koliko smo vremena izgubili zbog zvezdice i fusnote? I šta je bilo? Jesmo doneli tu instrukciju? Da li se nešto promenilo? Jesmo li kapitulirali? Da li je država propala zbog zvezdice i fusnote? ", upitao je Dačić. To je, kako je rekao, samo bilo zamajavanje naroda.

"Mi treba da znamo za šta se borimo i od čega nećemo odstupiti. Zvezdice, fusnote i ostalo, to su zamajavanja publike koja se zove biračko telo pred izbore", zaključio je Dačić.

Pokušaji kriminalizacije SPS-a

Ivica Dačić je rekao da neće više tolerisati pokušaje da se kriminalizuje SPS, kao što se to čini u poslednje vreme u medijima, s ciljem da se izazove sukob SPS sa koalicionim SNS, niti će, istakao je, dozvoliti da neko drugi "upravlja policijom".

"Neću zaštititi nikog ko je kriv, ali neću više tolerisati ni kampanju koja se vodi", rekao je Dačić, odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše medijske napise o navodnim kriminalnim aferama koje se tiču SPS.

Dačić je naglasio da isto upozorenje važi i za policiju: "Ona mora biti profesionalna i ne može da funkcioniše na način da neko komanduje protiv koga će se voditi istraga, a protiv koga neće".

"Zašto nisu vršene istrage to je drugo pitanje. Ja nisam taj koji određuje kako se vrši istraga. Ja nisam policajac, već ministar. Ali, zna se hijerarhija. U prethodnoj vladi to nije bio slučaj. Bio sam ministar, a policijom su upravljali drugi. To više neće moći", naglasio je Dačić.

"Nisam ja od juče. Znam dobro da u svakoj partiji ima onih koji zloupotrebljavaju funkcije. Ali, moram da ponovim: oni koji su u SPS zloupotrebljavali funkcije i krali su amateri u odnosu na neke druge", rekao je Dačić.

Dačić je ocenio da uprkos tome Vlada radi stabilno, da od formiranja do danas nije imala nijedan sukob i da su sve odluke donošene jednoglasno.

Na pitanje o ocenama da neke interesne grupe pokušavaju da sruše Vladu, Dačić je rekao da je sigurno da nije svakome po volji što je vlada u ovakvom sastavu kakvom je.

"Od formiranja vlade do danas još nismo imali nijedan problem, sve su odluke donošene jednoglasno, nije bilo različitih mišljenja ili sukoba ni oko jedne najvaznije teme - a kad čitate medije vidite samo što se vlada nije raspala", kaže Dačić.

On je ukazao na to da su ranije koalicije bile nestabilne, ali se u javnosti nije mnogo o tome govorilo, dok je sada, ističe, situacija potpuno obrnuta.

Dačić o primedbama na rebalans budžeta

Premijer Ivica Dačić rekao je da poštuje stav Fiskalnog saveta koji tvrdi da će vladine mere samo uvećati budžetski deficit države, ali je ukazao da se to telo nije oglašavalo prethodne četiri godine kada je deficit napravljen.

"Poštujem stavove Fiskalnog saveta koji nije zadovoljan rebalansom republičkog budžeta, iako za njega nisam čuo prethodne četiri godine i koji se nije oglašavao u vreme Vlade Mirka Cvetkovića kada je deficit napravljen, ali ću nastaviti da radim u interesu naroda", rekao je Dačić u Vranju.

Dačić je rekao je da mu nije jasno "šta je drugi predlog Fiskalnog saveta, ako nisu zadovoljni novcem za isplatu 13. penzije i ako nisu zadovoljni što nisu zamrznute plate i penzije".

"U Srbiji ima 50.000 penzionera sa penzijama manjim od 15.000 dinara, koji će dobiti trinaestu penziju. Ne pada mi na pamet da slušam propagandu neoliberalnog koncepta koji je propao svugde u svetu", rekao je Dačić.

Kako je rekao "i Međunarodni monetarni fond i Fiskalni savet imaju svoje interese" ali je njegov cilj da brine o interesu građana Srbije.

Premijer je rekao da je prošla poseta misije MMF-a Srbiji bila radi upoznavanja sa situacijom i da nije bilo nikakvih zahteva upućenih Vladi Srbije, ali da se zahtevi mogu očekivati već od naredne posete u oktobru.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи